معاون سخنگوی طالبان: ما منزوی نیستیم خلیل‌الرحمان، وزیر مهاجران طالبان، کشته شد (۲۱ آذر ۱۴۰۳) سرپرست جدید سفارت ایران در کابل: مهاجرین قانونی افغانستانی، روی چشم ما جا دارند سرپرست جدید سفارت ایران در افغانستان، وارد کابل شد (۱۰ آذر ۱۴۰۳) + فیلم پیش بینی وضعیت آب و هوایی افغانستان (پنجشنبه ۸ آذر ۱۴۰۳) راشد خان، ستاره کریکت افغانستان، بهترین توپ‌انداز جهان شد از پاریس سن ژرمن تا ابومسلم افغانستان | آرزوی دروازه‌بان تیم ملی فوتبال افغانستان برای بازی در لیگ برتر ایران یاراحمدی: موضوع پناهندگان افغانستانی فقط مسئله ایران نیست تقدیر سخنگوی وزارت خارجه از کاظمی‌قمی | تغییر و تحول در نمایندگی‌های دیپلماتیک امری متعارف است سخنگوی دولت: ۳۲۰ هزار مهاجر غیرمجاز در دولت چهاردهم به کشورشان بازگردانده شدند عکس‌هایی از بازی فوتبال با حداقل امکانات در افغانستان سفر خبرنگار صداوسیما به محل فرود بزرگ‌ترین بمب غیرهسته‌ای آمریکا در افغانستان + فیلم کاظمی‌قمی با نماینده چین در افغانستان دیدار کرد (۵ آذر ۱۴۰۳) قدردانی رئیس اتحادیه شرکت‌های ساختمانی افغانستان از مدیرعامل نمایشگاه بین‌المللی مشهد سیادت: طالبان عملیاتی هستند و حرفی که می‌زنند را انجام می‌دهند نگاهی به دیپلماسی فعال جمهوری اسلامی ایران در افغانستان | ترافیک دیدار‌های کاظمی قمی در چهارراه شیرپور رئیس اداره راه‌آهن طالبان: هدف ما توسعه تجارت بین ایران و افغانستان است معاون استاندار خراسان رضوی: ما دوست روز‌های سخت افغانستان هستیم | دانشکده راه‌آهن در مشهد افتتاح خواهد شد کشف ۲۵۰ هزار تُن موادمخدر در مرز‌های افغانستان با ایران، طی یک سال گذشته چین رسماً کشته‌شدن شهروندان چینی در مرز افغانستان و تاجیکستان را تأیید کرد یاراحمدی: حضور افغان‌های غیرمجاز ارائه خدمات به اتباع مجاز را متأثر کرده است
سرخط خبرها

نگاهی به تاریخچه زیارتگاه سخی در کابل + عکس

  • کد خبر: ۸۷۴۴۹
  • ۱۹ آبان ۱۴۰۰ - ۱۴:۴۷
  • ۱
نگاهی به تاریخچه زیارتگاه سخی در کابل + عکس
زیارت سخی در کابل، محلی زیارتی و قابل احترام برای شهروندان افغانستان است. در اطراف این زیارت قبرستان قرار دارد و خانه‌های مسکونی زیادی هم در نزدیکی این قبرستان ساخته شده است. گویی زندگی و مرگ در کابل توامان هستند.

سید محمدرضا هاشمی | شهرآرانیوز؛ زیارتگاه سَخی مکانی در منطقه کارته‌سخی کابل، پایتخت افغانستان است که خرقه منتسب به پیامبر اکرم(ص) در سال ۱۱۸۲ق در مسیر انتقال از بدخشان به قندهار مدتی در آن قرار گرفت.

به گفته حاملان خرقه، حضرت علی (ع) در کنار خرقه، با عده‌ای نماز خوانده است. از آن زمان این مکان، محل زیارت شیعیان و اهل‌سنت است و در تحویل سال نو در آن، عَلَم سخی برافراشته می‌شود.

زیارت سخی در دامنه غربی کوه آسمایی(کوه تلویزیون) و در منطقه کارته‌سخی کابل واقع است. در غرب آن دانشگاه کابل و بیمارستان علی‌آباد و حسینیه عرفان،

در محوطه جنوبی آن مسجدی به نام امام علی (ع) توسط میر علی‌احمد حجت، و در بیرون محوطه، در تپه‌ سلام، مسجد و مدرسه علمیه محمدیه قرار دارد که توسط واعظ بهسودی ساخته شده است.

پیرامون غربی و جنوبی این زیارت‌گاه قبرستانی قرار دارد که قبور سید علی‌احمد حجت، حیات بیگم مادر امان‌الله‌خان، واعظ بهسودی و تعدادی از کشته‌شدگان خشونت‌های حکومت‌های کمونیستی، مجاهدان و طالبان در آن قرار دارد.

