مراقبت‌های دوره‌ای کودکان باید براساس زمان طلایی تشخیص بیماری‌ها باشد آیا تأمین‌اجتماعی برای واریز حقوق بازنشستگان و مستمری‌بگیران از بانک‌های دیگر قرض گرفته است؟ مرگ مشکوک ۲ کودک پس از مصرف ماکارونی در تهران چالش‌های مراقبت از  سالمندان در خانه کشف ۲۶ فقره سرقت قطعات خودرو در شهر مشهد (۶ آذر ۱۴۰۳) گلایه شهروندان از  تعیین سقف پذیرش در برخی مراکز درمانی | ماجرای سقف گذاری بیمه چیست؟ کشف ۵۰ میلیارد ریال لوازم جانبی قاچاق تلفن همراه در ترمینال مشهد (۶ آذر ۱۴۰۳) انهدام باند هفت‌نفره سرقت و مالخری اموال مسروقه در مشهد | تعویض موادمخدر با کالای سرقتی بررسی قوانین فرزندخواندگی و حمایت از کودکان بی‌سرپرست در کشور زنجیره تولید و تأمین دارو با کمبود نقدینگی مواجه است بانوی جوان مرگ مغزی در مشهد به ۳ بیمار زندگی دوباره بخشید (۶ آذر ۱۴۰۳) پیش‌بینی هواشناسی مشهد و خراسان رضوی (سه‌شنبه، ۶ آذر ۱۴۰۳) | آغاز بارش باران از فردا تا شنبه پرداخت دو ماه علی‌الحساب متناسب‌سازی حقوق برای بازنشستگان لشکری (۶ آذر ۱۴۰۳) + زمان ابلاغ احکام حال‌وروز بازنشستگان خوب نیست | مطالبه بازنشستگان از دولت باید کنترل تورم باشد تمدید بیمه‌های تکمیلی و عمر بازنشستگان تأمین اجتماعی (۶ آذر ۱۴۰۳) زنان بیمه‌شده چگونه می‌توانند درخواست کفالت والدین یا همسر ازکارافتاده را ثبت کنند؟ جزئیات بیمه عمر بازنشستگان تأمین اجتماعی | مبلغ پرداختی به خانواده‌های بازنشستگان فوت‌شده چقدر است؟ ۵ ماده غذایی مفید برای فصل سرما آمار نگران کننده ابتلا به ایدز در کشور مشهد جزو شهر‌های موفق کشور در درمان زخم‌ها و اسکار‌های ناشی از بیماری سالک است آیا احکام جدید متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان در آذرماه ۱۴۰۳ صادر می‌شود؟ جزئیات تعهدات بیمه تکمیلی بازنشستگان تأمین اجتماعی اعلام شد | افزایش سقف تعهدات بستری فوق‌تخصصی به ۸۵ میلیون تومان پیش‌بینی کاهش دما و ورود سامانه بارشی جدید به کشور طی شنبه (۱۰ آذر ۱۴۰۳) بهترین رژیم غذایی برای درمان کبد چرب چیست؟ ۲ دارویی که باعث التهاب روده می‌شوند، کدام‌اند؟ آخرین وضعیت شیوع آبله میمون در ایران و جهان (۶ آذر ۱۴۰۳) انهدام باند مخوف آدم‌ربایان بی‌رحم در پایتخت اختلاف خانوادگی برچسبی خطرناک برای خشونت خانگی ماجرای انفجار معدن گنجه رودبار چه بود؟ مرگ سه کارگر جوان حین لایروبی در خیابان پنجتن مشهد + تصاویر(دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳)
سرخط خبرها

تجزیه ایران در ۸ شهریور ۱۲۸۶

  • کد خبر: ۱۲۳۴۴۰
  • ۰۸ شهريور ۱۴۰۱ - ۱۵:۱۴
تجزیه ایران در ۸ شهریور ۱۲۸۶
سینا صابری - پژوهشگر حوزه تاریخ

هرگاه کشوری از ابعاد سیاسی، نظامی و اقتصادی ضعیف و متزلزل باشد بستری به منظور دخالت و استثمار سایر کشور‌ها را در خاک خود ایجاد می‌کند و این است که افزایش قدرت سیاسی، نظامی و اقتصادی کشور‌ها مانعی از تبدیل شدن آن‌ها به یک مستعمره و تکرار قرارداد‌هایی نظیر معاهده ۱۹۰۷ سن پترزبورگ خواهد شد.

