مدیر عالی حرم مطهر رضوی: فعالین حوزه روابط عمومی به حوزه زیارت توجه ویژه داشته باشند تولیت آستان قدس رضوی: اخلاق و سیره رضوی باید سرمشق فعالیت‌ها و رفتار خادمیاران باشد حسینیه معلی تولید فصل جدید خود را آغاز کرد | تغییرات در میز ذاکران یاد مرگ، ذکر مبارکی که رهایی‌بخش است سی‌ونهمین جشنواره قرآن و عترت دانشجویان سراسر کشور برگزار می‌شود نقش توکل در سبک زندگی اسلامی | توکل؛ سدشیطان، رمز عزت انتقاد دبیر شورای عالی حوزه‌های علمیه به شیوه آموزش در حوزه‌ها امکان زیارت جمعی زائران ایرانی در روضه رضوان فراهم شد حوزه علمیه نباید در گذشته متوقف بماند | هشدار درباره خطر تحجر و تقدس‌نمایی در برخی محافل حوزوی بازدید رایگان از موزه ملی انقلاب و دفاع مقدس هم‌زمان با روز جهانی موزه + ساعات بازدید تشریح برنامه‌های بزرگداشت شهید جمهور و دیگر شهدای خدمت در سراسر کشور ۱۵ پرواز برای اعزام زائران حج تمتع از ایستگاه‌های پروازی صورت گرفت رونمایی از گالری دیجیتال موزه ملی انقلاب و دفاع مقدس یادواره ملی ۲۶۴ شهید مدافع حرم مشهد مقدس برگزار می‌شود + فیلم آیت الله مروی: در کنار بهره‌برداری از فضای مجازی، روش‌های سنتی و ارتباطات مستقیم روحانیت با مردم نیز مورد توجه قرار گیرند وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی: مساجد در تثبیت اقتدار فرهنگی شهر‌ها نقش مؤثری داشته‌اند بیش از ۲۲ هزار زائر ایرانی وارد عربستان شدند گوشه صحن گوهرشاد گل‌باران بود رگ‌های آبی فرانک جواب بدی را با خوبی بده
سرخط خبرها

مروری بر کتاب مسند الامام‌العسکری (ع)

  • کد خبر: ۹۸۱۴۸
  • ۱۶ بهمن ۱۴۰۰ - ۱۱:۵۱
مروری بر کتاب مسند الامام‌العسکری (ع)
دکتر عبدالحسین طالعی - عضو هیئت علمی دانشگاه قم

مسند، گونه‌ای از کتاب حدیثی است که در آن، احادیث نقل‌شده از یک راوی در‌کنار هم و با محوریت او گردآوری می‌شوند. عالم محقق معاصر، مرحوم استاد عزیز‌ا... عطاردی، به این شیوه حدیث‌نگاری توجهی شایان نشان داد.

وی ۱۲‌عنوان مسند معصومان و یک عنوان مسند عبدالعظیم حسنی را در حدود ۷۰‌جلد نوشت. عطاردی چنان‌که خود در زندگی‌نامه خودنوشت می‌گوید، این جهاد علمی را از سال‌۱۳۴۵ با نگارش مسند الامام‌الرضا (ع) آغاز کرد و تا اواخر عمر خود، نزدیک به نیم‌قرن به آن اشتغال داشت.

مسند الامام‌العسکری (ع) که در این گفتار معرفی می‌شود، یکی از این سلسله‌کتاب‌های ارزشمند است که به‌عنوان کتاب مرجع ماندگار در‌زمینه شناخت امام حسن‌عسکری (ع) در آینه کلمات و شاگردانش به کار می‌آید.

ساختار این مسند، همچون دیگر مسند‌های مرحوم آیت‌ا... عطاردی است و این روشمندی آن فقید در نگارش این کتاب‌های مرجع را نشان می‌دهد؛ آثاری که بدون دستیار و بدون حامی مالی و بدون وابستگی سازمانی، یک‌تنه می‌نوشت و نمونه‌خوانی و چاپ و نشر آن‌ها را خود بر‌عهده می‌گرفت.

این مسند سه فصل کلی دارد:

فصل اول، زندگی‌نامه مستند امام عسکری (ع) از ولادت تا شهادت، و رویداد‌های مرتبط با خلفای معاصر و...

فصل دوم، احادیث روایت‌شده از امام عسکری (ع) که بدنه اصلی کتاب را تشکیل می‌دهد، در موضوع‌های توحید، امامت، احکام فقهی، سنن و آداب، تفسیر قرآن، مناظرات، اخلاق و...

فصل سوم، معجم راویانی است که از آن امام همام روایت کرده‌اند که نام ۱۴۹‌تن در اینجا آمده است، همراه با نشانی برخی از احادیث آن‌ها. اهمیت این عدد از آنجا روشن می‌شود که حضرتش در بیست‌سالگی به دست خلیفه‌عباسی مسموم و شهید شد و بیشتر عمر خود را در محاصره عباسیان گذراند و ارتباط با ایشان را بسیار محدود و دشوار کرده بودند.

این کتاب، تماما متکی به نقل‌های دست اول از منابع حدیثی و رجالی و تاریخی است، لذا به زبان عربی نوشته شده است.

با‌توجه‌به فقر منابع اطلاعاتی مستند و معتبر درباره امام عسکری (ع) جا دارد این کتاب به زبان فارسی ترجمه و منتشر شود تا راه را بر پژوهش‌های مرتبط با امام عسکری (ع) هموار سازد.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->