۱۲ قرن کم‌آبی در مشهد پیشنهاد اضافه‌شدن کارگروه «جمعیت و خانواده» به آیین‌نامه نشان مشهدالرضا(ع) ارائه خدمات فرامرزی اتوبوسرانی مشهد و تقویت ناوگان منتهی به حرم مطهر رضوی در ایام اربعین مشهد باید به سمت رایگان شدن پروانه ساختمانی حرکت کند | احیای بافت‌های فرسوده نیازمند کمک دولت است آماده‌سازی ۳۰ دستگاه اتوبوس برای خدمت‌رسانی به زائران اربعین حسینی در کشور عراق تامین آب مورد نیاز برای آبیاری کمربند سبز جنوبی از بند گلستان اعزام ۴۵۰ نیروی خدمات شهری و اجرای برنامه‌های فرهنگی از مشهد به نجف + ویدئو بهره‌برداری موقت از ایستگاه دائمی استقبال از زائران در محور نیشابور-مشهد | ظرفیت همزمان میزبانی از دو هزار زائر پیاده در دهه پایانی صفر دو برابر شدن سهم منابع آلاینده داخلی | هشدار برای تنفس در مشهد شهردار مشهدمقدس خبر داد: نصب ۱۵۷ قطعه بتنی (سگمنت) تقاطع غیرهمسطح شهید فهمیده شمارش معکوس برای تکمیل پروژه بزرگ تقاطع غیرهم‌سطح انقلاب| روایت شهرآرانیوز از آخرین وضعیت پیشرفت کلان‌پروژه‌های شهر مجید طهوریان عسکری: مدیریت شهری تحول بزرگ در بولوار شاهنامه ایجاد کرد کمبود ۷۰۰۰ جای‌پارک در سطح شهر مشهد چرا هیچ خبری از پرداخت معوقات حقوق فروردین بازنشستگان تأمین‌اجتماعی نیست؟ معاون فرهنگی شهردار مشهد: تجمع کادر درمانی مشهد، فریادی علیه سکوت جهانی درقبال نسل‌کشی مردم غزه است اعتراض جامعه پزشکی مشهد به جنایت‌های رژیم صهیونیستی در غزه + فیلم مشهد، یکی از سبزترین شهر‌های کشور از نگاه مردم و مسئولان ورود نماینده ویژه رئیس‌جمهور در توسعه دریامحور و مکران، به مشهد (یکم مرداد ۱۴۰۴) بودجه عمرانی مشهد ۳۰درصد افزایش یافت | فرماندار مشهد: اعتبارات خوبی برای پروژه‌های تأمین آب شرب مشهد اختصاص یافته است آغاز فعالیت ناوگان اتوبوسرانی مشهد از ساعت ۶ صبح فردا (چهارشنبه یک مرداد ۱۴۰۴) آبفای تهران برای توزیع آب شرب در زمان قطعی، آب بسته‌بندی توزیع می‌کند (تکذیب شد)
سرخط خبرها

از هوشمندسازی ناوگان اتوبوسرانی مشهد تا تأمین اعتبار ۴۰۰ میلیاردتومانی

  • کد خبر: ۱۱۷۹۳۴
  • ۳۰ تير ۱۴۰۱ - ۱۵:۳۳
از هوشمندسازی ناوگان اتوبوسرانی مشهد تا تأمین اعتبار ۴۰۰ میلیاردتومانی
تشریح برنامه مدیریت شهری مشهد در زمینه تأمین و توسعه ناوگان اتوبوس رانی مشهد.

به گزارش شهرآرانیوز؛ براساس آمار و ارقام منشأ ۷۰ درصد آلودگی شهر مشهد به حوزه حمل و نقل ختم می‌شود. آلودگی روزافزون در حال افزایش است و از طرف دیگر افزایش هنگفت و چند برابری هزینه ایجاد و توسعه خطوط ریلی در کلان شهر‌ها باعث شده است تمرکز و برنامه اصلی مدیریت شهری مشهد برای مقابله با گسترش آلودگی هوا و تشویق شهروندان به استفاده از حمل و نقل عمومی بر توسعه ناوگان اتوبوس رانی باشد.

با توجه به اهمیت این موضوع شهردار مشهد، رئیس کمیسیون عمران، حمل ونقل و ترافیک شورای اسلامی شهر مشهد و مدیرعامل سازمان اتوبوس رانی شهرداری مشهد در برنامه تلویزیونی «اشاره» به توضیح گام‌ها و برنامه‌های مدیریت شهری در این حوزه پرداختند.

