حسینینژاد | شهرآرانیوز - مدرسه علمیه عالی نواب یا مدرسه صالحیه از مدارس علمیه مشهور مشهد است که در ضلع شمالی «بالاخیابان» در خیابان نادری سابق و شیرازی فعلی و در نزدیکی حرم امامرضا (ع) قرار دارد. تاریخ تأسیس مدرسه به سال ۱۰۸۶ق بازمیگردد و معماریای خاص با حجرههایی در دو طبقه دارد. کتابخانه این مدرسه بهدلیل وجود نسخههای خطی از گذشته توجه پژوهشگران و علاقهمندان را جلب کرده است.
التعلیقة السجادیه ملا مرادبنعلیخان تفرشی درگذشته ۱۰۵۱ ق حاشیهای است بر کتاب شریف من لایحضره الفقیه، اثر ملا مراد تفرشی، عالم بزرگ عصر صفوی و شاگرد شیخ بهایی. از این کتاب نسخههای متعددی وجود دارد. نسخه کتابخانه نواب، جلد دوم این حاشیه است که فرزند مؤلف ظهیرالدین علی کتابت کرده است. او از شاگردان مقدس اردبیلی و از اکابر علمای شیعه امامیه و فقهای بنام روزگار خویش بود.
در برگ اول نسخه وقفنامهای بهخط ظهیرالدین علی نوشته شده که در آن به نکات مهمی اشاره شده است. وی میگوید: «این کتاب جزء دوم حاشیه موسوم به التعلیقة السجادیه است که پدرم مولانا مراد تفرشی نوشته است. من این نسخه را از روی خط پدرم کتابت و با اصل آن بهقدر امکان مقابله کردم و این نسخه را وقف بر طلاب اثنا عشریه مجاور مشهد امام علیبنموسیالرضا (ع) میکنم و تولیت آن را برعهده سیدصالح فاضل ... حاجی میرمحمدجعفر سبزواری میگذارم.»
و در انتهای وقفنامه آمده است: «انا اقل العباد عملا و اکثرهم ذللا ابن ملا مراد التفرشی ظهیرالدین علی بمحمد و آله فی شهور سنه ۱۰۹۶.»
در برگ دوم نسخه دستخط حضرت آیتا... سیدعلی سیستانی حفظها... و ابقاه دیده میشود. متن دستخط اینگونه است: «قد حصل هذا الکتاب الشریف بید الاحقر علی الحسینی السیستانی ۱۳۶۷»
در بالای وقفنامه نیز دستخط تقدیمی با این مضامین موجود است: «این کتاب تقدیم مدرسه نواب شد بتاریخ ... علی الحسینی السیستانی.»