یلدای خونین | قتل خاله و شوهرخاله در شب یلدا فوت ۲۴ بیمار در کشور به علت نبودِ داروی هموفیلی ۹۸۵۲ نفر در آزمون وکالت امسال کانون وکلای دادگستری قبول شدند با رعایت دستورالعمل های بهداشتی از ابتلا به بیماریهای ویروسی و تنفسی پیشگیری کنید رئیس کل نظام پرستاری کشور: خدمات پرستاری در منزل تحت پوشش بیمه قرار بگیرد سامانه‌های بیماریابی علیه تب‌دنگی در کرمان فعال است برداشتن تخمدان احتمال آلزایمر را در زنان افزایش می‌دهد تخلف محرز در یکی از مدارس مشهد | نظافت اجباری مدرسه توسط ولی دانش‌آموز تصادف اتوبوس با تانکر حامل سوخت، جان ۹ نفر را در زاهدان گرفت (۳ دی ۱۴۰۳) سقط عمدی جنین سبب نارسایی دهانه رحم می‌شود افزایش تولید شیرخشک رژیمی برای کودکان زیر ۲ سال توصیه‌هایی به بیماران کلیوی ناشی از دیابت پیش‌بینی هواشناسی مشهد و خراسان رضوی (دوشنبه، ۳ دی ۱۴۰۳) | صدور هشدار سطح نارنجی آلودگی هوا برای شهر‌های بزرگ و صنعتی مشهد، سکونتگاه یک میلیون و ۳۵۰ هزار حاشیه‌نشین | ۸۵ درصد اراضی بازآفرینی مشهد، موقوفه هستند کلاهبرداری با شگرد ارائه تسهیلات | شناسایی ۱۰۰ مال‌باخته تاکنون (۳ دی ۱۴۰۳) آیت‌الله علم‌الهدی: خدمت به مجاوران باید تشکیلاتی و مستمر باشد قتل زن هنرمند توسط راننده‌اش در مشهد مقابل کلانتری + عکس معرفی ۲ ویتامین که به کاهش وزن کمک می‌کنند غذا‌های کنسروی در چه شرایطی کشنده هستند؟ حکم ریاست ۱۸ دانشگاه کشور تأیید شد افزایش ۵۰ درصدی حقوق بازنشستگان کشوری در سال ۱۴۰۴ | نحوه اجرای متناسب‌سازی در سال آینده چگونه است؟ نفوذ سامانه بارشی از غرب کشور از جمعه | آلودگی شدید هوای مشهد و ۹ شهر دیگر (۳ دی ۱۴۰۳) وزارت بهداشت: مردم هنگام آلودگی هوا در فضای باز تردد نکنند یک سرماخوردگی ساده با درمان میلیونی! «جنین» غیر از خدا پناهی ندارد وضعیت ارز دارو در سال ۱۴۰۴ چگونه خواهد بود؟ هشدار هواشناسی درباره آلودگی هوای مشهد در روز‌های دوشنبه و سه‌شنبه (۳ و ۴ دی ۱۴۰۳) سهم مردم از هزینه‌های درمان بین ۳۰ تا ۵۰ درصد است | بدهی ۹۴ هزار میلیارد تومانی وزارت بهداشت زن معتاد مدعی شد: قابله نوزادم را بعد زایمان دزدید «فاطمه» و «زهرا» پرتعدادترین نام دختران در ایران در حادثه سقوط هواپیما گردشگری در برزیل ۹ نفر کشته شدند+تصویر نابینایی ۹ نفر در بیمارستان چشم‌پزشکی نگاه| سه نفر از کادر درمان تعلیق شدند
سرخط خبرها

خیانت در امانت چه مجازاتی دارد؟

  • کد خبر: ۹۷۳۷۸
  • ۰۹ بهمن ۱۴۰۰ - ۱۳:۱۳
خیانت در امانت چه مجازاتی دارد؟
از نگاه قانون، خیانت به معنای پیمان‌شکنی و نقض عهد است، و امانت در اصطلاح عبارت از مالی است که به وسیله یکی از عقود یا به حکم قانون نزد شخصی باشد.

محمدمعین وطن‌خواه | شهرآرانیوز؛ یکی از جرایمی که در تعالیم دینی به طور مکرر به آن اشاره شده و حتی برای آن مجازات خاصی نیز در نظر گرفته شده، جرم خیانت در امانت است. از نگاه قانون، خیانت به معنای پیمان‌شکنی و نقض عهد است، و امانت در اصطلاح عبارت از مالی است که به وسیله یکی از عقود یا به حکم قانون نزد شخصی باشد.

