تربت جام در ۱۶۵ کیلومتری شهر مشهد و یکی از شهرستانهای استان خراسان رضوی است. این شهر مرکز کشت معروفترین گونه خربزه از نظر کیفیت، طعم و شیرینی است که همهجا به «خربزهمشهدی» شهرت دارد. اما نام اصلی این میوه شیرین و آبدار خربزه «خاتونی» یا «جامی» است.
این میوه در مناطق گرم و خشک کشت میشود و حاوی مقدار زیادی ویتامین A , C , E, K و همچنین آهن، روی و سلولز است.
کشاورزان برای از بین نرفتن کیفیت این میوه، مرحله برداشت را با سرعت بسیار زیادی انجام میدهند تا محصول در سریعترین زمان ممکن، به میدانهای ترهبار شهرهای مختلف کشور برسد. روزانه حدود 300 تا 500 کامیون در مزارع خربزه تربتجام بارگیری میشود.
امسال با توجه به سطح زیر کشت ۹۵۰۰ هکتاری، پیشبینی شده است حدود ۲۰۰ هزار تن خربزه در مزارع تربت جام برداشت میشود.
کشت خربزه به ازای هر هکتار زمین برای حدود 80 نفر اشتغالزایی میکند که برای مردم منطقه از اهمیت بسیاری برخوردار است. با توجه به بحران آب بهخصوص در اقلیم خراسان، شیوه آبیاری این میوه بیشتر بهصورت مالچ پلاستیکی است.