علی محمد طهماسبی بیرگانی گفت: این طرح مطالعاتی در قالب فعالیت ستادی ملی در حال انجام است و نتایج آن تا پایان تیر ماه ۱۳۹۹ اعلام میشود و تصمیمگیری در خصوص نحوه مدیریت تمامی این کانونها در دستور کار قرار میگیرد.
وی اضافه کرد: هم اکنون کانونهای متعدد گرد و غبار از کشورهایی مانند ترکمنستان، افغانستان، پاکستان، عربستان، عراق و سوریه، ایران را تحت تاثیر قرار میدهند.
دبیر ستاد ملی مقابله با گرد و غبار گفت: مساله گرد و غبار یکی از مسایل مهم در کشور است که برای مدیریت و کنترل آن با تخصیص بودجههای کلان و برنامه ریزی موثر در حال تلاش هستیم.
طهماسبی با بیان اینکه در لایحه پیشنهادی بودجه سال آینده کل کشور در بحث گرد و غبار مبلغ ۱۰۰ میلیون یورو از محل صندوق توسعه ملی برای مقابله با گرد و غبار پیشبینی شده که با توجه به اهمیت موضوع، امیدواریم تمام این مبلغ پیشنهادی تصویب و به قانون تبدیل شود.
وی ادامه داد: در راستای نظر مثبت مقام معظم رهبری برای استفاده از صندوق توسعه ملی برای مقابله با گرد و غبار، سال گذشته نیز مبلغ ۱۰۰ میلیون یورو برای این موضوع تصویب شده بود که البته ۵۰ درصد آن تخصیص یافت و امسال نیز همین مبلغ پیشنهاد شده که امیدواریم مورد موافقت قرار گیرد.
دبیر ستاد ملی مقابله با گرد و غبار با اشاره به اینکه بودجه مقابله با گرد و غبار امسال نسبت به سال قبل افزایشی از نظر مبلغ ارزی نداشته است گفت: البته سال گذشته پیشنهاد ما ۱۵۰ میلیون یورو بود که با ۱۰۰ میلیون یورو موافقت شد و امسال همان ۱۰۰ میلیون یورو را پیشنهاد دادیم.
طهماسبی درباره اقدامات صورت گرفته در این زمینه گفت: طی سه سال گذشته یک سری اقدامات در حوزه پیشگیرانه، اصلاحی و احیایی انجام شد و عمده اقدامات موضوعات مربوط به وزارتخانههای کشاورزی، نیرو و محیط زیست بود و بخشهایی نیز به وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، سازمان هواشناسی و زمین شناسی مربوط میشد و با توجه به اهمیت و گستردگی موضوع، اقدامات بسیار وسیع و متفاوت بوده است.
محمد زنگنه رییس اداره امور بیابان اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان خراسان رضوی نیز گفت: شمار این کانونها از ۱۵ کانون در همین تعداد شهرستان طی حدود ۱۰ سال پیش هم اکنون به ۳۰ کانون در ۲۱ شهرستان این استان افزایش یافته است.
وی اضافه کرد: مساحت این کانونها نیز از ۷۶۸ هزار هکتار به یک میلیون و ۲۵۵ هزار هکتار افزایش یافته است.
رییس اداره امور بیابان اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان خراسان رضوی گفت: سطح کانونهای بحرانی فرسایش در استان نیز از دو میلیون و ۴۰۰ هزار هکتار به سه میلیون و ۷۲۵ هزار هکتار طی یک دهه گذشته افزایش یافته است.
زنگنه با اشاره به اینکه سهم اعتبارات امسال این استان از محل صندوق توسعه ملی ۱۲۷ میلیارد ریال است که با این رقم دو هزار و ۷۵۰ هزار هکتار نهالکاری در استان برنامهریزی شده و در حال اجراست افزود: همچنین در سه منطقه تحت حفاظت در شهرستانهای سبزوار، بجستان و بردسکن معادل ۵۰۰ هکتار درختکاری آغاز شده است.
وی ادامه داد: ۵۰۰ هکتار مدیریت روانآبها در استان از دیگر برنامههای مهم در دستور کار و اجرا به منظور مدیریت و کنترل گرد و غبار است.
از مجموع ۱۱ میلیون و ۳۰۰ هزار هکتار مساحت خراسان رضوی هشت میلیون و ۲۰۰ هزار هکتار عرصه منابع طبیعی و حوزه فعالیتی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری این استان است.
از این میزان یک میلیون و ۳۵۰ هزار هکتار با فعالیت ۷۲ هزار خانواده بهره بردار به صورت مشارکتی حفاظت و صیانت می شود.