حکم نماز خواندن در خانه یتیم


در این ستون به پرسش های شما درباره حکم مسائل مختلف از نظر شرعی پاسخ خواهیم داد. شما مخاطبان گرامی می توانید پرسش های خود را به شماره پیامک 30007289 با ما در  میان بگذارید.

 سؤال: پدری فوت کرده است که سه فرزند دارد در سنین هفت و دوازده و هجده سال. بعد از اینکه این پدر فوت کرد، فامیل به خانه آن‌ها رفت‌وآمد ‌کردند. در همان روز اول، برخی از راه دور آمده بودند که مجبور شدند آنجا بمانند. آیا نمازهای آن‌ها در خانه آن میت که بچه صغیر دارد، صحیح است و آیا می‌توان بدون مشخص شدن قیم در آنجا نماز خواند یا چیزی خورد؟
 پاسخ اجمالی:
چنانچه تصرف مذکور به‌گونه‌ای باشد که عرفاً برخلاف مصلحت بچه نابالغ نباشد و قیم شرعی -هرکه باشد- معمولا به آن رضایت خواهد داد، چنین تصرفات محدود و مختصر، اشکالی نخواهد داشت.
آیت‌ا...العظمی خامنه‌ای:
اگر رفتن به آن خانه و تصرفاتی ازقبیل استراحت و نماز خواندن و خوردن غذا در آنجا با اجازه جد پدری یا قیم صغیر یا به مصلحت صغیر بوده، یا غذا از اموال صغیر نباشد، اشکال ندارد.
آیت‌ا...العظمی سیستانی:
اگر نتوانند از ولى او یا حاکم شرع اجازه بگیرند، درصورتى‌که بودن آن‌ها در آنجا براى طفل مصلحتى دارد -هرچند از جهت تسلاى خاطر- اشکال ندارد و اگر مصلحتى ندارد، ولى ضررى هم ندارد، باید معادل ارزش، این استفاده را به طفل برسانند.
آیت‌ا...العظمی شبیری‌زنجانی:
چنانچه تصرف مذکور به‌گونه‌ای است که به مصلحت بچه صغیر باشد و قیم شرعی هرکه باشد، به آن رضایت دارد، مانعی ندارد.
آیت‌ا...العظمی صافی‌گلپایگانی:
چنانچه فرزندان متوفی، صغیر باشند و حضور فامیل با اجازه ولی شرعی و به مصلحت صغار باشد، تصرفات واقعه مانعی ندارد.
 آیت‌ا... هادوی‌تهرانی:
تصرفات محدود و متعارفی که در ایام فوت یک فرد در خانه او می‌شود -مثل همین مواردی که در سؤال آمده است- عرفا مورد رضایت وراث و ولیّ شرعی فرزندان صغیر است و خلاف مصلحت طفل صغیر و اموال وی نیز تلقی نمی‌شود؛ البته اگر در موردی، ورثه یا ولیّ شرعی حسب مصلحت طفل، نارضایتی خود را از این تصرفات اظهار کند یا فرد یقین به ناراضی بودن آن‌ها داشته باشد، چنین تصرفاتی جایز نیست و اگر نمازی خوانده شده است، باید دوباره به‌جا آورده شود.

پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->