سعید روستایی و پیمان معادی در فهرست رای دهندگان اسکار هشدار وزیر فرهنگ درباره صداهای تفرقه‌افکنِ پس از جنگ چرا آهنگ «بوم، بوم، تل‌آویو»؛ در پاسخ حملات موشکی ایران به اسرائیل جهانی شد؟ + ویدئو نقدی بر وضعیت کنونی شعر آئینی | احساسات و گریه در شعر سوگ‌محور باید همراه محبت ولایت و شعور باشد برگزاری نشست انتقال تجربه با حضور عادل تبریزی در سینما هویزه مشهد شعر افشین علا خطاب به رژیم صهیونی | عاقبت بیت‌المقدس را رها خواهیم کرد فریبرز عرب‌نیا: ترجیح می‌دهم در کنار مردم کشور عزیزم باشم + فیلم سریال محرمی «جایی برای همه» روی آنتن شبکه دو + زمان پخش آمار فروش سینماها در روزهای جنگ بین اسرائیل و ایران اکران سیار فیلم‌های کودکانه در مشهد کارگردان فیلم بعدی «جیمز باند» مشخص شد «کاتیا فولمر» ایران‌شناس آلمانی درگذشت فصل پایانی سریال «اسکویید گیم» در راه است تکرار سریال «مختارنامه» از شبکه آی‌فیلم (محرم ۱۴۰۴) + زمان پخش قدردانی سخنگوی پلیس از اصحاب قلم در دوران جنگ رژیم صهیونیستی علیه ایران | عزیزان رسانه، گل کاشتید، دستانتان را می‌بوسم برنامه‌های حمایتی وزارت فرهنگ و ارشاد برای جبران خسارات گروه‌های موسیقی و نمایشی اجرای باشکوه ارکستر سمفونیک تهران در میدان آزادی حسام خلیل‌نژاد، بازیگر سینما و تلویزیون: اگر امروز هنری هست، میراث شهیدان است فیلم‌های آخر هفته تلویزیون (۵ و ۶ تیر ۱۴۰۴) + شبکه و زمان پخش
سرخط خبرها

آیا امام حسن‌عسکری‌(ع) سفری به گرگان کرده اند؟

  • کد خبر: ۸۳۹۵۵
  • ۲۲ مهر ۱۴۰۰ - ۱۳:۱۹
  • ۱
آیا امام حسن‌عسکری‌(ع) سفری به گرگان کرده اند؟
دکتر احمد خامه‌‌یار - تاریخ‌پژوه

امروزه در شهر گرگان، مسجد و قدمگاهی منسوب به امام حسن‌عسکری (ع) وجود دارد که در باور مردم، محل حضور امام حسن عسکری (ع) در این شهر به شمار می‌آید. مبنای این باور، خبری است که برخی علمای شیعه در سده ششم، ازجمله ابن‌حمزه طوسی در «الثاقب فی‌المناقب» و قطب‌الدین راوندی در «الخرائج والجرائح» نقل کرده‌اند.

مفاد این خبر به طور خلاصه آن است که شخصی به نام «جعفر بن شریف جرجانی»، از شیعیان جرجان، در سفر حج خود به سامرا نزد امام عسکری (ع) رفت و مبلغی را که شیعیان این شهر به امانت به وی سپرده بودند، به دست امام رسانید. امام نیز تاریخ بازگشت وی به جرجان را تعیین و آن را سوم ربیع‌الثانی همان سال پیش‌بینی کرد و به او وعده داد که خود ایشان نیز در همان روز به جرجان وارد خواهد شد. در تاریخ تعیین‌شده، امام به طیّ‌الارض به جرجان رفت و نزد شیعیان خود حضور یافت.

صرف نظر از ضعیف و بی‌اعتبار بودن این خبر از منظر رجالی (به‌علت مجهول و ناشناخته‌بودن راوی و نقل‌نشدن آن در منابع کهن و دست اول شیعه)، که اصل خبر را محل شک و تردید قرار می‌دهد (و جناب آقای دکتر حسین حسینیان‌مقدم در یادداشتی با عنوان «مستند خبر حضور امام عسکری (ع) در گرگان» به اعتبارسنجی آن پرداخته است)، نکته دیگری که حضور امام را در گرگان با تردید جدی رو به رو می‌سازد، آن است که براساس خبر فوق، امام عسکری (ع) به شهر «جرجان» وارد شد که منطبق بر شهر «گنبد کاووس» کنونی است؛ نه شهر گرگان امروزی که در گذشته به نام «استرآباد» شهرت داشته است.

ازاین‌رو به نظر می‌رسد مسجد و قدمگاه امام‌حسن‌عسکری (ع) در شهر گرگان، صرفا یادمانی است که در دوره‌های متأخر، پس از ویرانه و متروکه‌شدن جُرجان تاریخی (گنبد گاووس کنونی)، و با توهم بر انطباق گرگان کنونی بر جرجان کهن به وجود آمده است و از‌این‌رو نمی‌توان برای آن اعتبار تاریخی قائل شد.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
مجید
Iran (Islamic Republic of)
۰۷:۳۴ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۴
0
0
سپاس از دکتر بابت جواب منطقی و تاریخی شان
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->