جابه جایی بیش از ۱۵ میلیون مسافر از طریق پایانه‌های مسافربری شهرداری مشهد در هفت ماه نخست سال ۱۴۰۴ درباره بنای مصلی‌ها که نمونه‌های بزرگ شده محراب‌ها هستند | شکوهی ۳۰۰ ساله در پایین خیابان گزارشی تاریخی از یک کاربری متفاوت برای بنای تاریخی کنار دروازه «پایین‌خیابان» | نشست دیپلماتیک در «باغ مصلی» جوانان افغانستان بربام فوتسال آسیا ایستادند بوستان خطی اسماعیل آباد در آستانه بهره‌برداری | افزایش ۷۲ هزار مترمربعی فضای سبز مشهد تا ماه آینده  شهردار مشهد مقدس خبر داد: بهره‌برداری از ایستگاه بسیج خط۳ مترو مشهد در دهه فجر ۱۴۰۴ + فیلم رئیس سازمان حفاظت محیط زیست خبر داد: نسخه مازوت کم‌گوگرد برای کاهش آلایندگی صنایع و نیروگاه‌ها + فیلم اضافه‌شدن ۳۰۰ اتوبوس جدید به ناوگان حمل‌ونقل عمومی مشهد (۸ آبان ۱۴۰۴) انصاری: نظام ویژه استاندارد خراسان رضوی تدوین می‌شود | اعطای «نشان ملی زائر» از سال ۱۴۰۵ رئیس شورای اسلامی شهر مشهد: بهبود ترافیک و توسعه حمل‌ونقل، اولویت شورای ششم است شهردار مشهدمقدس: تقاطع انقلاب اسلامی گره‌گشای ترافیک مناطق جنوبی و مرکزی شهر است + فیلم تکمیل ۱۱ بخش از ۱۲ پروژه ساماندهی تقاطع انقلاب اسلامی مشهد مشهد در وضعیت قرمز آلودگی | امروز نفس‌کشیدن سخت شد! (پنجشنبه، ۸ آبان ۱۴۰۴) مسیر دسترسی بولوار امام‌خمینی(ره) به میدان حافظ در تقاطع غیرهم‌سطح انقلاب اسلامی مشهد بازگشایی شد پایان انتظار و نفس تازه در بولوار شهید فخرایی مشهد | ۵ سال خاک و تاریکی به آسفالت و روشنایی رسید ضرورت تأمین منافع مردم مشهد در طرح بلندمرتبه‌سازی شهر بازگشایی مسیر دسترسی بولوار امام خمینی (ره) به میدان حافظ درتقاطع غیرهم‌سطح انقلاب مشهد پیشرفت ۷۰ درصدی فاز اول بوستان جهانشهر مشهد بازرسان، دیده‌بانان امین خدمت و سلامت اداری کنفرانس برنامه‌ریزی و مدیریت شهری، برند علمی مشهد در تعامل میان دانشگاه و مدیریت شهری
سرخط خبرها

رئیس مرکز پژوهش‌های شورای اسلامی شهر مشهد: بحران چند هویتی و چند فرهنگی، چالش اصلی حاشیه شهر است

  • کد خبر: ۱۲۲۴۸۰
  • ۰۱ شهريور ۱۴۰۱ - ۱۴:۳۶
رئیس مرکز پژوهش‌های شورای اسلامی شهر مشهد: بحران چند هویتی و چند فرهنگی، چالش اصلی حاشیه شهر است
رئیس مرکز پژوهش‌های شورای اسلامی شهر مشهد گفت: چالش اصلی در حاشیه شهر و بافت الحاقی بحران چند هویتی و چند فرهنگی‌ای است که به واسطه حضور مهاجرین از شهر‌ها و روستا و کشور‌های اطراف حادث شده است.

