محمد کاملان | شهرآرانیوز؛ نزدیک به ۱۵ روز وضعیت و کیفیت هوای مشهد ناسالم است و ریههای مردم شهر از دود و آلودهترین هوای ممکن پر میشود و اوضاع آلودگی هوا در مشهد به قدری وخیم شد که هواشناسی کشور برای این شهر وضعیت هشدار نارنجی اعلام کرد تا سرانجام متولیان زیست محیطی استان کارگروه اضطرار آلودگی هوای مشهد را تشکیل بدهند؛ کارگروهی که یکی از مصوباتش تأمین سوخت پاک برای نیروگاههای برق استان بود تا نیروگاهها دست از مازوت سوزی بردارند که این روزها متهم ردیف اول آلوده کردن هوای کلان شهر مشهد است.
دو سه روز پس از این مصوبه و درحالی که رئیس سازمان محیط زیست کشور بهصراحت اعلام کرد که مازوت سوزی ممنوع است، معاون مرکزملیهوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست بار دیگر گفت نیروگاه برق مشهد بی توجه به همه این مصوبات و صحبتها همچنان درحال سوزاندن مازوت و ایجاد آلودگی است.
مشکل مازوتسوزی بیخ گوش مشهد توسط یک نیروگاه برق، سال ۱۳۹۸ و با ورود دادستانی مشهد به این موضوع حل و مخزنهای مازوت این نیروگاه پلمب شد و فقط کارگروهی با نام اضطرار در استانداری میتوانست مجوز استفاده مازوت را به نیروگاه برق بدهد. این مجوز به صورت محدود و برای حداکثر چهارپنج روز صادر میشد.
این روند تا پارسال برقرار بود تا اینکه داریوش گل علیزاده، معاون مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست، در نیمه آبان امسال از به هم خوردن این روند خبر داد و اعلام کرد از ابتدای پاییز در شهرهای مشهد و تبریز و همدان مازوت سوزانده میشود.
بعد هم حسین فکور، مدیر گروه محیط زیست و توسعه پایدار استانداری خراسان رضوی در گفتگو با شهرآرا این خبر را تأیید کرد و گفت: برخلاف سالهای قبل که ما در استانداری باید مجوز صادر میکردیم، امسال به دلیل اوضاع ویژه تأمین گاز، این مجوز کشوری صادر میشود و اکنون نیروگاه توس از تهران مجوز گرفته است.
آش آلودگی هوا در مشهد و سهچهار کلانشهر دیگر به قدری شور شد که علی سلاجقه، رئیس سازمان محیط زیست کشور پس از گذشت ۲۰ روز از قرارگرفتن وضعیت هوای این شهرها در وضعیت اضطرار، در این باره اعلام نظر کرد و با اشاره به ممنوعیت مازوت سوزی، گفت: استفاده از سوخت مازوت برای نیروگاهها و واحدهای صنعتی و معدنی ممنوع است و باتوجه به نزدیکی فصل سرد سال و احتمال قطع شدن گاز نیروگاهها و واحدهای صنعتی و معدنی، برای سوخت جایگزین آنها باید فکر شود؛ ما نیز آمادگی کامل داریم تا از این واحدها حمایت و شرایط را برای رفع مشکل آنها آسان کنیم.
با وجود اظهارنظر صریح رئیس سازمان محیط زیست کشور درباره ممنوعیت استفاده از مازوت برای نیروگاه ها، مسئولان وزارت نیرو و نفت دراین باره هیچ صحبتی نکردند و برای تأمین سوخت پاک نیروگاهها نیز قدمی برنداشتند و مجوز کشوری مازوت سوزی لغو نشد و اختیار صدور این مجوز به استان برنگشت.
بعد از تصویب تأمین سوخت پاک برای نیروگاهها در کارگروه اضطرار آلودگی هوای استان و اعلام رسمی رئیس سازمان محیط زیست کشور درباره ممنوعیت استفاده از این سوخت، دیروز معاون مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست کشور در گفتگو با ایلنا دوباره اعلام کرد که نیروگاه مشهد دست از مازوت سوزی برنداشته است.
داریوش گل علیزاده در این باره گفت: اکنون از مازوت در نیروگاههای مشهد، اهواز، کرمان، ایرانشهر و بیستون استفاده میشود؛ سازمان حفاظت محیط زیست مخالف سوزاندن مازوت است؛ سهچهاردرصد حجم مازوت تولیدی کشور ما گوگرد است و سازمان حفاظت محیط زیست درباره واحدهایی که مازوت میسوزانند، دو کار انجام میدهد؛ یکی اینکه در فهرست صنایع آلاینده نام آنها را درج میکنیم و دوم اینکه پرونده حقوقی برای آنها تشکیل میدهیم؛
در این حالت تصمیم گیری در اختیار مراجع قضایی است؛ اکنون سازمان محیط زیست برای واحدهای متخلف مازوت سوز پرونده قضایی تشکیل داده است و از طرفی نیز گزارش آن را به دولت ارائه میدهیم که این مشکلات در حوزه محیط زیست اتفاق افتاده است و وزارتخانهها در این حوزه به تکلیفشان عمل نکردهاند.
آن طور که به نظر میرسد، مناقشه بر سر مازوت سوزی نیروگاهها همچنان ادامه دارد و خواهد داشت و قرار نیست که آنها به ممنوعیتهای قانونی در این کار تمکین کنند و هوای مشهد و چند کلان شهری که درگیر این ماجرا هستند، قرار نیست به این زودیها از وضعیت ناسالم خارج شود و مردم همچنان باید دود و گوگرد استنشاق کنند.