به گزارش شهرآرانیوز، شب نوزدهم ماه مبارک رمضان یکی از با عظمتترین شبهای ماه رمضان و آغاز شبهای قدر است. در این شب که از هزار شب برتر است، به اذن پروردگار فرشتهها به زمین فرود میآیند و به محضر امام زمان (عج) رسیده و تقدیر هر فرد برای آن حضرت مشخص میشود. در ادامه این بخش از دین و مذهب دعای نوزدهم ماه رمضان را به همراه ترجمه و اعمال آن آورده ایم.
بسم الله الرحمن الرحیم
اللهمّ وفّرْ فیهِ حَظّی من بَرَکاتِهِ وسَهّلْ سَبیلی الی خَیْراتِهِ ولا تَحْرِمْنی قَبولَ حَسَناتِهِ یا هادیاً الی الحَقّ المُبین.
خدایا زیاد بگردان در آن بهره مرا از برکاتش وآسان کن راه مرا به سوی خیرهایش ومحروم نکن ما را از پذیرفتن نیکیهایشای راهنمای به سوی حـق آشکار (مفاتیح الجنان)
در این دعا میگوییم خدایا کاری کن که از برکات ماه رمضان بهره بسیار ببرم. خواندن دعا، عبادت کردن، تلاوت قرآن و قرائت دعاهایی مانند ابوحمزه از برکات رمضان است. برای استفاده از برکات ماه رمضان باید هنگام سحر بیدار شد و دعا خواند و عبادت کرد. برای رسیدن به بهره ماه رمضان که معنوی است، باید دعا کرد.
رمضان خیرات بسیاری دارد ما در این دعا میگوییم خدایا راه من به سمت خیرات ماه رمضان را آسان کن. افطاری دادن به افراد فقیر، باخبر شدن از حال همسایه، کمک به همسایه فقیر و... خیرات و از کارهای ثواب است.
در این دعا میگوییم خدایا من را از قبول حسنات محروم نکن. خدایا به من کمک کن که در این ماه کارهای خطا مانند دروغ و غیبت انجام ندهم، زیرا گناهان حسنات و ثواب را از بین میبرد. غیبت کردن، دروغ گفتن، نگاه کردن به نامحرم، گمان بد به کسی زدن باعث میشود که حسنات آدمی از بین برود.
در فراز پایانی دعای روز نوزدهم ماه رمضان میگوییم خدایاای خدایی که راهنمای ما به سوی حـق آشکار هستی این چند دعا را درباره ما مستجاب بفرما.
برای این روز مهم از روزهای ماه مبارک رمضان نماز و اعمالی ذکر شده است که شامل:
دعای سید بن باقی در روز نوزدهم ماه رمضان
دعای مخصوص روز نوزدهم ماه رمضان، به نقل از سیدابن باقی:
اللَّهُمَّ إِنِّی أَسْأَلُکَ یَا مَنْ (قَوْلُهُ الْحَقُ یَوْمَ یُنْفَخُ فِی الصُّورِ عالِمُ الْغَیْبِ وَ الشَّهادَهِ (سوره الانعام، آیه ۷۳)
خداوندا، از تو درخواست میکنمای خدایی که در روزی که در شیپور [قیامت]دمیده میشود، سخن تو حقّ است و دانای نهان و آشکار
وَ هُوَ اللَّهُ الْعَلِیمُ الْخَبِیرُ فَالِقُ الْإِصْبَاحِ وَ جَاعِلُ اللَّیْلِ (سَکَناً وَ الشَّمْسَ وَ الْقَمَرَ حُسْباناً ذلِکَ تَقْدِیرُ الْعَزِیزِ الْعَلِیمِ ) (سوره الانعام، آیه ۹۶)
و خداوند آگاه و کاردان، شکافندهی سپیده دم هستی و شب را مایهی آرامش و آفتاب و ماه را برای حساب رسی قرار دادی و این تقدیر خداوند سربلند آگاه است.
یَا مَنْ حَرَّمَ (الْفَواحِشَ ما ظَهَرَ مِنْها وَ ما بَطَنَ وَ الْإِثْمَ وَ الْبَغْیَ بِغَیْرِ الْحَقِ (سوره الاعراف، آیه ۳۳)ای خدایی که کارهای زشت اعمّ از آشکار و نهان و گناه و تجاوز به غیر حقّ را حرام نموده ای.
