طنین همتی
روزنامه نگار
نشست خبری
«کمبود واکسن نوزادان یا همان واکسن پنجگانه یا پنتاوالان در استان، یک کمبود کشوری است.» این پاسخ علوم پزشکی مشهد در نشست خبری روز یکشنبه به مناسبت هفته سلامت درخصوص نبود و کمبود این واکسن در استان بود.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد و رئیس مرکز بهداشت استان با اشاره به کمبود کشوری این واکسن، گفت: این کمبود تنها مربوط به خراسان رضوی نیست اما خانودهها نباید نگران تأخیر در تزریق این واکسن باشند، مشکلی برای سلامتی نوزاد به وجود نمیآید و به محض اینکه این واکسن وارد کشور شود، استان سهمیه خود را دریافت میکند.
مهدی قلیان در پاسخ به سؤال خبرنگار شهرآرا مبنی بر اینکه کمبود واکسن اطفال از زمانی به وجود آمد که وزارت بهداشت نقش وظیفهای خود در واردات واکسن را به بخش خصوصی واگذار کرد، گفت: همچنان متولی امر وزارت بهداشت است نباید این برداشت شود که واردات واکسن به بخش خصوصی واگذار شده است. تحریمها یکی از مواردی است که در روند واردات تأثیرگذار بوده و حتی همین نوع واکسن پنتاوالان نوزادان را هم تحتتأثیر قرار داده است.
سهمیه تأمین واکسن با در نظر گرفتن جمعیت میهمان
او در پاسخ به سؤال دیگر خبرنگار شهرآرا مبنی بر تشدید کمبود واکسن با حضور اتباع در این شهر و مراجعه خانوادهها از شهرستانهای اطراف برای تهیه این واکسن که مشکل دیگری است، افزود: علوم پزشکی مشهد با توجه به گستردگی که دارد، واکسن اگر توزیع شود ابتدا به سردخانه این دانشگاه وارد میشود. همچنین به نسبت جمعیت، چه اتباع و چه شهرستانهای تحتپوشش، وزارتخانه سهمیه واکسن را با در نظر گرفتن جمعیت میهمان در نظر میگیرد.
قلیان ادامه داد: ما درباره اتباعی که در این شهر زندگی میکنند در قبال واکسیناسیون آنها هم مسئولیم و باید تأمین کنیم. بنابراین معضل کمبود درمورد پنتاوالان با توجه به جمعیت اتباع در استان بیشتر دیده میشود، در حالی که این معضل در تمام کشور هم وجود دارد.
70درصد مشکلات سلامتی مردم در سطح اول و توسط پزشک خانواده درمانشدنی است
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد همچنین درباره جزئیات طرح پزشک خانواده گفت: در این طرح، هر پزشک مسئولیت سلامت 3000 تا 5000نفر از جمعیت یک منطقه را بر عهده دارد. بر اساس بررسیها، 70درصد مشکلات سلامتی مردم در سطح اول و توسط پزشک خانواده درمانشدنی است و نیازی به مراجعه به متخصص نیست.
او تأکید کرد: با تقویت نظام شبکه و زیرساختهای نظام ارجاع، از جمله سامانههای نوبتدهی آنلاین، میتوانیم از اتلاف وقت و هزینه بیماران جلوگیری کنیم. به عنوان مثال، بیماری که در شهر زندگی میکند، بدون نیاز به مراجعه حضوری و صرف وقت و هزینه، میتواند از طریق پزشک خانواده خود برای ویزیت متخصص در بیمارستان نوبت بگیرد.
قلیان همچنین خاطرنشان کرد که هزینههای درمان در طرح پزشک خانواده به صورت دولتی محاسبه میشود و بیماران کمترین هزینه را پرداخت خواهند کرد.
او افزود: از جمعیت ۵میلیون و ۴۰۰ هزار نفری تحتپوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد، در حال حاضر بیش از یک میلیون و ۴۷۴ هزار نفر در شهرهای کوچک و روستاهای زیر بیست خانوار زندگی میکنند که بهدلیل سطح دسترسی محدود، مشکلات متعددی در حوزه بهرهمندی از خدمات درمانی بموقع و مناسب دارند. اجرای طرح پزشک خانواده میتواند تأثیر جالب توجهی در رفع این مشکلات داشته باشد.
کموزنی؛ مهمترین علت مرگ نوزادان در استان
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به شعار یکی از روزهای هفته سلامت «سواد سلامت مادر، جوانی جمعیت و نسل توانمند» اظهار کرد: در دهههای پس از انقلاب اسلامی، آمار وفات نوزادان پس از تولد، هر سال کمتر از سال گذشته بوده و امروزه به ۹مورد در هزار نوزاد رسیده است. در سال گذشته بیش از ۷۵هزار و ۴۰۰موالید در شهرستانهای تابعه دانشگاه علوم پزشکی مشهد ثبت شده که فقط ۵۳۳نوزاد از این شمار فوت کردهاند. مهمترین علت مرگ نوزادان در خراسان رضوی نیز همچنان کموزنی است و پس از آن، نارسبودن و اختلال ژنتیکی قرار دارد.
سزارین، گزینه اصلی برای مادران باردار مشهدی
او افزود: سال گذشته، بیش از ۶۶ هزار و ۵۶۹ مادر باردار در مراکز و خانههای بهداشت، دوره رسیدگی خود را پشت سر گذاشتهاند اما فقط ۴هزار نفر از مادران باردار، یعنی کمتر از ۷درصد در این کلاسها شرکت کردهاند و همچنان سزارین، اصلیترین انتخاب برای زایمان است.
۵۴درصد از مردم استان، گرفتار کمتحرکی
معاون بهداشت این دانشگاه با اشاره به شیوع کمتحرکی در جامعه بیان کرد: امروزه ۵۴درصد از مردم استان از کمتحرکی رنج میبرند. شاید خیلی راحت باشند و متوجه مشکلی هم نشوند، اما اهمیت فعالیت بدنی و تحرک فیزیکی آنجاست که بدانیم تقریبا بیشتر بیماریهای سطح یک همچون فشارخون و دیابت، فقط با ورزش بسیار سبک، اما منظم روزانه درمان میشوند.
اجرای طرح حمایتی تغذیه کودکان در استان
در ادامه این نشست، معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی مشهد نیز در پاسخ به سؤال خبرنگار شهرآرا مبنی بر جزئیات اجرای طرح یسنا یا همان طرح حمایت از مادران باردار و کودکان زیر دو سال که با همکاری وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی اجرا میشود گفت: این طرح در راستای قانون جوانی جمعیت، سبدهای حمایتی را برای مادران باردار، مادران شیرده و کودکان زیر دو سال تأمین میکند.
دکتر علی روحبخش توضیح داد: دانشگاههای علوم پزشکی اسامی کودکان زیر دو سال را پس از شناسایی و مراقبت، به سازمان تعاون اعلام میکنند. سازمان تعاون پس از دهکبندی، خانوادههای دهکهای پایینتر را مشمول این حمایتها میکند. بنابراین، اگر کودکی زیر دو سال سبد حمایتی دریافت نکرده است، ممکن است به دلیل نبودمراقبتهای بهداشتی یا انطباقنداشتن دهک خانوار با معیارهای سازمان تعاون باشد.
وی با اشاره به تعداد مادران و کودکانی که از این طرح بهرهمند شدهاند، اظهارکرد: در هر سال، حدود 75هزار مادر باردار توسط دانشگاه علوم پزشکی مشهد شناسایی میشوند و از حمایتهای این طرح بهرهمند میشوند. همچنین حدود 100هزار کودک زیر دو سال تحت پوشش قرار دارند.