رئیس اداره سلامت و محیط زیست شهرداری مشهد: هوای مشهد؛ ناسالم برای گروه‌های حساس است (۳ دی ۱۴۰۳) | برای مقابله با آلودگی هوا باید برنامه‌محور پیش برویم افزایش چشمگیر آلاینده‌ها در مشهد | هوای کلانشهر مشهد امروز هم آلوده است (۳ دی ۱۴۰۳) هشدار خودمراقبتی برای شهروندان کلانشهر مشهد صادر شد | مشهدی‌ها ماسک تنفسی بزنند (۳ دی ۱۴۰۳) «کافه بازی»، «کافه علم» و «کافه کارآفرینی» ویژه دختران مشهدی احداث می‌شود شهردار مشهد: بوستان‌های «بهشت» و «آفتاب» ویژه بانوان به زودی به بهره‌برداری می‌رسد مبدا تعیین مسافت شهر مشهد از سایر شهر‌ها کجاست؟ چهارمین کنفرانس بین‌المللی برنامه‌ریزی و مدیریت شهری در مشهد مقدس برگزار می‌شود نشان مشهدالرضا(ع) باعث رونق فعالیت‌های مردمی و جهادی می‌شود لزوم معرفی مشهد به عنوان دومین کلانشهر مذهبی دنیا روزشماری وقایع انقلاب اسلامی در مشهد، از اول تا چهارم دی‌ماه ۱۳۵۷ (بخش اول) | بیمارستان شاه‌رضا، پایگاه انقلاب مشهد آغاز هفته ملی مشهد با اجرای برنامه‌های ویژه فرهنگی، هنری و گردشگری جذب ۲۱ بانوی آتش‌نشان در مشهد ابلاغ برنامه‌های استقبال از بهار ۱۴۰۴ در مشهد از نیمه دی‌ماه هوای کلانشهر مشهد، همچنان آلوده است (۲ دی ۱۴۰۳) ناصحی: رویداد نشان مشهد الرضا(ع) باید در سطح ملی و بین المللی دیده شود نشان مشهد الرضا(ع)؛ فرصتی برای آشنایی نسل آینده با چهره‌های تاثیرگذار اقتصادی مشهد برگزاری اولین نشست کارگروه زیارت شورای عالی استان‌های کشور اختصاص ۱۳۰ تاکسی ون به تاکسیرانی مشهد (۲۸ اذر ۱۴۰۳) یادگارهای کوهسنگی مشهد در دل سازه‌های شهر حل اختلاف میان وزارت کشور و ایران‌خودرو بر سر ۹۰ تاکسی ون شهرداری مشهد بررسی مشکلات ساخت‌وساز‌های غیرمجاز در محلات حاشیه شهر مشهد | لنگرانداختن بسازوبفروش‌ها در بولوار توس
سرخط خبرها

رئیس مرکز پژوهش‌های شورای اسلامی شهر مشهد: بحران چند هویتی و چند فرهنگی، چالش اصلی حاشیه شهر است

  • کد خبر: ۱۲۲۴۸۰
  • ۰۱ شهريور ۱۴۰۱ - ۱۴:۳۶
رئیس مرکز پژوهش‌های شورای اسلامی شهر مشهد: بحران چند هویتی و چند فرهنگی، چالش اصلی حاشیه شهر است
رئیس مرکز پژوهش‌های شورای اسلامی شهر مشهد گفت: چالش اصلی در حاشیه شهر و بافت الحاقی بحران چند هویتی و چند فرهنگی‌ای است که به واسطه حضور مهاجرین از شهر‌ها و روستا و کشور‌های اطراف حادث شده است.

