به گزارش شهرآرانیوز؛ زلمی خلیلزاد، نماینده ویژه سابق آمریکا در امور افغانستان در مصاحبه با اندیشکده آمریکایی "صلح بینالملل کارنگی ایندومنت" که بر ژئوپولتیک تمرکز دارد، گفت: دولت بایدن باید با طالبان تعامل کرده و به کاهش بحران انسانی که اکنون این کشور را در بر گرفته است، کمک کند.
خلیلزاد که در مذاکرات با طالبان برای خروج نیروهای آمریکایی و پایان دادن به بیست سال حضور نظامی نقش داشت، چهارشنبه از توافق صلح دوحه که فوریه ۲۰۲۰ منعقد شد، دفاع کرده و اشرف غنی، رئیسجمهوری سابق افغانستان را مقصر شکست مذاکرات صلح و سقوط کابل دانست.
این سفیر پیشین آمریکا هشدار داد: اینکه اجازه دهیم دولت جدید طالبان در کابل سقوط کند، یک بحران انسانی عمیق ایجاد میکند و موجب مهاجرت میلیونها افغان، بیثباتی این منطقه و ایجاد فضا برای تروریسم میشود. طالبان به دنبال روابط عادی با آمریکاست و میخواهد آمریکا دوباره سفارتخانه خودش را در کابل بازگشایی کرده، تحریمهای مالی را بردارد و کمک اقتصادی تامین کند.
زلمی خلیلزاد گفت: لازم است که ما در کنار آنها بنشینیم و روی نقشه راهی موافقت کنیم که به مساله بیاعتمادی یا بدگمانی میان طرفها و رفتار آنها در زمینه حقوق بشر بپردازد که ما انتظار داریم انجام شود و همچنین در ازای آن، گامهای مشخصی که ما باید برداریم، روشن شود. طالبان از برخی نظرها تغییر کرده است و از برخی جهات مانند قبل است. آنها به این توافق که اجازه ندهند گروههای تروریستی علیه آمریکا توطئه و دسیسهچینی کنند، پایبند هستند.
وی گفت که "بدبینی" ایالات متحده نسبت به طالبان موجه است، اما باید به جای "فلج کردن" به "اکتشاف" فرصتها برای دیپلماسی بپردازیم. خلیلزاد "عملکرد ضعیف" نیروهای افغان تحت حمایت ایالات متحده را مقصر دانست و از اشرف غنی، رئیس جمهوری پیشین افغانستان انتقاد کرد که معتقد بود بدون حضور ایالات متحده میتواند طالبان را از طریق نظامی شکست دهد و به درخواستهای طالبان برای استعفای خود توجه نکرد.
زلمی خلیلزاد گفت: ما همه از ناسازگاری رئیس جمهور غنی برای پافشاری روی ماندن در قدرت شوکه شدیم. سوءمحاسبه غنی این بود که فکر نمیکرد ما درباره خروج آنقدر جدی باشیم و اینکه گمان میبرد ما هرگز از آنجا خارج نخواهیم شد.
این سیاستمدار آمریکایی که از مقامش استعفا داده و بابت شکست مذاکرات صلح سرزنش میشود، به این پرسش که آیا مرتکب اشتباهی شده بود که اگر درست میشد، نتیجه تحولات را تغییر میداد، پاسخ داد. خلیلزاد گفت: در مورد آن فکر میکنم.
منبع: ایسنا