طنین همتی|شهرآرانیوز، آمارها نشان میدهد در سال۹۹ صادرات قانونی زعفران ایران نسبت به سالهای قبل از آن یعنی ۹۸ و ۹۷ افزایش یافته است. آمارهای اتحادیه صادرکنندگان زعفران ایران نشان میدهد در سال گذشته ۳۲۵تن زعفران از مبادی رسمی کشور صادر شده که در مقایسه با سال قبل از آن ۲۰درصد افزایش داشته است. این رقم همچنین ۱۵درصد نسبت به صادرات زعفران در سال۹۷ بیشتر بوده است. این افزایش در حالی رخ میدهد که صادرکنندگان زعفران، بهویژه در سالهای اخیر همواره تحریمهای اقتصادی و مشکلات تعرفهای در برخی کشورهای مقصد را مانع افزایش حجم صادرات بیان کردهاند.
نایب رئیس شورای ملی زعفران با بیان اینکه بنابر آمار پنجماهه گمرک، صادرات زعفران نسبت به مدت مشابه سال قبل ۷ درصد رشد داشته است، اظهار کرد: صادرات زعفران وضعیت خوبی در یک ماه گذشته داشته و قیمتها در این مدت رشد ۲۰درصدی داشته است.
به گفته غلامرضا میری، پیشبینی میزان تولید در امسال از الان کار سختی است، چون تولید از الان شروع شده است و تا پایان آذرماه ادامه خواهد داشت و تا وقتی که زعفران ها از زمین جمع نشود، نمیتوان آماری از میزان محصول داد. باید تا پایان آذرماه صبر کرد تا میزان محصول تولیدی برای امسال مشخص شود و اکنون فقط میتوان یک آمار براوردی را اعلام کرد.
وی با اشاره به اینکه همانند روال گذشته بیشتر حجم تولیدی زعفران مربوط به تربت حیدریه است، اضافه کرد: با توجه به افزایش هر ساله هزینههای تولید، قیمت زعفران به موازات آن آنقدر رشد نداشته است و دوسه سال است قیمتی مشخص دارد. با توجه به افزایش دستمزد نیروی کار، امیدواریم در کنار این رشد قیمت هزینههای تولید زعفران هم رشد کند تا حداقل کشاورز هم راضی باشد و هزینهها را از جیبش پرداخت نکند.
وی تأکید کرد: اکنون با این قیمتهای تعیین شده برای زعفران، به کشاورز ما ظلم میشود، چون این قیمت به نسبت هزینههای جاری کشاورز کم است و باید در تعیین قیمتها تجدید نظر شود.
به گفته نایب رئیس شورای ملی زعفران، اکنون قیمت روز زعفران دسته ۸میلیون تومان، زعفران پوشال ۱۱میلیون تومان، زعفران سرگل ۱۱میلیون و ۵۰۰هزار تومان تا ۱۲میلیون تومان، زعفران شبهنگین ۱۲ تا ۱۴میلیون تومان و زعفران نگین سوپر از ۱۵ تا ۱۶میلیون و ۵۰۰هزار تومان از کشاورز خریده میشود.
میری یادآور شد: تعیین نرخ جدید برای طلای سرخ نیازمند کار کارشناسی است که سازمان جهاد کشاورزی بهعنوان متولی با کمک کارشناسان و کشاورزان باید انجام دهد. تمام مایحتاح کشاورز از جمله دستمزد، آب و کود و... افزایش پیدا کرده است، اما قیمت زعفران به آن نسبت افزایش نیافته است. باید قیمتی تعیین شود که تولید برای کشاورز هم مقرون به صرفه باشد.
وی گفت: متولیان کشوری در بحث تعیین نرخ جدید در تلاشاند، اما امروز هم دیر است. برای تعیین قیمت زعفران، کشاورز بهدنبال این است که قیمت زعفران به چه میزان است و بر مبنای آن هزینههایش را براورد کند. باید حداقل قیمتها مشخص شود تا کشاورز تولید بهصرفه داشته باشد.
میری تأکید کرد: هرچه دیرتر این نرخ تعیین شود به ضرر کشاورز و عامل بلاتکلیفی است. این استرسها بر سر تعیین قیمت و نحوه قیمتگذاری باید از کشاورز دور شود تا هدفمند تولید کند.
وی افزود: قیمتها به هیچ وجه نباید دستوری باشد، بلکه باید کارشناسی و همراه با پشتوانه باشد و خرید تضمینی برای کشاورز هم بهدنبال داشته باشد. در نتیجه اگر قرار باشد صادرکننده یا واسطه، محصول را کمتر از قیمت مصوب بخرد، با خرید تضمینی از کشاورز از این ضرر جلوگیری میشود. اگر این اتفاق بیفتد، ما شاهد بازاری باثبات خواهیم بود که نتیجه آن توسعه بازار صادراتی است.