یَا مَنْ (خَلَقَ السَّماواتِ وَ الْأَرْضَ فِی سِتَّهِ أَیَّامٍ ثُمَّ اسْتَوَیٰ عَلَی الْعَرْشِ (سوره الاعراف، آیه ۵۴)ای خدایی که آسمانها و زمین را آفریده آن گاه بر عرش استیلا پیدا کرده
یَا مَنْ (لَهُ الْخَلْقُ وَ الْأَمْرُ تَبارَکَ اللَّهُ رَبُّ الْعالَمِینَ (سوره الاعراف، آیه ۵۴) یَا مَنْ تَجَلَّی لِلْجَبَلِ فَ (جَعَلَهُ دَکًّا (سوره الاعراف، آیه ۱۴۳)
و آفرینش و فرمان از آن تو است. بلندپایه باد خدایی که پروردگار جهانیان است.ای خدایی که بر کوه [طور]تجلّی کردی و آن را فروپاشیدی.
أَسْأَلُکَ اللَّهُمَّ بِمَا نَاجَیْتُکَ بِهِ مِنْ مِدْحَتِکَ وَ دَعَوْتُکَ بِهِ أَنْ تَرْزُقَنِی الْقَبُولَ وَ الرَّحْمَهَ فِی هَذَا الْیَوْمِ وَ فِیمَا قَبْلَهُ وَ فِیمَا بَعْدَهُ
خدایا، به آنچه از ستایش و ثنای تو که با تو رازگویی کردم و تو را به آن خواندم، از تو درخواست میکنم که پذیرش و رحمتت را در این روز و پیش و بعد از آن، روزی ام کنی
وَ تَجْعَلَ عَمَلِی صَالِحاً مَقْبُولًا رَاضِیاً زَاکِیاً تُبَیِّضُ بِهِ وَجْهِی وَ تُکْرِمُ بِهِ مَنْزِلَتِی
و عملم را شایسته، مورد پذیرش، مورد پسند و پاکیزه قرار داده و به واسطهی آن رویم را سپید گردانیده و منزلتم را بالا برده
وَ تُحْسِنُ بِهِ مَثْوَایَ وَ تُتِمُّ بِهِ نُورِی [فَوْزِی ]وَ تُلَقِّنِّی بِهِ حُجَّتِی وَ تُعْطِینِی بِهِ مَسْأَلَتِی
و مقامم را نیکو گردانیده و نورم [رستگاری ام]را تکمیل نمایی و دلیلم را تلقین و خواسته ام را عطا کنی
وَ تَشْفِی بِهِ نَفْسِی وَ تَنْصُرُنِی عَلَی عَدُوِّی وَ تَجْمَعُ بِهِ شَمْلِی وَ تَلُمُّ بِهِ شَعْثِی وَ تَرُدُّ بِهِ إِلْفِی
و جانم را بهبودی بخشی و علیه دشمنم یاری کنی و امور پراکنده ام را گردآورده و پژمردگی ام را سامان بخشی و انس و الفتم را بازگردانی
وَ تُصْلِحُ بِهِ أَمْرِی وَ تَرْفَعُ بِهِ شَهَادَتِی وَ تُزَکِّی بِهِ عَمَلِی وَ تُلْهِمُنِی بِهِ رُشْدِی
و کارم را اصلاح کنی و گواهی ام را بالا بری و عملم را پاکیزه گردانی و آنچه موجب رشد من است، به من الهام کنی
وَ تَعْصِمُنِی بِهِ مِنْ کُلِّ سُوءٍ فِی الدُّنْیَا وَ الْآخِرَهِ وَ تَرْزُقُنِی بِهِ الْجَنَّهَ وَ تَفُکُّ بِهِ رَقَبَتِی مِنَ النَّارِ إِنَّکَ عَلی کُلِّ شَیْءٍ قَدِیرٌ
و از همهی بدیهای دنیا و آخرت نگاه داری و بهشت را روزی ام کنی. به راستی که تو بر هر چیز توانایی
وَ هُوَ عَلَیْکَ نَزْرٌ وَ عِنْدَکَ حَقِیرٌ یَسِیرٌ بِرَحْمَتِکَ یَا أَرْحَمَ الرَّاحِمِینَ وَ صَلَّی اللَّهُ عَلَی سَیِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
و این بر تو اندک و نزد تو کوچک و کم است. به رحمتتای مهربانترین مهربانان و درود خداوند بر سرورمان حضرت محمّد و خاندان پاک او.
