۱۰۰ درصد اراضی ملی و کشاورزی استان حدنگاری شد| شمارش معکوس برای تکمیل حدنگاری ۱۱ میلیون هکتار اراضی خراسان رضوی وزیر نفت وارد مسکو شد | پاک نژاد در کمیسیون مشترک همکاری‌های اقتصادی ایران و روسیه شرکت می‌کند خاموشی در تابستان ۱۴۰۴ حتمی شد | اعمال سختگیرانه‌ترین تنبیه‌ها برای ادارات پرمصرف استان پیش بینی قیمت طلا و سکه (پنجشنبه ۴ اردیبهشت ۱۴۰۴) پیش بینی قیمت ارز و دلار (پنجشنبه ۴ اردیبهشت ۱۴۰۴) احتمال سقوط قیمت طلا در پی مذاکرات آمریکا و چین زمان عرضه بنزین سوپر اعلام شد هشدار بانک مرکزی | واریز وجه در معاملات به حساب نفر سوم پولشویی است بهره‌برداری از ۲۹۶ مگاوات نیروگاه برق خورشیدی در خراسان رضوی | چشم‌انداز تولید ۳۰۰۰ مگاوات برق تجدیدپذیر در استان+ویدئو بررسی شرایط خرید ملک با موجودی ۳ تا ۵ میلیارد تومان در مشهد (۳ اردیبهشت ۱۴۰۴) + جدول تفویض حداکثری اختیارات «ساتبا» به خراسان رضوی وصول بیش از یک هزار و ۷۰۰ میلیارد ریال عوارض آلایندگی از محل درآمد‌های مالیات بر ارزش افزوده در خراسان رضوی معاون عمرانی استاندار خراسان رضوی خبر داد: وجود ۱۴۰۰ طرح نیمه‌تمام در خراسان رضوی توقف فروش آرد به نانوایان آزادپز بورس وارد فاز احتیاط شد | گزارش وضعیت بازار سهام (۳ اردیبهشت ۱۴۰۴) سهمیه کالای همراه مسافر تا پایان فصل بهار ۱۴۰۴ تعیین شد صدور پروانه بهره‌برداری از ۶ معدن در غرب خراسان رضوی نرخ طلا در مشهد یک میلیون تومان ریزش کرد | افت ۱.۶ میلیونی قیمت سکه (۳ اردیبهشت ۱۴۰۴) خراسان رضوی، قطب تولید انرژی پاک در کشور | ۳ هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر جدید در استان ساخته می‌شود عشایر، ستون فقرات اقتصاد و امنیت خراسان رضوی تأکید استاندار خراسان رضوی و مشاور رئیس‌جمهور بر نقش‌آفرینی استان در پروژه‌های ملی قیمت امروز ارز، طلا، سکه و بیت‌کوین (۳ اردیبهشت ۱۴۰۴) | ریزش نرخ دلار و طلا تورم فروردین ۱۴۰۴ رکورد ۱۷ ماه اخیر را شکست شرایط بخشودگی جرائم مالیات بر ارزش افزوده ابلاغ شد تأمین بیش از ۳ هزار و ۸۴۰ میلیارد ریال سهم ورزش‌های همگانی خراسان رضوی از محل درآمد‌های مالیات بر ارزش افزوده تهران- مشهد؛ دارای بالاترین آمار جابه‌جایی مسافر در فرودگاه‌های کشور طی اسفند ۱۴۰۳ آغاز اجرای برنامه‌های مدیریت مصرف برق در خراسان رضوی (۳ اردیبهشت ۱۴۰۴) قیمت بیت‌کوین در اوج ۶ هفته اخیر (۳ اردیبهشت ۱۴۰۴) توزیع ۳ هزار و ۶۲۳ تن فراورده‌های دامی تنظیم بازار در خراسان رضوی
سرخط خبرها

علوفه زعفران در تابستان خوراک دام شد

  • کد خبر: ۸۸۷۶۱
  • ۲۹ آبان ۱۴۰۰ - ۱۶:۳۳
علوفه زعفران در تابستان خوراک دام شد
کاهش بارندگی در پایان ۱۳۹۹ و بهار۱۴۰۰ و افزایش دما در تابستان از مهم‌ترین عوامل کاهش تولید زعفران در شهرستان‌های استان است.

طنین همتی|شهرآرانیوز، آمارها از گوشه‌وکنار شهرستان‌های استان نشان‌دهنده کاهش گسترده تولید زعفران، محصول بومی و راهبردی استان، است. به‌طوری‌که مدیران جهاد کشاورزی شهرستان‌هایی مثل بردسکن، فردوس و خواف از کاهش میانگین هفتادهشتاددرصدی این محصول در فصل برداشت که از ابتدای مهرماه تا نیمه دوم آذرماه ادامه دارد، خبر دادند.

