عیدی ویژه همراه اول به مناسبت عید فطر + روش فعال‌سازی هدیه ویژه ایرانسل به مناسبت عید سعید فطر + روش فعالسازی چطور با ChatGPT عکس‌هایمان را به سبک‌ انیمیشن‌های استودیو «جیبلی» درآوریم؟ اولین اشتباه آمریکا، آخرین اشتباه آن‌هاست | هر نوع ماجراجویی، آغازی بر سقوط یک امپراتوری استکباری خواهد بود ویژگی جدید اینستاگرام معرفی شد: تماشای سریع‌تر ریلزها تاریخ جدید لیست‌شدن توکن پاوز مشخص شد | آیا پاوز در بایننس هم لیست می‌شود؟ طرح استفاده از هوش مصنوعی در درمان برای اولین بار در کشور در استان خراسان رضوی اجرا می‌شود آیفون ۱۷ به قابلیت فیلم‌برداری 8K مجهز می‌شود مقایسه ضخامت گلکسی S۲۵ اج و S۲۵ اولترا + ویدئو ایرانسل در برخی شهر‌های مازندران قطع شد + علت (۶ فروردین ۱۴۰۴) شمار مسافران اتوبوس‌های بین‌شهری به مقصد مشهد از نیم‌میلیون‌نفر فراتر رفت | زائران بلیت رفت و برگشت را همزمان تهیه کنند ویدئو | حرکات شگفت‌آور ربات انسان‌نمای Unitree ویدئو | حالا راه‌رفتن ربات انسان‌نمای Figure بیشتر شبیه انسان است شهرداری مشهد برای تسهیل اسکان زائرین، ۴۲ مرکز اضطراری راه‌اندازی کرده است نقش سرمایه‌گذاری در دانش‌بنیان‌ها در افزایش تولید و رشد اقتصادی سامسونگ، مدیرعامل خود را از دست داد + علت اولین کسوف ۲۰۲۵ | خورشیدگرفتگی در ایران قابل مشاهده است؟ ارتقای شبکه مخابرات خراسان رضوی در نوروز ۱۴۰۴ لوگو شرکت گوگل در آستانه نوروز ۱۴۰۴ تغییر کرد + عکس دسته جدید ایکس باکس برای گیمرهای دارای محدودیت‌های حرکتی رونمایی شد + عکس دو فضانورد آمریکایی پس از ۹ ماه سرگردانی در فضا با موفقیت به زمین بازگشتند + ویدئو
سرخط خبرها

پیش به سوی قله‌های فناوری هوافضا

  • کد خبر: ۹۷۷۵۲
  • ۱۳ بهمن ۱۴۰۰ - ۱۳:۳۰
پیش به سوی قله‌های فناوری هوافضا
دکتر علی اسماعیلی - استاد دانشگاه فردوسی مشهد

به گزارش شهرآرانیوز؛ تاریخچه فناوری هوافضا در دنیا به علاقه ذاتی بشر و تمایل آن به پرواز برمی‌گردد. البته شروع فناوری‌های هوافضایی به آن شکل که اکنون در ذهن داریم به سال‌های اول قرن بیستم برمی‌گردد، جایی که برادران رایت توانستند اولین‌بار با هواپیمای موتوردار پرواز کنند.

بعد این امید به پرواز و شوق آن در دل دانشمندان و محققان بیشتر شد و سپس کاربرد بسیار حیاتی هواپیما‌ها به عنوان یک جنگنده در جنگ‌های جهانی، به توجه ویژه سیاست‌مدارن و نظامیان منجر شد. به موازات ساخت هواپیماها، توسعه موشک‌ها و ماهواره‌ها نیز مطرح شد و حضور در فضای خارج از جو زمین مورد توجه قرار گرفت.

در سال ۱۹۵۹ ایران همراه با عضو شدن در سازمان ملل، در برنامه‌ای به نام «استفاده بشر از فضای خارج از جو» مشارکت داشت. در نتیجه، مرکز سنجش از دور ملی ایران را در تهران افتتاح کرد.

