نسخه طب سنتی برای درمان سرفه‌های مزمن «مرگ» پایان رابطه مخفیانه با مرد متاهل بارش باران در جاده‌های خراسان رضوی (۱۴ آبان ۱۴۰۳) مرگ زن جوان به‌خاطر سقط غیرقانونی جنین شیوه برگزاری کنکور ۱۴۰۴ تغییر می‌کند؟ کشف ۴ هزار عدد قرص مخدر و غیرمجاز در مشهد (۱۴ آبان ۱۴۰۳) استخدام ۱۰ هزار پرستار، به زودی سرقت از ساکنان پایتخت در پوشش پرستار سند «هوشمندسازی سلامت» تدوین شد ۱۳ درصد بزرگ‌سالان غربالگری‌شده مبتلا به دیابت هستند اضافه‌کاری پرستاران به ساعتی ۱۰۰ هزار تومان می‌رسد؟ اشتغال فارغ‌التحصیلان دانشگاه جامع علمی‌کاربردی تا چهار سال آینده تضمین می‌شود خطر پیشی‌گرفتن آمار «مرگ» بر میزان «تولد» در کشور بارگذاری مدارک رتبه‌بندی معلمان از فردا (۱۵ آبان ۱۴۰۳) آغاز می‌شود کارت آزمون وکالت ۱۴۰۳ آماده شد متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی در انتظار اعتبار و مجوز‌های قانونی (۱۴ آبان ۱۴۰۳) روند رسیدگی به پرونده‌های قصور پزشکی در کشور چگونه است؟ جداول متناسب سازی حقوق بازنشستگان کشوری اصلاح شد (۱۴ آبان ۱۴۰۳) انهدام شبکه بزرگ سارقان پراید در مشهد پیش‌بینی هواشناسی مشهد و خراسان رضوی (دوشنبه، ۱۴ آبان ۱۴۰۳) | آغاز کاهش محسوس دما از چهارشنبه مهلت ثبت‌نام غیرحضوری پذیرفته‌شدگان کارشناسی پیام‌نور فردا (۱۵ آبان ۱۴۰۳) به پایان می‌رسد هلال احمر ایران، رتبه اول تعداد اعضای جوان در جهان اینترنتی‌شدن ثبت اعتراض به جرائم تا پایان سال ۱۴۰۳ تعیین تکلیف پروژه‌های نرگس منطقه ثامن مشهد تعویق پذیرش بدون کنکور در دانشگاه فرهنگیان واژگونی کوئیک در سبزوار ۳ فوتی و مصدوم بر جای گذاشت (۱۴ آبان ۱۴۰۳) سهم ارزی داروخانه‌ها و یارانه شیرخشک پرداخت شد افزایش ۵۰ درصدی حقوق و دستمزد فوق‌العاده ویژه مشاغل عمومی سازمان بهزیستی کشور علاج قطعی مبتلایان به آلرژی مزمن تزریق واکسن است آروین قهرمانی چرا اعدام شد؟ + جزئیات پرونده پیش‌بینی بارش باران در بیشتر نقاط کشور (۱۴ آبان ۱۴۰۳) توضیح سخنگوی وزارت آموزش‌وپرورش در خصوص زمان واریز پاداش تشویقی اضافه تدریس معلمان
سرخط خبرها

فضیلت‌های اخلاقی به‌مثابه واجبات اجتماعی

  • کد خبر: ۱۰۹۵۵۷
  • ۰۱ خرداد ۱۴۰۱ - ۱۱:۵۲
فضیلت‌های اخلاقی به‌مثابه واجبات اجتماعی
غلامرضا بنی‌اسدی - روزنامه نگار

اخلاقی‌سازی جامعه، ضرورتی اجتناب‌ناپذیر است. برای تحقق این ضرورت راهبردی، هرکدام باید بکوشیم اول خودمان را به اخلاق غنی‌سازی کنیم. اینکه ان‌شاءا... محقق شود، خواهیم توانست به جغرافیای جامعه اخلاقی هم فکر کنیم.