ماجرا از آنجا آغاز می‌شود که پس از آنکه روسیه تزاری در سال‌های ۱۹۰۴ و ۱۹۰۵ میلادی از امپراتوری ژاپن شکست خورد درصدد آن برآمد تا اختلافات خود با امپراتوری بریتانیا در مناطق مورد مناقشه ایشان یعنی تبت، افغانستان و ایران را برطرف سازد تا به این وسیله آمادگی و توان سیاسی نظامی خود را به حداکثر برساند؛ بنابراین در ۳۱ آگوست ۱۹۰۷ میلادی معاهده‌ای میان امپراتوری بریتانیا و روسیه به امضا رسید که بر اساس آن ایران به سه منطقه نفوذ تجزیه می‌شد که تقریبا نیمه شمالی کشور به عنوان حوزه نفوذ انحصاری روسیه تزاری؛ جنوب شرقی کشور منطقه تحت سلطه انگلستان و سایر نواحی به عنوان مناطق بی طرف شناخته می‌شد که هر دو مجاز به اخذ امتیازات حکومتی از ایران بودند.

همچنین روسیه متعهد شد تا از دخالت در افغانستان دست بردارد و آن را در اختیار انگلستان قرار دهد. جای تأسف است که این قرارداد در تاریخ ۸ شهریور ۱۲۸۶ (۳۱ اگوست ۱۹۰۷ م) به امضای طرفین رسیده بود، اما خبر آن در یک ماه بعد یعنی ۸ مهر به تهران رسید و چند روز بعد، وزیر خارجه ایران نامه وزیرمختار انگلستان را به همراه متن قرارداد به مجلس فرستاد.

اگرچه دولت و مجلس ایران درصدد نپذیرفتن این قرارداد برآمدند، اما توان مقابله با آن‌ها در ایران وجود نداشت، زیرا پس از عهدنامه‌های گلستان و ترکمانچای رفته رفته پای روس‌ها در امور کلان سیاست ایران باز شد و از طرف دیگر نیز انگلیس‌ها که با تأسیس کمپانی هند شرقی وارد جنوب آسیا شده بودند و بر اساس عهدنامه پاریس، خود را به مرز‌های جنوب شرقی ایران رسانده بودند به مداخلات سیاسی وسیعی در ایران روی آوردند.

اما مهم‌ترین عاملی که بستر این دخالت‌ها را فراهم می‌کرد، در داخل کشور و از بی لیاقتی حکام ایران پدید آمده بود، زیرا با اتخاذ تصمیمات ناصحیح سیاسی، اقتصادی و اجتماعی، بستر استثمار و تجزیه ایران را مهیا کردند.

برای نمونه ایران در بازپرداخت وام‌های فراوانی که از روس و انگلیس اخذ کرده بود با مشکل روبه رو بود و بخش فراوانی از مبلغ این وام‌ها صرف امور کم اهمیت یا بی فایده می‌شد و به این ترتیب ارزش پول ایران کاهش شدیدی رو به رو شد. اما درنهایت قرارداد‌های استعماری روسیه تزاری با ایران پس از انقلاب اکتبر ۱۹۱۷ روسیه باطل شد.

سبب باطل شدن قرارداد‌ها آن بود که در به ثمر رسیدن این انقلاب، تعداد زیادی از مبارزان ایرانی بر علیه روسیه تزاری به فعالیت پرداخته بودند و بلشویک‌ها پس از به ثمر رسیدن انقلاب در یک حرکت ویژه به لغو قرارداد‌های ضداستعماری ایران پرداختند.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->