دیپلمات ارشد روس از ابلاغ قانون پیوستن ایران به سی‌اف‌تی استقبال کرد شورای نگهبان با حذف چهار صفر از پول ملی مخالفت نکرد | ارجاع موادی از قانون به مجلس برای رفع ابهامات ویتکاف در گفت‌وگو با سی‌بی‌اس: امیدواریم یک راه‌حل دیپلماتیک بلندمدت با ایران داشته باشیم نشست خبری سخنگوی وزارت امور خارجه آغاز شد (۲۸ مهر ۱۴۰۴) رئیس ستاد کل نیرو‌های مسلح: بالاترین سطح آمادگی را حفظ می‌کنیم آیا موشک‌های تاماهاک آمریکا واقعاً می‌توانند بازی جنگ اوکراین را عوض کنند؟ جوکار: عدالت انتخاباتی با روش تناسبی افزایش خواهد یافت تصویب قیمت پایه و روش مولدسازی ۳۰ قطعه زمین، واحد تجاری، ملک و ساختمان با حضور عارف نماینده ولی فقیه در سپاه: دشمن در روایت خود از شرم الشیخ نیز شکست خورد آغاز رسمی سال تحصیلی جدید دانشگاه‌ها | رتبه‌های برتر کنکور از سوی رئیس‌جمهور، تقدیر شدند رئیس دانشگاه دفاع ملی و تحقیقات نظامی عراق از دافوس ارتش بازدید کرد تظاهرات هزاران یهودی افراطی در نیویورک در واکنش به سربازی اجباری معاون رئیس‌جمهور در امور زنان: آنچه به عنوان ازدواج چندساعته یا چندروزه شایع شده است، قابل‌پذیرش نیست امانی: اسرائیل به دنبال تجزیه ایران بود وحشت اسرائیلی‌ها از آزادی «مهم‌ترین زندانی جهان» وزیر جنگ اسبق اسرائیل: باید غزه را اشغال کنیم اعلام جدایی سرکنسول سوریه در دبی از دولت الجولانی حمایت السودانی از حل دیپلماتیک اختلافات میان ایران و آمریکا ترامپ به زلنسکی: یا شروط روسیه را بپذیر یا اوکراین نابود می‌شود نقض آتش بس در غزه با شهادت ۴۴ فلسطینی (۲۷ مهر ۱۴۰۴) درگیری رؤسای جمهور آمریکا و کلمبیا بالا گرفت واکنش بقائی به شکنجه شهروند سوئدی توسط نظامیان اسرائیلی نتانیاهو دستور جلوگیری از ورود کمک‌ها به غزه را داد ۲ نظامی صهیونیست در نوار غزه به هلاکت رسیدند (۲۷ مهر ۱۴۰۴) ترامپ: حذف تعرفه‌ها امنیت ملی آمریکا را به ‌خطرمی‌اندازد هیئت حماس برای پیگیری اجرای توافق آتش‌بس غزه به مصر می‌رود چراغ سبز آمریکا به اسرائیل برای حمله به حماس | ویتکاف: توافق فرونپاشد
سرخط خبرها

از پیام روشن ایران تا پارادوکس رفتاری آمریکا | روایتی از یأس‌ها و امیدواری‌ها به گره‌گشایی از برجام

  • کد خبر: ۸۱۷۹۱
  • ۰۳ مهر ۱۴۰۰ - ۱۱:۱۱
از پیام روشن ایران تا پارادوکس رفتاری آمریکا | روایتی از یأس‌ها و امیدواری‌ها به گره‌گشایی از برجام
در هفتاد‌و‌ششمین مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک، حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه کشورمان، دیدار‌های فشرده و متعددی را با همتایان و مقامات سایر کشور‌ها در دستور کار خود قرار داده است.

به گزارش شهرآرانیوز؛ در این میان دیدار‌ها و رایزنی‌های او با مقامات اروپایی از‌ جمله مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و وزرای خارجه آلمان، انگلیس، سوئیس، اتریش و... درباره موضوعات برجامی بیشتر مورد توجه قرار گرفته است.

در این دیدار‌ها امیرعبداللهیان به‌طور شفاف و مشخص، راهبرد و انتظارات جمهوری اسلامی ایران در‌خصوص مذاکرات برجام را با طرف‌های اروپایی در میان گذاشته و آن‌ها را از سیاست رسمی کشور در‌این‌زمینه مطلع ساخته است. امیرعبداللهیان با تأکید بر اصولی، چون اتلاف‌نکردن وقت، تسلیم‌نشدن در‌برابر زیاده‌خواهی غربی‌ها، نپذیرفتن بازنگری در توافق اولیه، نپذیرفتن متمم‌های جدید، ضرورت راستی‌آزمایی و اجرای بدون تنازل قانون مجلس، محور‌های اصلی سیاست رسمی کشور در موضوع مذاکرات برجامی را تشریح و بر عزم ایران مبنی‌بر تداوم مذاکرات تأکید کرد.

