طنین همتی|شهرآرانیوز، در روزهای گذشته کلیپی از پارک کوهسنگی مشهد منتشر شد که در آن گفته شد محل نگهداری یکسان پرندگان بزرگ و کوچک با هم، باعث شده است پرندگان کوچک آسیب ببینند و خورده شوند. در آن کلیپ نشان داده شده بود که طاووس و سایر پرندهها در یک مکان قرار دارند و یک پرنده مرده در کف زمین قرار دارد.
این موضوع را از مدیر پارک کوهسنگی مشهد و بهرهبردار خانه پرندگان مربوط جویا شدیم. بهگفته محمدحسین بازیانفر، بهرهبردار خانه پرندگان پارک کوهسنگی، فردی که این کلیپ را منتشر کرده است نیمه خالی لیوان را بهعبارتی دیده است. دو روز قبل از این اتفاق شیشه یکی از غرفههای پرندگان را شکسته بودند و چون ما در شب به جای دیگری دسترسی نداشتیم، مجبور شدیم این پرندگان را که بهصورت تفکیکی و به فراخور فضایمان نگهداری میشوند، در یک مکان نگه داریم و پرندگان را به محل نگهداری طاووس و قرقاولها که فضای بزرگی دارند، منتقل کنیم.
وی اضافه کرد: کبوتر را هم، چون سریع زادوولد میکند، همراه با جوجههای پرنده به این مکان منتقل کردیم. طاووس ذاتا دانهخوار و گیاهخوار است و پرنده کنجکاوی است، اما به هیچ وجه پرندهای نیست که حتی به جوجههای پرندههای دیگر آسیب بزند یا حتی بخواهد آنها را بخورد. جوجه پرنده که در کلیپ بر کف زمین افتاده، بهدلیل پرتشدن از ارتفاع مرده است و در تحقیق ما هیچ آسیبی از سوی طاووس به پرنده نرسیده است.
بهگفته این پرورشدهنده گل و پرندگان زینتی، وجود پرنده در این مکان برای اهالی محل هم بسیار مؤثر است و با توجه به اینکه خانهها آپارتمانی است، خانوادهها برای اینکه خلأ عاطفی فرزندانشان را پر کنند آنها را به این مکان میآورند.
وی ادامه داد: این پرندهها در اختیار فضای کوهسنگی قرار گرفته است. دکتر برای واکسینهکردن این پرندگان بهطور مداوم حضور دارد و داوطلبانه این کار را انجام میدهد.
پرندگان کوچک معمولا حتی به ارتعاشات و ضربه به شیشه محل نگهداریشان حساسیت دارند و ما هم بهاجبار از پرندگان بزرگ در این مکان استفاده کردیم، چون مقاومت بیشتری هم دارند. در پارک کوهسنگی مشهد یک قفس به کبوتران و یک قفس به مرغ و خروسهای خارجی اختصاص داده شد. غرفه بزرگ را هم برای طاووس و قرقاول و اردکهای زینتی استفاده کردیم.
بازیانفر درباره هزینه نگهداری پرندگان گفت: حداقل هر ماه ۱۵۰ کیلو دانه استفاده میکنند که هزینه آن طبق تفاهم پارک کوهسنگی با بهرهبردار خانه پرندگان این است که ۶۰ درصد را بهرهبردار پرداخت کند و بقیه را پارک متقبل شود. این درحالی است که هیچ منفعتی هم برای بهرهبردار ندارد.
بهرهبردار خانه پرندگان کوهسنگی ادامه داد: کوهسنگی ظرفیتهای خوبی دارد، اما بهدلیل نبود بهرهبردار به نتیجه نرسیده است. طرحهایی دارم که منافع مادیاش بسیار زیاد است و طی یکسال همه هزینههایمان برگشت داده میشود. پرندههایی مثل قرقاول و طاووس مناسب با شرایط زیستمحیطی کوهسنگی هستند و حتی از بستر چمن مجموعه میتوانند استفاده کنند. ما خیلی دوست داریم کبوتری که ذاتش پروازی است را در فضایی آزاد در کوهسنگی قرار دهیم، اما در قفس نگهداری میشود.
کوهسنگی بهدلیل اینکه در منطقه مرکزی شهر قرار دارد و برای بیشتر زائران شناختهشده است، بستر خوبی برای انجام طرحها و استفاده از استخرها برای پرورش ماهیهای خوراکی است.
بهگفته مجتبی نیکخواه خیبری، مدیر کوهسنگی مشهد، این فضا در گذشته وجود داشت و در برههای بیاستفاده بود و ما از بهرهبردار تقاضا کردیم که از این فضا با عنوان خانه پرندگان در کوهسنگی استفاده کنند. این فضا هیچ منفعت مالی مثل فروش بلیت و فروش پرنده برای بهرهبردار ندارد، بلکه روزانه هزینههای نگهداری هم دارد. این مکان فقط بهدلیل علاقه و تجربه و اینکه به جوانها و کودکان کمک شود از این فضا لذت ببرند، ایجاد شده است.
بهگفته وی، پارکهای بزرگ هیئت امنایی اداره میشوند و اجرای طرحهای پیشنهادشده دست شهردار منطقه هم نیست و موضوعات در جلسات هیئت امنا مطرح میشود. موضوعاتی مثل اینکه آیا تخصیص اعتبار به طرح تعلق میگیرد یا نه؟
مدیر کوهسنگی مشهد درباره ظرفیتهای پارک گفت: پارک کوهسنگی مشهد با وسعت ۱۰۳ هکتار بزرگترین پارک شهری در مشهد و قدیمیترین پارک مشهد هم هست که بهعلت توپوگرافی خاصش و وجود دو کوه در داخل پارک جاذبه گردشگری دارد.
