هشدار هواشناسی درباره آلودگی هوای مشهد در روز‌های دوشنبه و سه‌شنبه (۳ و ۴ دی ۱۴۰۳) سهم مردم از هزینه‌های درمان بین ۳۰ تا ۵۰ درصد است | بدهی ۹۴ هزار میلیارد تومانی وزارت بهداشت زن معتاد مدعی شد: قابله نوزادم را بعد زایمان دزدید «فاطمه» و «زهرا» پرتعدادترین نام دختران در ایران در حادثه سقوط هواپیما گردشگری در برزیل ۹ نفر کشته شدند+تصویر نابینایی ۹ نفر در بیمارستان چشم‌پزشکی نگاه| سه نفر از کادر درمان تعلیق شدند نشست «نقش قانون عفاف و حجاب در پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی» در مشهد برگزار شد حجاب یک مسئله تمدنی و وجه تمایز ما با دنیای غرب است روماتیسم مفصلی ریسک بیماری‌های قلبی را افزایش می‌دهد معاون دادستان مرکز خراسان رضوی: بیش از ۵۰ درصد طلاق‌ها ناشی از بی‌حجابی و بی‌بندوباری است ۱۵۰ دستگاه تلفن همراه سرقتی در مشهد کشف شد (۲ دی ۱۴۰۳) حق حبس در نکاح چیست و چه آثاری دارد؟ اصول رانندگی در زمان یخبندان و لغزندگی جاده | لغزندگی و رانندگی سقوط مرگبار بالگرد آمبولانس در ترکیه + فیلم عذرخواهی رئیس سازمان نظام پزشکی درخصوص حادثه نابیناشدن ۹ نفر در بیمارستانی در تهران تعداد پشت‌نوبتی‌های جهیزیه به صفر خواهد رسید مدارس کردستان فردا (۳ دی ۱۴۰۳) حضوری است آسیب‌دیدگان اجتماعی بیمه سلامت می‌شوند سالمندشدن جمعیت چه مشکلاتی به دنبال دارد؟ آیا خیار‌های توخالی برای خوردن بی‌خطر هستند؟ کمبود مدرسه در خیابان شهید آرمون مشهد و اطراف آن همچنان پابرجاست | روزنه‌های امید برای حل مشکل کمبود مدرسه هشدار سطح نارنجی سازمان هواشناسی برای مشهد و ۸ کلانشهر دیگر (۲ دی ۱۴۰۳) چگونه از کلاهبرداری‌ در خرید و فروش طلای آنلاین جلوگیری کنیم؟ رئیس‌کل دادگستری خراسان رضوی: مشکلات و تنگنا‌های موجود باید با کار جهادی و تلاش مضاعف رفع شود انجام ۷ هزار تست HIV و شناسایی هفت مورد جدید در مشهد ۵۲ درصد سالمندان را زنان تشکیل می‌دهند توجه وزارت ورزش به قاچاق مکمل‌ هشدار پلیس فتا درخصوص برخورد با سازندگان ویدئو‌های چالشی اینستاگرامی ۳۸ درصد فرهنگیان نیازمند مسکن هستند نزاع مرگبار در دورهمی خانوادگی + عکس وزیر آموزش و پرورش: امتحانات نهایی به هیچ وجه تعطیل نخواهد شد  ۹۶ درصد افراد در گروه سنی ۱۰ تا ۴۹ سال باسواد هستند
سرخط خبرها

رژیم‌های سم‌زدایی برای پاکسازی بدن + مزایا و معایب

  • کد خبر: ۸۰۷۹۶
  • ۲۴ شهريور ۱۴۰۰ - ۱۱:۴۵
رژیم‌های سم‌زدایی برای پاکسازی بدن + مزایا و معایب
معمولا در رژیم‌های غذایی سم‌زدای محدودکننده، افراد شاهد کاهش وزن نیز خواهند بود. اما پزشکان معتقد هستند که علت این کاهش وزن به دلیل کاهش سموم بدن نیست.

شهرآرانیوز - بسیاری از ما ممکن است حداقل یک‌ بار رژیم‌هایی را با عنوان رژیم‌های «سم‌زدایی» یا «دیتاکس» امتحان کرده یا حداقل در مورد اطرافیان‌مان دیده باشیم. ایده پاکسازی بدن از سموم حاصل از مصرف خوراکی‌های ناسالم یا آلودگی‌ها و ترکیبات شیمیایی ایده جذابی است اما سازوکار علمی پشت سم‌زدایی چیست؟ آیا واقعا رعایت رژیم سم‌زدایی می‌تواند مثل یک دستمال جادویی تمام مواد مضر و خطرناک حاصل از فعل و انفعالات مختلف را از بدن‌مان پاک کند؟ تبعیت از چنین رژیم‌هایی واقعا ما را سالم‌تر می‌کند؟ در ادامه با بررسی نظرات متخصصان تغذیه، کمی بیشتر با نکات مثبت و منفی این رژیم‌های غذایی که این روزها بسیار پرطرفدار شده‌اند، آشنا می‌شویم.