در مفاتیح الجنان اعمالی برای شب نوزدهم ذکر شده است که چنانچه پیش از این هم در بخش دین و مذهب نمناک خواندید عبارتند از:
اوّل:
غسل کردن. علاّمه مجلسی فرموده:بهتر است غسل این شبها در هنگام غروب آفتاب انجام گیرد که نماز شام را با غسل بخواند.
دوم:
دو رکعت نماز که در هر رکعت پس از سوره «حمد»، هفت مرتبه «توحید» خوانده و پس از فراغت از نماز «هفتاد مرتبه» بگوید:
«أَسْتَغْفِرُ اللّٰهَ وَأَتُوبُ إِلَیْهِ»
سوم:
قرآن مجید را باز کند و در برابر خود گرفته و بگوید:
اللّٰهُمَّ إِنِّی أَسْأَلُکَ بِکِتابِکَ الْمُنْزَلِ وَمَا فِیهِ وَفِیهِ اسْمُکَ الْأَکْبَرُ وَأَسْماؤُکَ الْحُسْنیٰ وَمَا یُخافُ وَیُرْجیٰ أَنْ تَجْعَلَنِی مِنْ عُتَقائِکَ مِنَ النّارِ.
خدایا؛ از تو درخواست میکنم به حق کتاب نازل شده ات و آنچه در آن است و در آن است نام بزرگ ترت و نامهای نیکوترت و آنچه بیم انگیز است و امیدبخش، اینکه مرا از آزادشدگان از آتش دوزخ قرار دهی. سپس هر حاجت که دارد بخواهد.
چهارم:
قرآن مجید را روی سر بگذارد و بگوید:
اللّٰهُمَّ بِحَقِّ هٰذَا الْقُرْآنِ وَبِحَقِّ مَنْ أَرْسَلْتَهُ بِهِ وَبِحَقِّ کُلِّ مُؤْمِنٍ مَدَحْتَهُ فِیهِ وَبِحَقِّکَ عَلَیْهِمْ فَلَا أَحَدَ أَعْرَفُ بِحَقِّکَ مِنْکَ.
خدایا؛ به حق این قرآن و به حق کسی که آن را بر او فرستادی و به حق هر مؤمنی که او را در قرآن ستودی و به حق خود بر آنان، پس احدی شناساتر از تو به حق تو نیست.
سپس ۱۰ مرتبه بگو: «بِکَ یَا اللّٰهُ» و ۱۰ مرتبه «بِمُحَمَّدٍ» و ۱۰ مرتبه «بِعَلِیٍّ» و ۱۰ مرتبه «بِفَاطِمَةَ» و ۱۰ مرتبه «بِالْحَسَنِ» و ۱۰ مرتبه «بِالْحُسَیْنِ» و ۱۰ مرتبه «بِعَلِیِّ بْنِ الْحُسَیْنِ» و ۱۰ مرتبه «بِمُحَمَّدِ بْنِ عَلِیٍّ» و ۱۰ مرتبه «بِجَعْفَرِ بْنِ مُحَمَّدٍ» و ۱۰ مرتبه «بِمُوسَی بْنِ جَعْفَرٍ» و ۱۰ مرتبه «بِعَلِیِّ بْنِ مُوسَی» و ۱۰ مرتبه «بِمُحَمَّدِ بْنِ عَلِیٍّ» و ۱۰ مرتبه «بِعَلِیِّ بْنِ مُحَمَّدٍ» و ۱۰ مرتبه «بِالْحَسَنِ بْنِ عَلِیٍّ» و ۱۰ مرتبه «بِالْحُجَّةِ».
به ذاتتای خدا؛ به حق محمّد؛ به حق علی؛ به حق فاطمه؛ به حق حسن؛ به حق حسین؛ به حق علی بن الحسین؛ به حق محمّد بن علی؛ به حق جعفر بن محمّد؛ به حق موسی بن جعفر؛ به حق علی بن موسی؛ به حق محمد بن علی؛ به حق علی بن محمّد؛ به حق حسن بن علی؛ به حق حجّت.
پس هر حاجتی که داری از خدا بخواه.
پنجم:
زیارت امام حسین علیه السلام. در روایت آمده:هنگامی که شب قدر میشود، منادی از آسمان هفتم از پشت عرش ندا سر میدهد که خدا هرکه را به زیارت مزار امام حسین علیه السلام آمده آمرزید.
ششم:
این شبها را احیا بدارد؛ روایت شده:هرکه شب قدر را اِحیا بدارد، گناهانش آمرزیده میشود، هرچند به شماره ستارگان آسمان و سنگینی کوهها و پیمانه دریاها باشد.