به گزارش شهرآرانیوز،الهه سادات ذوقی، رئیس مرکز پژوهش‌های شورای اسلامی شهر مشهد در گفت‌و‌گویی اظهار کرد: چالش اصلی در تدوین سند راهبردی هویت شهر مشهد، تنوع دیدگاه نخبگانی و نبود وحدت آرا در این زمینه است: نگاه چندساحتی به هویت مشهد، زیارتی، گردشگری، تاریخی، فرهنگی و ...، نگاهی که هویت شهر مشهد را تنها حضور مضجع شریف امام رضا (ع) می‌داند و یا نگرشی که حضور حرم حضرت رضا (ع) را ابر هویت شهر مشهد دانسته و سایر هویت‌ها را ذیل آن تعریف می‌کند.
وی افزود: هویت شهری دارای دو رویکرد عینی و ذهنی یا به بیان دیگر، ظاهر و باطن یا جسم و جان، و یا کالبد و معنا است. لایه کالبدی و بخشی از هویت عینی مشهد عناصری، چون بافت‌های تاریخی، خانه‌های قدیمی، خانه موزه‌ها، نماد‌ها و نشانه‌های شهری، پوشش گیاهی، توپوگرافی، پوشش شهروندان، منابع طبیعی و فضا‌های شهری را شامل می‌شود. در لایه معنایی و یا ذهنی نیز می‎توان به آیین‌ها و مناسک، رویدادها، مشاهیر، گویش و غذا‌های محلی و ... اشاره کرد.
رئیس مرکز پژوهش‌های شورای اسلامی شهر مشهد تاکید کرد: به منظور درک بهتر شبکه مسائل هویت شهری، بایستی بافت شهر مشهد را به گونه‌های مختلف دسته‌بندی کنیم: شامل بافت مرکزی یا بافت پیرامونی حرم مطهر، بافت میانی، بافت جدید و بافت حاشیه.
ذوقی تاکید کرد: چالش‌های لایه کالبدی هویت در بافت مرکزی شامل مداخلات و تخریب گسترده ابنیه است که به هویت بصری آسیب زده است و آنچه که جایگزین آن ساخته شده، ساختمان‌های غیر اسلامی و غیر ایرانی است که صرفا پوسته نهایی آن دارای الحاقات است که بیشتر حال و هوای کشور‌های عربی را دارد.
ذوقی با اعلام اینکه در بافت میانی، شهر تحت تأثیر ساخت و ساز‌های معماری رومی و غربی است که آسیب جدی به هویت بصری مشهد وارد کرده است، گفت: در بافت حاشیه و الحاقی نیز، شهر دارای ساخت و ساز‌های بی‌ضابطه است که نه تنها هویت کالبدی ندارند بلکه کیفیت ساخت پایینی دارند.
رئیس مرکز پژوهش‌های شورای اسلامی شهر مشهد عنوان کرد: در بافت پیرامونی حرم، کوچ اجباری ساکنین اصیل این بافت منجر به تخریب سازه‌های اجتماعی و فرهنگی و به نوعی نابودی هویت فرهنگی آن شده است. در بافت میانی نیز بواسطه رویکرد جهانی شدن، شبکه‌های ارتباط مجازی، سفر به نقاط مختلف دنیا و عدم عزت نفس کافی شهروندان، شهر تحت تأثیر فرهنگ‌های غیرخودی و عمدتاً وارداتی غربی قرار گرفته است و سنت‌های اصیل مشهدی تحت تاثیر قرار گیرد.
وی تصریح کرد: چالش اصلی هویت فرهنگی در حاشیه شهر بحران چند هویتی و چند فرهنگی‌ای است که به واسطه حضور مهاجرین از شهر‌ها و روستا و کشور‌های اطراف حادث شده است؛ بنابراین تغییر رویکرد منفعلانه مدیران شهری و نخبگان در مواجه با مسأله هویت، و نیز ارائه راه‌کار‌های خلاقانه و پیشگیرانه امری ضروری به نظر می‌رسد.
ذوقی عنوان کرد: در حال حاضر اغلب طرح‌های توسعه شهری نیز نگاه هویتی ندارند، به گونه‌ای که با بررسی ضوابط سیما و منظر طرح‌های تفصیلی، یا به موضوعات هویت پرداخته نشده و یا تنها به ذکر عنوان معماری ایرانیاسلامی بسنده شده بدون اینکه اساسا عناصر معماری ایرانیاسلامی در سیما و منظر را احصا کرده، آن را معاصر سازی کرده و با تکنولوژی و مصالح نوین منطبق کنند.
رئیس مرکز پژوهش‌های شورای اسلامی شهر مشهد تصریح کرد: در حال حاضر فاصله گفتمانی عمیقی بین مشاوران طرح‌های توسعه شهری با نخبگان و مدیران دغدغه‌مند حوزه هویت شهری مشهود است. سند راهبردی هویت شهر مشهد در واقع یک سند بالادستی است که بایستی طرح‌های توسعه شهری و مأموریت‌های فرهنگی اجتماعی شهرداری و سایر دستگاه‌ها را در جهت ارتقاء هویت شهری مشهد همسو نماید.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->