احتمالا در منابع مختلف با انواعی از  رژیم‌های سم‌زدا روبه‌رو شده‌اید. واقعیت این است که فقط یک نوع رژیم سم‌زدایی وجود ندارد بلکه طیف وسیعی از رژیم‌ها هستند که ادعا می‌کنند می‌توانند بدن انسان را سم‌زدایی کنند. دکتر ورونیک چاچای، متخصص رژیم‌درمانی از دانشگاه کوئینزلند استرالیا، در این باره توضیح می‌دهد: «وقتی صحبت از سم‌زدایی می‌شود، همه‌ چیز از تنقیه و شست‌وشوی روده بزرگ گرفته، سم‌زدایی با آب لیمو یا رژیم نوشیدن آب تا حذف برخی از گروه‌های غذایی، پاکسازی با گیاهان دارویی، مصرف مکمل‌های غذایی با دوز زیاد تا اتاقک‌های تحریک‌کننده تعریق زیاد را می‌تواند شامل شود.»

 

رژیم‌های سم‌زدایی برای پاکسازی بدن + مزایا و معایب

 

ادعای رژیم‌های سم‌زدایی چیست؟

همه رژیم‌های سم‌زدایی یک ویژگی مشترک دارند. آنها مدعی‌اند بدن را از تمام سموم پاکسازی می‌کنند. این سموم می‌تواند از مسیرهای مختلفی وارد بدن شده باشد. دکتر چاچای در مورد منابع خارجی سموم بدن می‌گوید: «هنگام پخت و پز غذاها، سرخ‌کردن در روغن و کباب‌کردن روی زغال، الکل و مواد افزودنی در غذاهای فرآوری‌شده می‌تواند برخی مولکول‌های مضر ایجاد شود که با مصرف غذا وارد بدن شود. علاوه بر مواد غذایی، مصرف داروها و دود دخانیات و قرارگرفتن در معرض آلاینده‌های محیطی از جمله موارد دیگری است که می‌تواند به‌ عنوان منابع ورود سموم به بدن در نظر گرفته شود.»

دکتر تیم کرو، متخصص تغذیه، تصریح می‌کند: «تجمع سموم می‌تواند عامل اصلی ایجاد مشکلاتی ازجمله افزایش وزن، یبوست، نفخ، سوء‌ هاضمه، سوزش سر دل، اسهال، کمبود انرژی و خستگی باشد. سم‌زدایی راهی است که بدن می‌تواند این سموم را دفع کند. کاهش سطح سموم بدن در نهایت باید موجب شود که فرد احساس سلامت بیشتر و کاهش وزن داشته باشد.»

 

رژیم‌های سم‌زدایی برای پاکسازی بدن + مزایا و معایب

 

رژیم‌های سم‌زدایی چقدر جواب می‌دهد؟

حتما برایتان این سوال پیش آمده است که آیا سازوکار علمی و تحقیقات اثبات‌شده‌ای پشت این ادعاها وجود دارد که این رژیم‌ها واقعا می‌توانند به دفع سموم بدن کمک کنند؟ پاسخ این سؤال از نظر متخصصان تغذیه منفی است!

دکتر گیدئون مایروویتز-کاتز، متخصص دیابت و بهداشت عمومی از دانشگاه وولونگونگ، در این باره می‌گوید: «به‌ طور کلی، شواهد دقیقی در مورد این ایده که یک مداخله می‌تواند بدن فرد را «سم‌زدایی» کند، یا حتی این موضوع که ترکیباتی در بدن وجود دارد که می‌توان یا حتی باید از بدن خارج‌شان کرد، در تحقیقات علمی به‌ دست نیامده است. بیشتر این رژیم‌ها به‌ طور دقیق به نوع سموم اشاره نمی‌کند. ترکیباتی که حتی اگر مضر هم باشد، معمولا با سازوکار مورد استفاده این رژیم‌های تغذیه‌ای حذف نخواهد شد.»

دکتر نیکلاس فولر، متخصص چاقی و تغذیه از دانشگاه سیدنی، توضیح می‌دهد: «میزان مصرف ترکیبات مختلف است که مشخص می‌کند آن ترکیب برای بدن سمی است یا نه. زمانی بدن ما به فرآیندی به نام سم‌زدایی نیاز پیدا می‌کند که به‌ دلیل استفاده بیش از حد مجاز ترکیبی، بدن دچار مسمومیت شده و فرد در بیمارستان تحت درمان قرار می‌گیرد. یعنی حتی مصرف بیش از اندازه آب هم می‌تواند موجب ایجاد مسمومیت شود.»