چرا زعفران محصول مهمی برای استان است؟

ایران بزرگ‌ترین تولیدکننده و صادرکننده زعفران در جهان است و بیش از ۶۵درصد تولید جهانی این محصول گران‌بها به ایران اختصاص دارد. کاربردهای فراوان و گسترده زعفران، خواص ویژه این داروی باارزش، نقش خاص آن در زندگی کشاورزان استان‌های خراسان و فارس و همچنین ارزش‌افزوده زیاد آن، لزوم توجه ویژه به مسائل تولید و صادرات و بازاریابی زعفران را بیش از پیش روشن می‌کند.

براساس بررسی‌ها در وزارت کشاورزی، هر هکتار زعفران در طول سال متوسط برای انجام امور کاشت، داشت، برداشت و جداسازی کلاله از سایر اجزای گل به حدود ۲۷۰نفر روزکار نیاز دارد که باتوجه‌به سطح زیر کشت ۴۷هزار و ۲۰۸ هکتاری آن، معادل ۷/۱۲ میلیون نفر روزکار ایجاد می‌شود. برطبق تخمین مؤسسه پژوهش‌های اقتصادی وزرات کشاورزی، در وضع بهره‌برداری‌های کشاورزی در ایران ۲۰۰ روزکار در سال به‌عنوان یک اشتغال دائم محسوب می‌شود. بنابراین، این محصول حدود ۷۰۶۳ شغل در طی سال تولید کرده است. بنابراین، زراعت زعفران یکی از عوامل جلوگیری از مهاجرت محسوب می‌شود. علاوه بر آن حدود ۸۵ هزار خانواده در شهرستان‌های جنوبی و مرکزی خراسان زعفران‌کاری می‌کنند که این نیز اهمیت این محصول را در جنوب خراسان نشان می‌دهد.
این محصول برای استان ما هم اهمیت زیادی دارد، زیرا علاوه بر ارزآوری، این محصول عامل اشتغال‌زایی پایدار در شهرستان‌های استان است.
سال گذشته در استان ۳۰۲ تن زعفران از ۹۰ هزار هکتار زیر کشت این محصول برداشت شد. از ۳۱ شهرستان استان سطح کشت زعفران حدود ۱۵ شهرستان بیش از ۳۰۰۰ هکتار بود، اما به‌گفته کارشناسان این میزان امسال قطعا کاسته خواهد شد.

کارشناس مسئول زعفران سازمان جهاد کشاورزی خراسان‌رضوی با اشاره به میزان تولید زعفران در سال گذشته اظهار کرد: درباره میزان تولید زعفران در سال زراعی ۱۴۰۰، تا پایان برداشت این محصول نمی‌توان آماری قطعی اعلام کرد و اینکه میزان تولید چقدر کاهش داشته است. اما به‌قطع می‌توان گفت امسال تولید زعفران کاهش چشمگیری در شهرستان‌های استان داشته است.
به‌گفته وی، تقریبا ۶۰ تا ۶۵ درصد کاهش تولید داشته‌ایم و منتظریم مناطق جنوبی استان میزان محصولشان را براورد کنند تا بتوان به‌قطع میزان تولید امسال را بیان کرد.
رامین اسمی درباره دلایل مهم کاهش تولید زعفران در سال زراعی جاری گفت: بخش عمده کاهش محصول امسال، تغییرات اقلیمی است. پارسال وضعیت بارندگی مناسبی به‌ویژه در بهمن و اسفند نداشتیم و تابستان امسال هم دمای بالا باعث شد تنش آبی داشته باشیم که نه‌تنها زعفران، بلکه سایر محصولات هم تحت‌تأثیر قرار گرفتند. تنش‌های دمایی، زعفران را بیش از محصولات دیگر تحت‌تأثیر قرار می‌دهد. همین امر باعث شده است این محصول بیشتر آسیب ببیند.
وی تصریح کرد: مشکل دیگر این است که زعفران برخلاف محصولات دیگر تحت‌تأثیر تورم افزایش در چند سال گذشته نبود. کشاورزان متناسب با هزینه تولیدشان زعفران نمی‌فروختند و همین امر باعث شد رغبتی برای تولید محصول نداشته باشند. این موضوع در کاهش تولید محصول هم دخیل بود.

وی درباره قیمت‌گذاری نرخ تضمینی زعفران و تشویق کشاورزان به تولید اظهار کرد: پیش‌بینی کاهش تولید در امسال را به این میزان نداشتیم و ابتدای فصل از کشاورز کف قیمت محصول در قالب طرح حمایتی خریده شد. قیمت زعفران براساس عرضه و تقاضاست، و همین موضوع باعث شد قیمت‌ها تکان بخورد و افزایش یابد. معمولا جهاد کشاورزی کف قیمت زعفران را تعیین می‌کند تا کشاورز ضرر نکند.

