به گزارش شهرآرانیوز، عطسه با تمیز کردن مجاری تنفسی، ریههای ما را از غبار، آلودگی و دیگر مواد تحریک کننده محافظت میکند. سنسورها داخل بینی و سینوسها محرکها را تشخیص میدهند و سیگنال را به مسیرهای تنفسی مژگان مویی ارسال میکنند تا آنها را خارج کنند.
مژگان از طریق اعصاب به مغز و از آنجا با ماهیچههای سینه ما ارتباط برقرار میکنند تا به شدت منقبض و شل شوند و سپس هوا، بزاق و خلط را از طریق بینی و دهان ما بیرون کند.
در حالی که عطسه به ما کمک میکند مواد مضر را بیرون کنیم، ممکن است اطرافیان هوای آلوده شده توسط ما را تنفس کنند و میکروبها بر روی لباسها و بدن شان جمع شده و موجب بیماری آنها شوند.
فایدههای عطسه
فرونشاندن عطسه میتواند باعث خونریزی بینی و گسترش رگهای خونی ما به طور خطرناکی شود، حتی کوتاه کردن عطسه قوی هم میتواند پرده گوش را پاره کند.
واکنش عطسه میتواند نجات دهنده زندگی باشد. با این حال، وقتی که خواب هستیم، عطسه نمیکنیم، زیرا فعالیت اعصابی که واکنش عطسه را هدایت میکنند با چرت زدن کاهش پیدا میکند. به همین دلیل است که افراد با عطسه مداوم میتوانند استراحت کنند.
افرادی که به صورت مکرر و بی اختیار عطسه میکنند جزو موارد نادر هستند در حالی که، برخی افراد ممکن است چندین بار در پاسخ به محرکهای خاص مانند قرار گرفتن در معرض نور شدید آفتاب، ورزش شدید، بوی خاصی و حتی رابطه جنسی عطسه کنند. چه کسی فکر میکرد که برخی از فعالیتهای مورد علاقه ما میتواند چنین واکنشهایی را تحریک کند!
نوزاد انسان مانند همه حیوانات به جز (نهنگ، دلفینها و برخی پستانداران دیگر)، پرندگان، اما نه همه دوزیستان و خزندگان عطسه میکنند.
خاصیت عطسه
ما نباید نگران عطسه کردن، باشیم. گرفتن بینی و دهان خود با دست یا بازو کمی به کاهش انتشار هر گونه میکروب کمک میکند. در هر حال باکتریها و ویروسها عفونی در اطراف ما وجود دارند.
عطسه به فرد کمک میکند که از شر بخارات به دام افتاده در سر خلاص شود که ممکن است منجر به عفونت و امراض و جلوگیری از بیماری و درد شود.
عطسه میتواند از ورود ماده تحریک کننده به ریهها جلوگیری کند، زیرا این مادهها در سوراخهای بینی گیر افتاده و از طریق عطسه خارج میشوند.
هم چنین به بازسازی مجدد بینی و تمیز کردن بینی کمک میکند و اجازه تنفس در هوای سالم را میدهد.
چشمها در حال عطسه بسته میشوند که از آلودگی مویرگهای خون و مجاری اشک ناشی از باکتریها و ویروسها جلوگیری میکند.
فواید و اثرات عطسه کردن در اسلام
ائمه اطهار علیه السلام همگی در مورد عطسه کردن احادیثی بیان کرده اند که آن را به نشانه سلامتی و راستی سخن قبل از عطسه، میدانند.
۱. رسول خدا (صلی الله علیه وآله) فرمودند:هرگاه مردی سخنی گوید و کسی عطسه زند آن گواه درستی آن سخن باشد؛ عطسه نشانهی راستگویی است.
۲. امام علی (ع) فرمودند:هر کس عطسه کند دنبال آن بگوید «الحمدلله رب العالمین علی کل حال» درد گوش و دندان نبیند.
۳. به روایت امام صادق (ع)، پیامبر اکرم (ص) فرمودند:هرگاه کسی عطسه کرد جواب عطسه او را بگوییـد گرچه از پس جزیرهای باشد و در روایتی دیگر:اگر چه از پس دریا باشد…
۴. امام علی (ع) فرمودند:عطسه کننده را سه بار بایـــــد دعا کرد و اگر از سه بار بیشتر عطسه زد آن باد است و در حدیث دیگر است که اگر از سه بار بیشتر عطسه زد به او باید گفت: «شفاک الله» خــدا شفایت دهد، زیرا که منشأ عطسهی زیاد مرضی است در مزاج.
۵. از امام رضا (ع) روایت شده که فرمودند:دهن درّه از شیطان است و عطسه از خدای عزّوجلّ.
۶. امام صادق (ع) فرمودند:هر که عطسه زند سپس دستش را بر استخوان تیغهی بینی نهد وبگویــــد: «الحمدلله رب العالمین (الحمدلله) حمداً کثیراً کما هو اهله وصلی الله علی محمدالنبی وآله وسلّم» از سوراخ چپ بینی او پرندهای کوچکتر از ملخ و بزرگتر از مگس بیرون آید و برود تا به زیر عرش رسد و تا روز قیامت برای او استغفار کند.
۷. امام صادق (ع) فرمودند:هرگاه کسی در نماز عطسه کند «الحمدلله» بگویید.
۸. امام موسی کاظم (ع) از رسول خــدا (صلی الله علیه وآله) روایت کرده که فرمودند:عطسه کردن برای بیمار دلیل بر بهبودی یافتنش خواهد بود و باعث آسودگی بدنش خواهد بود؛ و در روایت دیگر فرموده اند:هرگاه مردی حدیثی گوید و کسی عطسه زند آن گواه درستی آن حدیث باشد.
۹. امام باقر (ع) فرمودند:چه چیز خوبی است عطسه زدن، برای بدن سودمند است و خدای عزّوجلّ را نیز به یاد انسان میآورد.
۱۰. امام صادق (ع) فرمودند:بسیارعطسه کردن ایمن میگرداند پنج درد را اول خوره، دوم لقوه، سوم درد چشم، چهارم صلابت وخشونت پرهای بینی و پنجم بیرون آمدن مو در چشم، و اگر خواهی که کم شود عطسه، روغن مرزنگوش در بینی بچکان به قدر یک دانک.
۱۱. امام صادق (ع) فرمودند:عطسه برای همهی تن سودمند است اگرتا از سه مرتبه نگذرد وچون از سه تا بگذرد آن درد وبیماری است. همچنین فرموده اند:دربارهی درد دندان و گوش، هرگاه شنیدید کسی عطسه زد با حمد با او سخن بگویید.
منبع: کارگرآنلاین