دکتر چاچای می‌افزاید: «بدن انسان یک دستگاه حیرت‌آور خودترمیم‌کننده و سم‌زدا است و بدون این‌ که بخواهد توجه کند شما یک رژیم سم‌زدایی سخت را در پیش گرفته‌اید یا هر آن چیزی که دلتان می‌خواهد می‌خورید، وظایف سم‌زدایی خود را به‌ صورت کامل انجام می‌دهد. البته بدون شک استفاده از مواد غذایی سالم که تا حد امکان بدن را کمتر درگیر دفع سموم کند، می‌تواند نتیجه بهتری در حفظ سلامتی داشته باشد.»

 

رژیم‌های سم‌زدایی برای پاکسازی بدن + مزایا و معایب

 

مزایای رژیم سم‌زدا برای بدن

با این‌ که رژیم‌های سم‌زدایی نمی‌توانند آن‌ طور که ادعا می‌کنند، بدن را واقعا سم‌زدایی کنند، آیا مزایای دیگری برای سلامت به همراه دارند؟ دکتر کرو می‌گوید: «هر شخصی، به ویژه فردی که عادت‌های غذایی نامناسبی دارد، زمانی که سراغ رژیم‌های غذایی می‌رود که در آن میوه و سبزیجات بیشتری مصرف می‌کند، آب بیشتری می‌نوشد و غذاهای کم‌چرب، کم‌نمک یا با شکر افزوده کمتری می‌خورد، به‌ طور طبیعی احساس بهتری خواهد داشت.»

معمولا در رژیم‌های غذایی سم‌زدای محدودکننده، افراد شاهد کاهش وزن نیز خواهند بود. اما دکتر کرو معتقد است علت این کاهش وزن به‌ دلیل کاهش سموم بدن نیست بلکه به‌ دلیل محدودیت‌های غذایی و در نتیجه آن کاهش مصرف کالری رخ می‌دهد. به محض ازسرگیری مجدد رژیم غذایی عادی، وزن کاهش‌یافته باز خواهد گشت و ذخایر کربوهیدراتی فرد دوباره پر می‌شود. یکی از مزایای بالقوه رژیم‌های سم‌زدایی اثرات روانشناختی حاصل از آنهاست، زیرا باعث می‌شود فرد بیشتر در مورد آن چه می‌خورد فکر کند. برای برخی از افراد، رژیم سم‌زدایی می‌تواند شروع تغییر بلندمدت در عادت‌های غذایی و سبک زندگی به سمت زندگی سالم‌تر باشد.

 

رژیم‌های سم‌زدایی برای پاکسازی بدن + مزایا و معایب

 

معایب رژیم‌های سم‌زدایی

در بررسی‌های صورت‌گرفته معلوم شده استفاده از رژیم‌های غذایی سم‌زدا می‌تواند برخی نکات منفی را نیز به همراه داشته باشد: احساس خستگی و کمبود انرژی در شروع رژیم. هزینه اضافه خرید مواد غذایی ارگانیک که در بسیاری از این رژیم‌ها مصرف‌شان توصیه شده است. هزینه برنامه سم‌زدایی در صورت دنبال‌کردن برنامه‌هایی که با اهداف تجاری در برخی شبکه‌های مجازی ارائه می‌شوند. خرید مکمل‌ها بنا به توصیه‌های رژیم غذایی و معمولا بدون تجویز پزشک. نیاز به توجه بیش از حد معمول به وضعیت خوراکی‌ها برای اطمینان از وجود مقدار کافی غذای مجاز در خانه و محل کار. چالش‌های غذاخوردن بیرون از خانه و معاشرت با دوستان و خانواده زیرا در بیشتر دورهمی‌ها و رستوران‌ها غذاهای مناسب برای رژیم‌های سم‌زدا طبخ نمی‌شود.

علاوه بر این موارد، ماهیت کوتاه‌مدت هرگونه اثر مفید، مانند کاهش وزن کوتاه‌مدت، می‌تواند موجب تضعیف روحیه و دنباله‌دارنشدن عادت‌های غذایی سالم شود. از سوی دیگر رژیم‌های سم‌زدایی ممکن است این ذهنیت را در افراد به‌ وجود بیاورد که می‌توانند در بیشتر ایام سال سبک زندگی ناسالم داشته باشند و سپس با یک دوره رژیم سم‌زدایی به سرعت آسیب‌های وارد شده در طولانی‌مدت را در چند روز کوتاه جبران کنند؛ نظریه‌ای که بدون شک نمی‌تواند درست باشد.‌

منبع: جام‌جم/Science Alert

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->