قبل از بیماری کرونا طبق آماری که داشتیم، روزانه بیش از ۲۰ هزار بازدیدکننده در ایام اوج گردشگری داشتیم که هم شامل شهروندان مشهدی و هم گردشگرهای خارجی از کشورهای حاشیه خلیج فارس و حتی اروپایی بود.
وی تصریح کرد: پارک کوهسنگی مشهد طبق گفتهها دومین مقصد گردشگری شهرستان مشهد تا قبل از کرونا بوده است و مسافران بعد از زیارت مرقد امامرضا (ع) به پارک کوهسنگی هم مراجعه میکردند.
نیکخواه ادامه داد: برای ضلع جنوب شرق پارک کوهسنگی در سال ۹۴ تفاهمنامهای بین اداره کل حفظ و نشر آثار دفاع مقدس و شهردار وقت مشهد بسته شد که ۵/۱۳ هکتار از اراضی کوهسنگی را به باغموزه دفاع مقدس اختصاص دهند. در گام اول آن دو ساختمان احداث شده است که با توجه به بودجهای که اختصاص داده شده، توسعه بیشتر آن در دستورکار است.
وی افزود: در قسمتهای قدیمیشده پارک مثل ضلع شمالی و غربی پارک عملا ما توسعه دیگری نداریم و تنها موضوعمان نگهداری و بازپیرایی است.
وی درباره پروژهای پیشرو و درحال اجرا در بوستان کوهسنگی مشهد گفت: یکی از کارهایی که در مرحله مطالعاتی است، احداث محوطه مخصوص بانوان است که در دستورکار قرار گرفته است. یکی از پروژههای دیگر که بهخوبی دارد انجام میشود، تبدیل برق مجموعه پارک از ۲۲۰ ولت به ۲۸ ولت است که عملا بحث برقگرفتگی در عمودهای روشنایی را به حداقل میرساند. ۶۰ درصد این طرح انجام شده است.
وی با بیان اینکه بازپیرایی سرویسهای بهداشتی پارک کوهسنگی را نیز در دستورکار داریم، اضافه کرد: در پارک کوهسنگی حدود ۲۰ فضای سرویس بهداشتی داریم که با توجه به قدمت زیاد آن، بازپیرایی آن مورد توجه است.
وی افزود: محوطه بازی کودکان در قسمت فرهنگسرای کودک و آینده را داریم که مرمت آن انجام میشود. در قیمت پشتبام آن تنها زمین ماسهای برای بچهها در مشهد ایجاد شده است که ۱۸۰ مترمربع است و درحال تجهیز است.
مدیر بوستان کوهسنگی مشهد در ادامه یادآور شد: سالانه حدود ۱۰ میلیارد تومان برای نگهداری فضای سبز پارک هزینه میشود. حدود ۱۲ میلیارد تومان هم سالانه برای انتظامات پارک توسط شهراری هزینه میشود. از مردم تقاضا میکنیم از این فضایی که شهرداری ایجاد کرده است، به نحو احسن استفاده کنند.
وی درباره مشکلات پارکهای بزرگ در مشهد گفت: مستقلنبودن پارک کوهسنگی و سایر پارکهای بزرگ، از مشکلات ماست؛ به این معنی که همه اقدامات باید زیر نظر مدیر مسئول بوستان باشد. اما وجود متولیهای مختلف مثل چهارسوق هنر، خانه هنرمندان، مجموعه تالارهای پذیرایی پارک که متولی دیگری دارد، باعث تداخل در نحوه تصمیمگیریهای کلی برای مجموعه شده است. هر زمان که مشکلی پیش بیاید، مدیریت مجموعه کوهسنگی باید پاسخگو باشد.
وی ادامه داد: متأسفانه تخصیصنیافتن بودجه مشخص برای پارک یکی دیگر از مشکلات ماست. در جلساتی که برگزار شده، این موضوعات گفته شده و قولهای مساعدی هم داده شده است. پارک کوهسنگی مشهد یکی از زیباترین پارکهای مشهد است که از گذشته تاکنون بسیار گسترده شده و به همین دلیل نیازمند توجه بیشتر است. متأسفانه پارکهای بزرگ در تخصیص اعتبار تا حدودی مظلوم هستند. پارکهای بزرگ از سرمایههای بزرگ شهر هستند و از لحاظ سرمایه انسانی و تخصیص اعتبار به نگاه ویژهای نیاز دارند.
نیکخواه ادامه داد: پارک کوهسنگی مشهد ظرفیتهای اقتصادی خوبی دارد و حدود ۳۴ غرفه مناسب دارد. تالار منطقه مرکزی پارک حدود یکسال است بهدلیل نبوده بهرهبردار تعطیل است. زمانی که این مرکز فعال بود، بهعنوان مجموعه تالارهای کوهسنگی شناخته میشد و ظرفیت خوبی برای پذیرش مهمان داشت. همین غیرفعالبودن باعث مستهلکشدن سیسمتم هم میشود که امیدواریم با تغییر مدیریت شهری این مجموعه سروسامان پیدا کند.
وی تأکید کرد: پارک کوهسنگی بهدلیل بازدید زیادش ظرفیتهای خوبی ایجاد میکند که باید مورد توجه قرار گیرد. مثلا مسیر قطارشهری داخل پارک طراحی شده است، تلهسیژ کوهسنگی را داریم که قرارداد آن هم منعقد شده است و قسمت شمالی پارک را به قسمت جنوبی متصل میکند. همچنین دریاچه پارک را داریم که ظرفیت خوبی دارد. صخرهنوردی با توجه به طراحی انجامشده در پارک امکانپذیر است، ولی متأسفانه بهدلیل اعمال نظرهای مختلف در گذشته، از آن صرفهنظر شد.