طنین همتی|شهرآرانیوز، گرمازدگی به ناتوانی بدن در دفع گرما و افزایش دمای بدن به حدود چهل درجه سانتیگراد بهعلت فعالیت شدید یا گرمای هوا گفته میشود که بهراحتی میشود از آن پیشگیری کرد.
مهمترین نشانههای گرمازدگی عبارتاند از: افزایش دمای بدن، سردرد، سرگیجه و منگی، حال بد و بیاشتهایی، اضطراب، تشنگی شدید، تپش قلب، تند نفسکشیدن، تعریق شدید و پوست رنگ پریده و نمناک و انقباض شدید عضلانی. این علائم در همه سنین یکسان است. کودکان، سالمندان، زنان باردار و افرادی که بیماریهای جدی دارند، آسیبپذیرترند.
مدیر رورابط عمومی اورژانس مشهد، محمد علیشاهی، با بیان اینکه با توجه به افزایش دما در فصل تابستان، گرمازدگی افزایش مییابد، گفت: اگر کسی گرمازده شد، او را از محیط خارج و به مکانی خنک منتقل کنید. لباسهای اضافی را در آورید و به او مقدار زیادی آب بدهید. پوست بدن را با اسفنج یا اسپری آب نمناک و خنک کنید. در کنار فرد بمانید تا حالش بهتر شود و هر چند دقیقه یکبار بررسی کنید که آیا سرعت تنفس یا ضربان قلبش کمتر شده است یا نه. معمولا پس از نیمساعت باید حال فرد بهتر شود. در صورتی که در حال عمومی فرد تغییری حاصل نشد، با ۱۱۵ تماس بگیرید.
این کارشناس اورژانس در ادامه گفت: مقدار زیادی آب خنک بنوشید، بهویژه اگر در گرما ورزش میکنید. در روزهای بسیار گرم بین ساعتهای ۱۱صبح تا ۳ بعدازظهر در صورت امکان بیرون نروید و زیر تابش مستقیم آفتاب نمانید. پوست خود را مرتب با آب خنک کنید. دوش آب سرد بگیرید و لباس گشاد و رنگ روشن بپوشید. همچنین در ورزش افراط نکنید. در هوای خیلی گرم از نوشیدنیهای حاوی کافئین و الکل پرهیز کنید.
بهگفته علیشاهی، همراهداشتن مقدار کافی آب برای نوشیدن و خنککردن پوست، پوشش مناسب مانند لباس گشاد رنگ روشن و کلاه لبهدار، استفاده از کرمهای ضدآفتاب طیف وسیع که از هر دو پرتو ماوراء بنفش A و B محافظت میکنند، با درجه محافظت (SPF) ۳۰ به بالا، عینک آفتابی مناسب که کنارههای چشم را محافظت کند و محافظت صددرصد در مقابل پرتو ماوراء بنفش بدهد و UV ۴۰۰ از جمله نکاتی است که برای جلوگیری از گرمازدگی باید رعایت کرد.