رئیس سازمان بهزیستی خبر داد: نیمی از کودکان بی‌سرپرست به خانواده‌ سپرده شدند کشف جسد جوان ۳۰ ساله سبزواری از استخر پرورش ماهی + فیلم(۱۵ اسفند ۱۴۰۳) صرفه جویی ۷۵۰ میلیارد تومانی با اصلاح سیستم روشنایی معابرسطح شهر مشهد اجرای پروژه نوسازی روشنایی شهر مشهد نویدبخش صرفه‌جویی انرژی است امضای قرارداد نوسازی روشنایی شهرستان مشهد با سرمایه‌گذاری ۶۶۰ میلیارد تومانی صرفه‌جویی ۷۵درصدی مصرف برق مشهد با استفاده از تکنولوژی نوین LED + ویدئو قبل از جراحی بینی از اصالت دستگاه‌های پزشکی مطمئن شوید! جنایت خونین پسر ۱۸ ساله مست در تهرانسر(۱۵ اسفند ۱۴۰۳) شرایط دلبر، ماده یوز توران پایدار است کشف ۲۹۰ کیلوگرم مواد مخدر در گمرک دوغارون تایباد (۱۵ اسفند ۱۴۰۳) تنبیه بدنی دانش‌آموزان با شیلنگ | فرد خاطی به تخلفات اداری معرفی شد+ویدئو جسد کشاورز ۷۰ ساله اهل فریدونکنار در رودخانه کشف شد صدور هشدار سطح زرد هواشناسی برای خراسان رضوی (۱۵ اسفند ۱۴۰۳) چه کسانی از شرکت در آزمون دکتری تخصصی ۱۴۰۴، محروم شدند؟ اجرای مانور مشترک نظارت بر پاکسازی کالا‌های قاچاق در مشهد (۱۵ اسفند ۱۴۰۳) توصیه‌ای برای بهبود خواب سالمندان پیش‌بینی هواشناسی مشهد و خراسان رضوی امروز (چهارشنبه، ۱۵ اسفند ۱۴۰۳) | آلودگی هوا در راه مشهد کاهش مراجعات اهداکنندگان خون در روزهای پایانی سال شمار جان‌باختگان گازگرفتگی در خراسان‌رضوی ۱۹ درصد کاهش یافت (۱۵ اسفند ۱۴۰۳) آمادگی اورژانس ۱۱۵ مشهد جهت خدمت‌رسانی به زائران و مجاوران امام رضا (ع) افزایش کلاهبرداری با شگرد خدمات مسافرتی در آستانه نوروز | ارجاع ۲۷۰ پرونده در ۴ روز اجرای طرح صدور گواهی ولادت الکترونیک در کشور بازداشت ۳ متهم در پیگیری ۲ پرونده سرقت | «ریش طلایی» دستگیر شد ثبت ۱۶ هزار گزارش تخلف رانندگی در کشور توسط بازرسان نامحسوس طی شش‌ماهه دوم ۱۴۰۳ اختلاف حساب موجر و مستأجر منجر به قتل زن صاحب‌خانه شد مدیرکل بهداشت کمیته امداد: خدمات بستری مددجویان رایگان می‌شود روزانه در کشور، ۴۸ نفر در تصادفات جان خود را از دست می‌دهند کمبود پزشک در تعطیلات نوروز معضل جدی برای کشور است پیش‌بینی بارش باران در نقاط مختلف کشور | دما افزایش می‌یابد (۱۵ اسفند ۱۴۰۳) تشدید بازرسی‌ها جهت شناسایی مداخله‌های درمانی غیرپزشکان توقیف گواهینامه متخلفان حادثه‌ساز در سفر‌های نوروز ۱۴۰۴
سرخط خبرها