در جامعه اخلاق‌مدار، محور حرکت فضیلت‌های اخلاقی است. صداقت است که در رأس فهرست اخلاقیات باید بدان توجه کرد. در حوزه فردی و جمعی و نیز حکمرانی، صداقت اصلی تغییرناپذیر است.

حتی کسانی که برای خودشان کادربندی براساس گارد تعریف می‌کنند هم نمی‌توانند از الزام به صداقت شانه خالی کنند؛ بنابراین در این رسم‌الخط حرکت می‌کنند که دروغ نباید گفت، اما هر راستی را هم نشاید گفت. دلایل خاص خود را هم دارند که در جایگاه‌هایی که به امنیت ملی برگردد، رعایتش واجب است.

دروغ نباید گفت، اما وقتی راستی به‌شخم‌خوردن سرزمین می‌انجامد، نشاید گفت. رازداری فقط در اسرار حق نیست که باور داریم «هرکه را اسرار حق آموختند/ مهر کردند و دهانش دوختند»، در حوزه خلق هم هست.

امانت‌داری باید کرد برای افراد و حریم خصوصی‌شان. راز باید نگه داشت و مخزن‌الاسرار باید بود برای اسرار ملی. تأکید همه‌جانبه بزرگان بر جلوگیری از پدیده نامیمون «نفوذ»، ضرورت هوشیاری بر حفظ اسرار را یادآوری می‌کند. مردمی که نتوانند اسرار کشورشان را حفظ کنند، در نگهداری هر ثروتی ناتوان خواهند بود.

آنچه با عنوان «شفافیت» از آن یاد می‌شود، با «نارازداری» زمین تا آسمان فرق می‌کند. این با «افشاگری» که خود به‌فرموده امام‌رضا (ع) ضدارزش قطعی است، متفاوت است. این کلام معیار امام حکمت و معرفت حضرت شمس‌الشموس (ع) است که «بر شما باد رازپوشی در کارهاتان در امور دین و دنیا». روایت شده که «افشاگری کفر است» و «کسی که افشای اسرار می‌کند، با قاتل شریک است» و «هرچه از دشمن پنهان می‌داری، دوست تو هم بر آن آگاهی نیابد».

این البته نه به‌معنای بی‌اعتمادی به دوست، که برای کوتاه‌کردن دست دشمن است. مبادا دشمن از غفلت دوست بهره ببرد و کار را به‌جایی برساند که خود می‌خواهد. مردم با خرد، حواسشان به همه ابعاد ماجرا‌ها ست. صادق‌اند، اما رازدار هم هستند. دروغ نمی‌گویند، اما همه‌چیز را هم جار نمی‌زنند. فضیلت صداقت، رهاشدگی در گفت را اقتضا نمی‌کند، بلکه همه‌چیز برای خود حدومرزی تعریف‌شده دارد. هوشیاری در این ساحت است که امنیت‌افزا می‌شود و نفوذ را با مانع روبه‌رو می‌کند.

دیگر فضیلتی که در حوزه اجتماعی باید بدان توجه کرد، ضرورت نقد است؛ بیان دقیق، هوشمند و راهنمایی که می‌تواند در اصلاح امور مؤثر افتد. نقد نوعی دست‌گیری است. آنچه به مچ‌گیری بینجامد، اگر تخریب هم ننامیم، قطعا نقد نخواهد بود. نقد را حرمت و حریم است که باید بدان التزام داشت و همه باید تلاش کنند تا کسی به «هک‌کردن سیستم نقد» فکر هم نکند.

برای این هم منتقدان باید مؤمنانه قلم بزنند و اجازه ندهند که برخی‌ها که از کلمه «بدافزار» می‌سازند، برای تخریب خرقه نقادی بپوشند. غیریت‌سازی میان منتقد و بدگو قدم مؤثری است که به سلامت جامعه کمک فراوانی می‌کند. باری، اخلاقی‌سازی جامعه یک ضرورت است. برای تحقق این امر باید صداقت، صراحت، شفافیت و نقد به‌عنوان شبکه‌ای از واجبات اجتماعی مدنظر باشد.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->