به کشاورزان توصیه شد علوفه زعفران را در تابستان روی خاک حفظ کنند

وی در پاسخ به اینکه چه اقدامات پیشگیرانه‌ای برای کشاورز در نظر گرفته شد تا از کاهش میزان تولید کمتر آسیب ببینند، یادآور شد: توصیه شده بود که علوفه زعفران در تابستان روی خاک باقی بماند، اما به‌دلیل اینکه امسال قیمت علوفه به‌شدت زیاد بود، کشاورز وقتی می‌دید دامدار برگ خشک زعفران را هکتاری 8میلیون تومان می‌خرد، به‌دلیل نیاز مالی مجبور بود علوفه را به دامدار بدهد. این‌هم یکی از دلایلی بود که باعث شد تولید این محصول و سطح زیر کشت آن کاهش یابد.

باید عملکرد محصول را در واحد سطح افزاشی دهیم

کارشناس مسئول زعفران سازمان جهاد کشاورزی خراسان‌رضوی گفت: تمرکزمان بر این است که عملکرد محصول را در واحد سطح افزایش دهیم، نه اینکه توسعه سطح داشته باشیم و کشاورز در یک هکتار میانگین 8 تا 10کیلو برداشت کند. این باعث می‌شود باتوجه‌به خشک‌سالی، سطح کشت کم شود و تنش‌های آبی آسیب کمتری به تولید محصول وارد کند.
وی درباره پرداخت یارانه به این بخش تصریح کرد: یارانه بیشتر متمرکز بر بهبود کیفیت این محصول است و بیشتر به کشاورزانی تعلق می‌گیرد که به‌سمت تولید ارگانیک بروند یا مزارع تکثیر پیاز زعفران را گسترش دهند تا بتوانند پیاز باکیفیت برای زعفران‌کاران تأمین کنند. امیدواریم سال آینده برای زعفران‌کاران سال مناسبی باشد تا بتوانند این گیاه بومی استان را حفظ کنند.

وضعیت صادرات زعفران در سال گذشته

بر اساس اعلام گمرک در ۱۲ ماه سال ۱۳۹۹ در مجموع ۱۴۵ میلیون و ۷۰۰ هزار تن کالا به ارزش ۷۳ میلیارد دلار از مبادی کشور صادر و وارد شده است که سهم صادرات ۱۱۲ میلیون تن به ارزش ۳۴ میلیارد و ۲۵۶ میلیون دلار و سهم واردات ۳۴ میلیون و ۴۰۰ هزار تن به ارزش ۳۸ میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلار بوده است.
بر اساس اعلام سخنگوی گمرک در ابتدای امسال، سال ۱۳۹۹ بیش از ۳۲۴ تن زعفران به ارزش بیش از ۱۹۰ میلیون دلار به ۶۰ کشور صادر شد که ۵ کشور هنگ‌کنگ، امارات، اسپانیا، چین و افغانستان، ۷۹درصد وزن و ۷۸ درصد ارزش کل صادرات این محصول را به خود اختصاص دادند.
هنگ‌کنگ نخستین مقصد زعفران ایرانی در سال گذشته بود که ۷۴ هزار و ۵۷۸ کیلوگرم زعفران به ارزش ۴۶ میلیون و ۶۲۶ هزار و ۲۱۶ دلار را خرید و ۲۳ درصد وزن و ۲۴/۵ درصد ارزش کل زعفران صادراتی کشور را به خود اختصاص داد.

رئیس اتحادیه صادرکنندگان زعفران خراسان‌رضوی در گفت‌وگو با شهرآرانیوز درباره میزان صادرات استان در نیمه اول امسال اظهار کرد: بازار صادرات هم مثل قبل برقرار است، ولی اینکه تا این لحظه چقدر صادرات داشتیم، هنوز مشخص نشده، اما تا پایان مهرماه میزان صادرات ما نسبت به سال گذشته تغییر آن‌چنانی نداشته است.
غلامرضا میری همچنین گفته بود: کاهش تولید زعفران امسال نسبت به سال‌های قبل مشهود است، اما تا زمانی که برداشت محصول از شهرستان‌ها کامل نشود، نمی‌توان به‌قطع وضعیت تولید امسال را اعلام کرد. زعفران تحت‌تأثیر عوامل مختلف، افزایش قیمت چشمگیری داشته است. قیمت‌هایی که اکنون از کشاورز خریده می‌شود، دست‌کم ۲۰ میلیون تومان و نهایت ۳۱ میلیون تومان است.
به‌گزارش شهرآرانیوز، میزان صادرات زعفران در نیمه دوم سال به‌قطع تحت‌تأثیر کاهش تولید قرار خواهد گرفت، اما باید دید آمار نهایی تولید زعفران در استان به چه میزان است و صادرات نیمه دوم استان را چقدر تحت‌تأثیر قرار می‌دهد.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->