این سازمان به دنبال ساخت و ارسال ماهواره‌ای به فضا به نام زهره بود که با وقوع انقلاب اسلامی تغییراتی در این برنامه ایجاد شد. البته وقوع جنگ تحمیلی فرصت تمرکز روی ماهواره را گرفت و بیشتر تمرکز روی ادوات جنگی بود.

در حقیقت، این زمانی برای شروع دستاورد‌های هوافضایی ایران در حوزه نظامی بود. اولین دستاورد رسمی ایران در زمینه ساخت موشک‌های بالیستیک شهاب بود که بعد از جنگ شکلی بسیار منظم و جدی گرفت و وزارت دفاع تصمیم گرفت با ارتقای این موشک‌ها، آن‌ها را برای انجام مأموریت‌های فضایی و حمل ماهواره به مدار تغییر دهد.

درباره جایگاه ایران در زمینه فناوری هوافضایی در دنیا، ارزیابی‌های متفاوتی می‌توان بیان کرد. در زمینه دستاورد‌های نظامی و ماهواره‌ای جایگاه مناسبی در دنیا داریم و تا جایی که به یاد دارم، جایگاه ۱۳ دنیا را داریم.

به طور کلی، در زمینه رشد فناوری‌های هوافضایی نظیر ساخت موشک‌ها، پهپاد‌ها و ماهواره‌ها رشد چشمگیری داشته‌ایم که همه این موارد به دلیل احساس نیاز شدید به این بخش و توجه ویژه به این فناوری‌ها به دست آمده است.

البته به نظر بنده، در زمینه توسعه دانشگاهی در رشته مهندسی هوافضا در ایران خوب عمل نکرده‌ایم و تعداد دانشکده‌های مهندسی هوافضا در ایران کمتر از تعداد انگشتان دست است. شاید یکی از دلایل توسعه نیافتن کافی این باشد که فناوری‌های هوافضایی به شکل نوین در کشور ما تعریف نشده‌اند و بیشترین کاربرد آن را در حوزه نظامی تعریف شده است.

این در حالی است که در دنیا فناوری هوافضا محدود نیست و هم‌اکنون شرکت‌های خصوصی فراوانی وجود دارند که در این حوزه فعالیت می‌کنند.

علاوه بر این، در مقطع تحصیلات تکمیلی، رشته مهندسی هوافضا جزو رشته‌های شناور دسته‌بندی‌شده است. در این حالت هر متقاضی‌ای از هر گروه تحصیلی دیگر می‌تواند در مقطع کارشناسی ارشد در این رشته قبول شود. مثلا متقاضی از رشته‌های علوم انسانی می‌تواند در این مقطع در رشته مهندسی هوافضا قبول شود.

این امر به تضعیف رشته مهندسی هوافضا به‌ویژه در سطح تحصیلات تکمیلی منجر خواهد شد و امکان رشد و شکوفایی این فناوری را در کشور خواهد گرفت.

برای بهبود و رشد فناوری هوافضا در ایران می‌توان پیشنهاد‌های ذیل را مد نظر داشت:

رشته مهندسی هوافضا در مقطع کارشناسی ارشد از حالت شناور خارج شود

اطلاع‌رسانی و تبیین کاربرد‌های فناوری‌های هوافضایی

معرفی استارت‌آپ‌های حوزه هوافضا

تعریف نیاز‌های جامعه که با توانمندی‌های دانشجویان و دانش‌آموختگان این رشته برطرف می‌شود

مرور دوباره سند چشم‌انداز ۱۴۰۴ و نقشه جامع علمی کشور که فناوری هوافضا از اولویت‌های کشور معرفی شده است

توجه ویژه به فناوری‌های هوافضا و توسعه شتاب‌دهنده‌هایی با محوریت هوافضایی در کشور

تشکیل صندوق حمایت از فناوری‌های هوافضایی برای رشد این فناوری‌ها بر اساس اسناد بالادستی

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->