این پیام روشن برجامی ایران در نیویورک مورد‌توجه مقامات اروپایی و آمریکایی قرار گرفته است، چنان‌که سایمون کاونی، وزیر امور خارجه ایرلند، پس از دیدار با همتای ایرانی خود مدعی شد که وزیر خارجه ایران «تمایلی بسیار واضح» برای بازگشت به مذاکرات هسته‌ای در وین نشان داده است.
همچنین انریکه مورا، معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، در توئیتی نوشت: «پس از مجمع عمومی سازمان ملل، بازگشت کامل به اجرای برجام در اولویت است. دولت جدید ایران بیان کرده که آماده بازگشت به مذاکرات هسته‌ای و تعامل با باقی اعضای برجام است.»

با این‌حال هنوز زمان آغاز دور هفتم مذاکرات هسته‌ای وین برای احیای برجام مشخص نیست و حتی با آغاز این مذاکرات نیز راه دشوار و موانع بسیاری تا حصول توافق باقی است. یکی از این موانع، لفاظی طرف آمریکایی مبنی‌بر خواست بازگشت به برجام در شرایطی است که در عمل هیچ گام مؤثری در این راستا برنمی‌دارد؛ نه برای جبران خروج یک‌جانبه از برجام و نه ارائه تضمین برای تکرار‌شدن این اقدام در آینده و در عین حال خواستار گره‌زدن برجام به سایر موضوعات از‌جمله حضور فعالانه ایران در منطقه است.

جالب آنکه در‌این‌میان، آمریکا ایران را متهم به تمایل‌نداشتن برای بازگشت به برجام می‌کند. توضیح آنکه یک مقام ارشد آمریکایی که نخواست نامش فاش شود، به «تایمز او ایندیا» گفته است: هیچ نشانه مثبتی مبنی‌بر اینکه ایران آماده بازگشت به مذاکرات و رفع مشکلات است، وجود ندارد!

با‌این‌حال، آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، در دیدار با همتایانش در گروه P۵ (اعضای دائمی شورای امنیت سازمان ملل متحد) درباره ایران گفت که آمریکا قصد دارد یک دیپلماسی هدفمند را در جهت رسیدن به بازگشت دوجانبه به پایبندی به برجام و پرداختن به طیف کاملی از نگرانی‌هایی که درباره ایران وجود دارد، در پیش بگیرد.

این در شرایطی است که میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در سازمان‌های بین المللی واقع در وین، در توئیتی اعلام کرد که مسکو مخالف قاطع افزودن مسائل منطقه‌ای به مذاکرات وین است.

احیای برجام؛ خیلی دور، خیلی نزدیک

علی بیگدلی، کارشناس مسائل بین‌الملل، در گفتگو با «ایسنا» درباره آینده برجام و احتمال لغو تحریم‌های ایران گفت: باید در نظر داشت مسئله لغو تحریم‌ها در‌اختیار بایدن نیست. او تنها می‌تواند تحریم‌هایی را که رئیس‌جمهور سابق وضع کرده است، بر اساس امتیاز اجرایی خود حذف کند، اما سایر تحریم‌ها که از قبل بوده و کنگره تصویب کرده، در‌اختیار رئیس‌جمهور نیست. ضمن آنکه نهایت قید زمانی برجام تا سال ۲۰۲۵ است و تا آن زمان وقت چندانی باقی نمانده است. از طرفی بایدن هم اعلام کرده است که بازگشت به برجام زمان زیادی می‌خواهد، در‌واقع اختلافات بسیار زیادی وجود دارد و امکان رسیدن به توافق دور از انتظار است.

برخلاف دیدگاه بیگدلی، جلیل رحیمی‌جهان آبادی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، نظری دیگر دارد. وی در گفتگو با «ایلنا»، درباره آینده مذاکرات هسته‌ای وین گفت: مذاکرات و گفتگو‌ها از نو احیا و شروع می‌شود؛ منتها اینکه به نتیجه برسد یا نرسد، به غربی‌ها بستگی دارد و اینکه چقدر رفتارشان عقلانی باشد و چقدر درک درستی از شرایط ایران داشته باشند، اما مذاکرات تا پیش از نوروز احیا خواهد شد.

 

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
آخرین اخبار پربازدیدها چند رسانه ای عکس
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->