رفع عوامل فسادزا در معاملات قول‌نامه‌ای املاک و اراضی

  • کد خبر: ۹۰۱۸۵
  • ۱۰ آذر ۱۴۰۰ - ۱۲:۱۰
رفع عوامل فسادزا در معاملات قول‌نامه‌ای املاک و اراضی
رضا توکلی‌تولایی - پژوهشگر حوزه علمیه خراسان

زمین خواری، خردشدن اراضی کشاورزی، تهدید امنیت غذایی، افزایش ریسک سرمایه گذاری، ضعف در مدیریت بحران‌ها و بلایا‌های طبیعی و افزایش فساد اداری و قضایی فقط بخشی از آسیب‌های معاملات قول نامه‌ای و عادی در کشور است.

بررسی‌ها از آن حکایت می‌کند که دست کم یک سوم معاملات اراضی و ساختمان‌ها در کشور بدون پلاک ثبتی «کد یکتای شناسایی اموال غیرمنقول» بوده است و به‌صورت قول نامه‌ای انجام می‌شود.

بخش چشم‌گیری از دوسوم دیگر املاک پلاک ثبتی دارند، اما به‌علت تفکیک غیرمجاز عرصه یا معاملات ثبت نشده راجع به حقوق آن ها، در عمل امکان معامله رسمی را ندارند. براساس برآورد‌های اولیه از داده‌های بودجه خانوار مرکز آمار قوه قضاییه، نزدیک به نیمی از معاملات اراضی و ساختمان‌ها به صورت اسناد عادی انجام می‌شود.

معاملات عادی و قول نامه‌ای چند نقطه ضعف اساسی دارند:

۱- اشخاص ثالث از انجام این معاملات بی‌اطلاع می‌مانند و این موضوع باعث ایجاد زمینه برای سودجویان می‌شود تا بتوانند یک ملک را به چند نفر بفروشند.

۲- مجموعه دستگاه‌های حاکمیتی از وجود این معاملات و مالک آن بی‌اطلاع است و این موضوع سبب بروز آسیب‌های گوناگونی مانند فرار مالیاتی، ناتوانی در تنظیم بازار مسکن، پول شویی، ضعف در الزام به ایفای تعهدات مالی، ناتوانی در شناخت فقیر از غنی و امثال آن می‌شود.

۳- اسناد عادی مانند قول‌نامه و بیع‌نامه به راحتی قابل جعل و تغییر هستند که این موضوع سبب می‌شود بتوان تاریخ این قراردادها، امضا‌های متعاملان و سایر اجزای مندرج در سند را همواره جعل کرد.

در راستای رفع بستر‌های فسادزای معاملات قول نامه‌ای و عادی، یکی از راه‌های مطرح آن است که همه اراضی و املاک باید در سامانه املاک و اراضی ثبت و معاملات به صورت قول نامه‌ای و اسناد عادی بی اعتبار دانسته شود.

الزام مردم به ثبت املاک و اراضی در سامانه ثبت امری عقلایی است، زیرا نخست اینکه ثبت املاک و اراضی در سامانه باعث ازبین رفتن بسیاری از آسیب‌ها در نظام معیشت مردم خواهد شد و دوم اینکه در صورت ثبت املاک و اراضی در سامانه، خریدار مالکیت فروشنده را احراز و از مالکیت فروشنده بر آن زمین و ساختمان علم پیدا می‌کند.

اما در معاملات قول نامه‌ای خریدار به مالکیت فروشنده علم پیدا نمی‌کند و چه بسا احتمال می‌دهد که این ساختمان یا زمین ملک فروشنده نیست. در صورت الزام مردم به ثبت همه املاک و اراضی شان در سامانه ثبت، خریدار قبل از معامله با اخذ استعلامی از سامانه ثبت می‌تواند به وضعیت آن ملک و زمین مدنظر پی ببرد و با خیالی آسوده معامله اش را انجام دهد؛ در نتیجه همه بستر‌های فسادزا از بین خواهد رفت یا دست کم کاسته خواهد شد.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->