برای تماشای عکس‌ها در سایز بزرگتر بر روی آنها کلیک کنید:

تاریخچه زیارت سخی

خرقه منسوب به پیامبر اکرم از سال ۱۱۰۹ تا ۱۱۸۱ق در فیض‌آباد بدخشان بود. گفته شده است در اواخر سال ۱۱۸۱ق ولی‌الله خان اعتمادالدوله به دستور احمدخان اَبدالی، خرقه منسوب به پیامبر(ص) را از فیض آباد مرکز ولایت بدخشان به سمت قندهار انتقال داد و در اوایل سال ۱۱۸۲ق خرقه وارد کابل شد، آن را در محل زیارت‌گاه کنونی قرار دادند. مدت نگه‌داری این خرقه از ۸ ماه تا ۴۰ روز گفته شده است. در این مدت افرادی از کابل و نواحی اطراف به زیارت خرقه می‌آمدند. سال انتقال خرقه ۱۱۸۰ق و ۱۱۸۲ق نیز ذکر شده است.

پس از چند روز حاملان صوفی خرقه، دو شب پیاپی در خواب دیدند که شخص سبز پوشی که شمشیرش را بر سنگی گذاشته است؛ کنار خرقه، با عده‌ای نماز می‌خواند. صوفی از این شخص پرسید که کیست، و آن شخص سبز پوش خود را علی (ع) معرفی کرد. به همین دلیل از آن پس این مکان به قدم‌گاه حضرت علی (ع) معروف شد. آنان گفتند وقتی از خواب بیدار شدند؛ دیدند که سنگ مذکور دو نیم شده است.

این سنگ در دیوار شمالی زیارت‌گاه، در جانب کوه، به سنگ ذوالفقار معروف است.‌ حاملان خرقه پس از رسیدن به قندهار، واقعه را برای احمدخان ابدالی نقل کردند. او دستور داد در آنجا زیارت‌گاهی به نام سخی، شاه مردان ساخته شود. تاریخچه این زیارت‌گاه بر کتیبه‌ای در داخل آن بر دیوار نصب شده است.

:برای تماشای عکس‌ها در سایز بزرگتر بر روی آنها کلیک کنید
 

بنای زیارت سخی

بنای نخستین این زیارتگاه را احمدخان ابدالی(۱۱۳۴–۱۱۸۶ق/۱۷۲۲–۱۷۷۳م) احداث کرد. در سال ۱۱۸۷ق چاه آبی در نزدیکی زیارتگاه حفر و درختانی غرس شد. در سال ۱۲۹۸ش حیات بیگم، مادر امان‌الله‌خان، شاه افغانستان، در پی موفقیت فرزندش برای بازگرداندن استقلال افغانستان از انگلیس، تعمیر آن را آغاز کرد و در سال ۱۲۹۹ش به پایان برد و گنبد دیگری ساخت. آیت‌الله میر علی احمد حجت نیز چند گنبد کوچک دیگر به آن افزود. حجت در سال ۱۳۴۳ش در جنوب روضه سخی، مسجدی بنا کرد.

مراسم برافراشتن علم سخی در زیارتگاه سخی

هر سال در نوروز پرچمی در این مکان به نام حضرت علی(ع) توسط اهل سنت و شیعه برافراشته می‌شود و در این مراسم یک عالم شیعه و یک عالم سنی به نوبت سخنرانی می‌کنند. افراد عالی‌رتبه دولتی هم در این مراسم شرکت می‌کنند و پرچم مذکور تا ۴۰ روز برافراشته می‌ماند.

حملات تروریستی در زیارت سخی

داعش مسئولیت چند حمله تروریستی را در زیارت کارته‌سخی و مسیر آن به عهده گرفته است. اولین حمله در شب عاشورا، ۲۰مهر(میزان) ۱۳۹۵ش با حمله چند عضو داعش به افراد داخل این زیارتگاه اتفاق افتاد.

دومین حمله نیز در مسیر این زیارتگاه در اولین روز فروردین(حمل) ۱۳۹۷ش با انفجار بمب در بین افرادی که برای شرکت در مراسم برافراشتن علم امام علی به سمت این زیارتگاه می‌رفتند، رخ داد. در ۱ فروردین ۱۳۹۸ نیز بر اثر انفجار ۳ بمب کارگذاری شده بین مردم در مسیر منتهی به زیارتگاه سخی،۶ نفر کشته شدند.

منبع متن: ویکی شیعه
منبع عکس: Elidse blanchard/ m.reza hashemi

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
ناصر
Iran (Islamic Republic of)
۲۱:۰۸ - ۱۴۰۲/۰۱/۲۴
0
0
خداوند متعال نگهدارتان باد انشالله انشالله انشالله انشالله انشالله انشالله
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->