به طور کلی حفظ امانت دیگران امری اخلاقی است که ضرورت انجام آن بر هیچ‌کس پوشیده نیست؛ از همین رو خیانت در امانت در قانون مجازات اسلامی جرم بوده و برای مرتکبان آن مجازات تعیین شده است. در این شماره ابتدا به تعریف و میزان مجازات این جرم پرداخته و سپس، نحوه شکایت و مراحل رسیدگی به آن را بررسی می‌کنیم.

تفاوت خیانت در امانت با سرقت و کلاهبرداری

نکته مهم درباره جرم خیانت در امانت این است که در این جرم فرد به دلخواه و رضایت خود فرد دیگر را امین می‌داند و اموالش را در اختیار او قرار می‌دهد و کسی که به او اعتماد شده صاحب مال را با رفتار متقلبانه فریب نمی‌دهد.

در جرم سرقت، مرتکب مال غیر را به طور مخفی می‌رباید، اما در جرم خیانت در امانت فرد به دلخواه خود مالش را در اختیار دیگری قرار می‌دهد.
تفاوت کلاهبرداری با خیانت در امانت این است که در کلاهبرداری، نتیجه جرم، بردن مال غیر است، در حالی که بهره برداری کلاهبردار از آن مال نیز شرط است، اما در جرم خیانت در امانت، فقط ورود ضرر به مالک یا متصرف شرط است.

به این نکات توجه کنید

در قانون مجازات اسلامی، خیانت در امانت دارای دو جنبه جرم است و حتی اگر شاکی پرونده رضایت دهد، مجرم باید مجازات جنبه عمومی جرم را طی کند.

مجازات جرم خیانت در امانت، در قانون مجازات اسلامی ۱۳۹۲، حبس از ۶ ماه تا ۳ سال، تعیین شده است. یعنی، حداقل مجازات، برای مرتکب این جرم، ۶ ماه و حداکثر میزان مجازات، ۳ سال در نظر گرفته شده است.

ارتکاب جرم خیانت در امانت می‌تواند به وسیله شخص حقیقی یا حقوقی انجام شود. اگر مجرم شخص حقیقی باشد، در صورت اثبات جرم، مجازات می‌شود، اما اگر این جرم به وسیله شخص حقوقی انجام شود، مدیر موسسه مجازات می‌شود.

مرجع ذی‌صلاح برای رسیدگی به جرم خیانت در امانت مانند دیگر جرایم عمومی در مرحله تحقیق و تعقیب دادسرای عمومی و در مرحله رسیدگی و صدور حکم، دادگاه کیفری است.

چگونه می‌توان جرم خیانت در امانت را اثبات کرد؟

همان‌طور که بیان شد، اگر مالی از سوی مالک در اختیار شخص دیگری قرار گرفته باشد و آن فرد از مال به ضرر مالک یا به نفع خود استفاده کند، جرم خیانت در امانت را مرتکب شده است.

طبق ماده ۶۷۳ و ۶۷۴ قانون مجازات اسلامی مصادیقی برای این جرم وجود دارد. به طور مثال، امتناع شخص امین از بازگرداندن امانت یا صرف نکردن آن در راهی که خواست امانت‌دهنده بوده از مصادیق این جرم است.
از دیگر مصادیق این جرم آن است که شخص از مُهر یا چک سفید امضایی که به او سپرده شده یا به هر طریق به دست آورده است، سوء‌استفاده کند.

نکته مهم دیگر این است که در زمان اعلام جرم ابتدا باید ثابت شود که اساساً مالی به فرد موردنظر سپرده شده است یا نه. در صورتی که شاکی نتواند ثابت کند مال مورد نظر را به فرد امین سپرده است، نمی‌توان این جرم را اثبات کرد.

برای طرح شکایت باید به کجا مراجعه کنیم؟

از آنجایی که خیانت در امانت جزو جرایم کیفری محسوب می‌شود و دادگاه صالح رسیدگی به آن نیز مراجع کیفری هستند، ابتدا باید شکایت‌نامه‌ای تنظیم شده و به دادسرا فرستاده شود.
برای تنظیم شکایت‌نامه ابتدا باید شرح مفصلی برای اثبات ادعا نوشته شود. این توضیح شامل موضوع جرم، مشخصات کامل متهم یا متهمان و زمان و مکان وقوع جرم است.
پس از طی این مرحله، دادسرا شکایت‌نامه را بررسی کرده و تحقیقات مقدماتی را انجام می‌دهد. چنانچه مدارک موردتأیید باشد، کیفرخواست برای رسیدگی به دادگاه فرستاده خواهد شد.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->