هفتم:
صد رکعت نماز بجا آورد که فضلیت بسیار دارد و بهتر آن است که در هر رکعت پس از سوره «حمد»، ۱۰ مرتبه «توحید» بخواند.
هشتم:
این دعا را بخواند:
اللّٰهُمَّ إِنِّی أَمْسَیْتُ لَکَ عَبْداً داخِراً لَاأَمْلِکُ لِنَفْسِی نَفْعاً وَلا ضَرّاً وَلا أَصْرِفُ عَنْها سُوءً، أَشْهَدُ بِذٰلِکَ عَلَیٰ نَفْسِی، وَأَعْتَرِفُ لَکَ بِضَعْفِ قُوَّتِی، وَقِلَّةِ حِیلَتِی، فَصَلِّ عَلَیٰ مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ وَأَنْجِزْ لِی مَا وَعَدْتَنِی وَجَمِیعَ الْمُؤْمِنِینَ وَالْمُؤْمِناتِ مِنَ الْمَغْفِرَةِ فِی هٰذِهِ اللَّیْلَةِ، وَأَتْمِمْ عَلَیَّ مَا آتَیْتَنِی فَإِنِّی عَبْدُکَ الْمِسکِینُ الْمُسْتَکِینُ الضَّعِیفُ الْفَقِیرُ الْمَهِینُ. اللّٰهُمَّ لَا تَجْعَلْنِی ناسِیاً لِذِکْرِکَ فِیما أَوْلَیْتَنِی، وَلا غافِلاً لِإِحْسانِکَ فِیما أَعْطَیْتَنِی، وَلَا آیِساً مِنْ إِجابَتِکَ وَ إِنْ أَبْطَأَتْ عَنِّی فِی سَرَّاءَ کُنْتُ أَوْ ضَرَّاءَ أَوْ شِدَّةٍ أَوْ رَخاءٍ أَوْ عافِیَةٍ أَوْ بَلاءٍ أَوْ بُؤْسٍ أَوْ نَعْماءَ إِنَّکَ سَمِیعُ الدُّعاءِ.
خدایا؛ شام کردم درحالی که برای تو تنها بنده کوچک و خواری هستم که برای خویش سود و زیانی را به دست ندارم و نمیتوانم از خود پیش آمد بدی را بازگردانم، به این امر بر خویش گواهی میدهم و در پیشگاهت به ناتوانی و کمی چاره ام اعتراف میکنم، خدایا بر محمّد و خاندان محمّد درود فرست و آنچه را به من و همه مردان و زنان مؤمن، از آمرزش در این شب وعده دادی وفا کن و آنچه را به من عنایت فرمودهای کامل ساز که من بنده بیچاره، درمانده، ناتوان، تهیدست و خوار توأم. خدایا مرا فراموش کننده ذکرت قرار مده، در آنچه سزاوار آنم فرمودی و نه فراموش کننده احسانت، در آنچه عطایم نمودی و نه ناامید از اجابتت، گرچه مدّت زمانی طولانی شود، چه در خوشی یا ناخوشی، یا سختی، یا آسانی، یا عافیت، یا بلا، یا تنگدستی، یا در نعمت، همانا تو شنونده دعایی.
کفعمی از امام زین العابدین علیه السلام روایت کرده که حضرت در این شب ها، در حال قیام و قعود و رکوع و سجود این دعا را میخواند. علاّمه مجلسی فرموده:بهترین اعمال در این شب ها، درخواست آمرزش و دعا است برای حوایج دنیا و آخرت خود و پدر و مادر و خویشان و برادران و خواهران مؤمن، چه آنان که زنده اند و چه آنان که از دنیا رفته اند و خواندن اذکار و صلوات بر محمّد و آل محمّد (صلی الله علیه وآله) به هر اندازه که بتواند.
در بعضی از روایات وارد شده:دعای «جوشن کبیر» را در این سه شب بخواند. روایت شده که خدمت رسول خدا (صلی الله علیه وآله) عرض شد:اگر شب قدر را یافتم، از خدا خود چه بخواهم؟ فرمود:عافیت.
نهم:
گفتن «صد مرتبه»:أَسْتَغْفِرُ اللّٰهَ رَبِّی وَأَتُوبُ إِلَیْهِ.
دهم:
گفتن «صد مرتبه»: اللّٰهُمَّ الْعَنْ قَتَلَةَ أَمِیرِ الْمُؤْمِنِینَ؛ خدایا؛ قاتلان امیرالمؤمنین را لعنت کن.
منبع: نمناک