ارائه خدمت ۱۲۰۰ دستگاه اتوبوس در شهر

شهردار مشهد در این برنامه با اشاره به اینکه بیش از هزار و ۲۰۰ دستگاه اتوبوس به صورت روزانه به مردم مشهد سرویس می‌دهند گفت: ۹۵ دستگاه آن‌ها فاقد کولرند؛ آن هم به این دلیل که عمر این ناوگان بالای ۱۰ سال است و در آن زمان اتوبوس‌ها دارای فناوری کولر نبوده اند، امروز نیز به دلیل ضعف در موتور امکان اضافه کردن این قابلیت وجود ندارد.

سیدعبدا... ارجائی افزود: ۸۰ دستگاه از این اتوبوس‌ها مربوط به بخش خصوصی و پانزده دستگاه متعلق به شهرداری است و به مدیران اتوبوس رانی تأکید کرده ام همه اتوبوس‌های بدون کولر، به صورت مساوی در همه خطوط پخش شوند تا بار فشار این اتوبوس‌ها بر روی یک خط و مسیر خاص نباشد. وی با عذرخواهی از شهروندان به دلیل این مشکل، بیان کرد: برای حل این موضوع به شرکت‌های دانش بنیان فراخوان داده ایم تا سیستمی طراحی شود که کولر بدون استفاده از نیروی محرکه اتوبوس کار کند. از سوی دیگر امیدوارم بتوانیم با خریداری اتوبوس‌های جدید، این مشکل را حل و از اتوبوس‌های بدون کولر، در فصل سرما استفاده کنیم.

هوشمندسازی اتوبوس ها، به زودی

ارجائی ادامه داد: علاوه بر کولر، در تلاش هستیم که اتوبوس‌ها را هوشمند کنیم تا با رسیدن به هر ایستگاه، اطلاعات آن را در اختیار مردمی که از اتوبوس استفاده کرده اند؛ قرار دهند.

۴۰۰ میلیارد تومان اوراق برای خرید اتوبوس

رئیس کمیسیون عمران، حمل ونقل و ترافیک شورای اسلامی شهر مشهد نیز در این برنامه گفت: مجوز و تأییدیه بخشی از اوراق مشارکت دولتی،  به ارزش حدود ۴۰۰ میلیارد تومان، برای خرید اتوبوس صادر شده است و بر این اساس، می‌توان هشتاد دستگاه اتوبوس جدید برای مشهد خریداری کرد، ولی نیاز مشهد حدود دویست تا ۲۵۰ دستگاه در سال است تا بتوانیم سطح کیفی ارائه خدمات را حفظ کنیم.

ایمان فرهمندی با بیان اینکه پرداخت بهای خدمات، به صورت نقدی ۳ هزار تومان بوده که همین مبلغ نیز کمتر از ۵۰ درصد بهای تمام شده این خدمت است، اظهار کرد: ۹۰ درصد تراکنش‌ها اکنون با استفاده از «من کارت» انجام می‌شود و پیش بینی و سیاست گذاری شورای ششم و مدیریت شهری افزایش این میزان و تمایل بیشتر عمومی به استفاده از روش‌های هوشمند است.

۳ هزار و ۵۰۰ دستگاه، نیاز ناوگان مشهد

وی در ادامه به تشریح نیاز‌های زیرساختی حوزه حمل ونقل عمومی پرداخت و افزود: طبق استاندارد، به ازای هر هزار شهروند، یک دستگاه اتوبوس نیاز داریم که برای شهری مثل مشهد، معادل ۳ هزار و ۵۰۰ دستگاه اتوبوس می‌شود که با توجه به برخورداری مشهد از سیستم حمل ونقل ریلی، با تکمیل این شبکه، نیاز شهرمان با ۲ هزار تا ۲ هزارو ۵۰۰ دستگاه اتوبوس تأمین می‌شود.

عضو شورای شهر با بیان اینکه برای پاسخگویی به نیاز‌های شهروندان نیازمند ترکیبی از اتوبوس، میدل باس و مینی بوس در خطوط مختلف هستیم، تصریح کرد: البته باید توجه داشت که در شرایط اقتصادی کنونی، تأمین ناوگان حمل ونقل عمومی اعتبارات هنگفتی می‌طلبد و دشوار است.

حاشیه شهر، زیرپوشش تخفیف ۹۰ درصدی ناوگان اتوبوس رانی

وی در ادامه یکی از مسائل کلان شهر‌های کشور و مشهد مقدس را حاشیه نشینی دانست و افزود: با تدبیر شورای شهر و اعمال نگاهی راهبردی سعی کردیم امکان سفر ارزان از حاشیه شهر و روستا‌های اطراف به مشهد را فراهم آوریم و هم اکنون شانزده خط در این مسیر‌ها به ارائه خدمات می‌پردازند و بهای دریافتی به ازای هر سفر، مشمول ۹۰ درصد تخفیف می‌شود. بر این اساس، افراد برای سفر تنها صد تومان پرداخت می‌کنند.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->