به گزارش شهرآرانیوز،الهه سادات ذوقی، رئیس مرکز پژوهش‌های شورای اسلامی شهر مشهد در گفت‌و‌گویی اظهار کرد: چالش اصلی در تدوین سند راهبردی هویت شهر مشهد، تنوع دیدگاه نخبگانی و نبود وحدت آرا در این زمینه است: نگاه چندساحتی به هویت مشهد، زیارتی، گردشگری، تاریخی، فرهنگی و ...، نگاهی که هویت شهر مشهد را تنها حضور مضجع شریف امام رضا (ع) می‌داند و یا نگرشی که حضور حرم حضرت رضا (ع) را ابر هویت شهر مشهد دانسته و سایر هویت‌ها را ذیل آن تعریف می‌کند.
وی افزود: هویت شهری دارای دو رویکرد عینی و ذهنی یا به بیان دیگر، ظاهر و باطن یا جسم و جان، و یا کالبد و معنا است. لایه کالبدی و بخشی از هویت عینی مشهد عناصری، چون بافت‌های تاریخی، خانه‌های قدیمی، خانه موزه‌ها، نماد‌ها و نشانه‌های شهری، پوشش گیاهی، توپوگرافی، پوشش شهروندان، منابع طبیعی و فضا‌های شهری را شامل می‌شود. در لایه معنایی و یا ذهنی نیز می‎توان به آیین‌ها و مناسک، رویدادها، مشاهیر، گویش و غذا‌های محلی و ... اشاره کرد.
رئیس مرکز پژوهش‌های شورای اسلامی شهر مشهد تاکید کرد: به منظور درک بهتر شبکه مسائل هویت شهری، بایستی بافت شهر مشهد را به گونه‌های مختلف دسته‌بندی کنیم: شامل بافت مرکزی یا بافت پیرامونی حرم مطهر، بافت میانی، بافت جدید و بافت حاشیه.
ذوقی تاکید کرد: چالش‌های لایه کالبدی هویت در بافت مرکزی شامل مداخلات و تخریب گسترده ابنیه است که به هویت بصری آسیب زده است و آنچه که جایگزین آن ساخته شده، ساختمان‌های غیر اسلامی و غیر ایرانی است که صرفا پوسته نهایی آن دارای الحاقات است که بیشتر حال و هوای کشور‌های عربی را دارد.
ذوقی با اعلام اینکه در بافت میانی، شهر تحت تأثیر ساخت و ساز‌های معماری رومی و غربی است که آسیب جدی به هویت بصری مشهد وارد کرده است، گفت: در بافت حاشیه و الحاقی نیز، شهر دارای ساخت و ساز‌های بی‌ضابطه است که نه تنها هویت کالبدی ندارند بلکه کیفیت ساخت پایینی دارند.
رئیس مرکز پژوهش‌های شورای اسلامی شهر مشهد عنوان کرد: در بافت پیرامونی حرم، کوچ اجباری ساکنین اصیل این بافت منجر به تخریب سازه‌های اجتماعی و فرهنگی و به نوعی نابودی هویت فرهنگی آن شده است. در بافت میانی نیز بواسطه رویکرد جهانی شدن، شبکه‌های ارتباط مجازی، سفر به نقاط مختلف دنیا و عدم عزت نفس کافی شهروندان، شهر تحت تأثیر فرهنگ‌های غیرخودی و عمدتاً وارداتی غربی قرار گرفته است و سنت‌های اصیل مشهدی تحت تاثیر قرار گیرد.
وی تصریح کرد: چالش اصلی هویت فرهنگی در حاشیه شهر بحران چند هویتی و چند فرهنگی‌ای است که به واسطه حضور مهاجرین از شهر‌ها و روستا و کشور‌های اطراف حادث شده است؛ بنابراین تغییر رویکرد منفعلانه مدیران شهری و نخبگان در مواجه با مسأله هویت، و نیز ارائه راه‌کار‌های خلاقانه و پیشگیرانه امری ضروری به نظر می‌رسد.
ذوقی عنوان کرد: در حال حاضر اغلب طرح‌های توسعه شهری نیز نگاه هویتی ندارند، به گونه‌ای که با بررسی ضوابط سیما و منظر طرح‌های تفصیلی، یا به موضوعات هویت پرداخته نشده و یا تنها به ذکر عنوان معماری ایرانیاسلامی بسنده شده بدون اینکه اساسا عناصر معماری ایرانیاسلامی در سیما و منظر را احصا کرده، آن را معاصر سازی کرده و با تکنولوژی و مصالح نوین منطبق کنند.
رئیس مرکز پژوهش‌های شورای اسلامی شهر مشهد تصریح کرد: در حال حاضر فاصله گفتمانی عمیقی بین مشاوران طرح‌های توسعه شهری با نخبگان و مدیران دغدغه‌مند حوزه هویت شهری مشهود است. سند راهبردی هویت شهر مشهد در واقع یک سند بالادستی است که بایستی طرح‌های توسعه شهری و مأموریت‌های فرهنگی اجتماعی شهرداری و سایر دستگاه‌ها را در جهت ارتقاء هویت شهری مشهد همسو نماید.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
آخرین اخبار پربازدیدها چند رسانه ای عکس
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->