جلسه هیأت عالی واگذاری به ریاست وزیر اقتصاد برگزار شد نرخنامه جدید نان حجیم و نیمه حجیم در مشهد اعلام شد (۱۴ آبان ۱۴۰۳) نتیجه انتخابات آمریکا چه تأثیری بر بازار نفت خواهد گذاشت؟ صف متقاضیان مسکن ملی به حدود یک میلیون نفر رسیده است آغاز نظارت و شناسایی واحد‌هایی که در فضای باز از گرماتاب‌ها استفاده می‌کنند | قطع گاز واحدهای صنفی متخلف قیمت امروز خودرو‌های خارجی (۱۴ آبان ۱۴۰۳) | آریزو ۸ دو میلیارد و ۳۵۳ میلیون تومان موج جدید ترس سهام‌داران برای سرمایه‌گذاری در بورس به راه افتاد | گزارش وضعیت بازار سهام (۱۴ آبان ۱۴۰۳) عرضه سکه ۱۴۰۳ و تخلیه حباب سکه‌های ۸۶ کدام خودرو‌های داخلی را با کمتر از ۵۰۰ میلیون تومان می‌توان خرید؟ (۱۴ آبان ۱۴۰۳) لزوم توسعه بخش کشاورزی برای افزایش درآمد‌های غیرنفتی شرایط بازنشستگی کارکنان قرارداد کار معین اعلام شد + جزئیات بررسی قیمت امروز طلا و سکه در مشهد (۱۴ آبان ۱۴۰۳) قیمت امروز ارز در مرکز مبادله چند؟ (۱۴ آبان ۱۴۰۳) کارگران صاحب خانه می‌شوند دلار عقب‌نشینی کرد | قیمت امروز دلار، طلا، سکه و ارز دیجیتال (۱۴ آبان ۱۴۰۳) وضعیت وخیم کارگران معادن | لزوم تغییر ساختار سنتی معادن کشور به مکانیزه قیمت آیفون ۱۶ در ایران مشخص شد + جدول قیمت جزئیات دستورالعمل جدید پرداخت خسارت افت قیمت خودرو اعلام شد رشد دوبرابری قیمت کره و کمبود آن در بازار + علت ویدئو | ارز ۴۲۰۰ به برخی اقلام هنوز اختصاص دارد ۴درصد حق بیمه سختی کار برعهده کیست؟ پیمانکار یا کارفرمای اصلی؟ جزئیات قیمت جدید بلیت هواپیما با افزایش ۱۱ برابری نرخ بنزین اعلام شد رفع مشکل «عدم احراز» برای متقاضیان خودرو چگونه است؟ هشدار دادگستری خراسان رضوی نسبت به تبعات خرید و فروش ملک با طلا و ارز افزایش قیمت دلار تا کجا ادامه دارد؟ قیمت امروز میوه در مشهد (۱۴ آبان ۱۴۰۳) | نارنگی کیلویی ۱۵ هزار تومان آخرین وضعیت «طرح ساماندهی کارکنان دولت» (۱۴ آبان ۱۴۰۳) | چرا طرح ساماندهی بلاتکلیف مانده است؟ استاندار خراسان رضوی: دبیرخانه دائمی جشنواره ملی زعفران در مشهد راه‌اندازی شد بازار پوشاک مشهد در دست «آنلاین شاپها»
سرخط خبرها

بار اجاره‌نشینی بر دوش نیمی از مشهدی‌ها

  • کد خبر: ۱۲۴۱۰۳
  • ۱۳ شهريور ۱۴۰۱ - ۱۱:۵۷
بار اجاره‌نشینی بر دوش نیمی از مشهدی‌ها
طبق آخرین آمار جمعیتی از مناطق مختلف شهر، حدود ۵۵.۵ درصد خانواده‌های مشهدی مستأجر هستند یا به عبارتی ۴۴.۵ درصد مالک واحد مسکونی‌ای هستند که در آن زندگی می‌کنند و بدیهی است که این یعنی کفه ترازوی اجاره نشینی از مالک نشینی در مشهد سنگین‌تر است.

ملیحه فلاح | شهرآرانیوز؛ چند درصد از مشهدی‌ها اجاره نشین هستند؟ طبق آخرین آمار جمعیتی از مناطق مختلف شهر، حدود ۵۵.۵ درصد خانواده‌های مشهدی مستأجر هستند یا به عبارتی ۴۴.۵ درصد مالک واحد مسکونی‌ای هستند که در آن زندگی می‌کنند و بدیهی است که این یعنی کفه ترازوی اجاره نشینی از مالک نشینی در مشهد سنگین‌تر است.

این ارقام مربوط به آخرین سرشماری نفوس و مسکن در کشور است، گزارش مرکز آمار نشان می‌دهد که نسبت مالکیت در کشور از سال ۱۳۹۵ تا ۱۴۰۰ فقط ۳ درصد افزایش یافته و از ۶۵.۸۲ درصد به ۶۸.۳۴ درصد رسیده است و فعلا هیچ آمار تازه‌ای در دست نیست؛ بنابراین شاهد هیچ تغییر چشمگیری در گذر پنج ساله زمان در زمینه مالکیت خانه در خانواده‌ها با وجود رشد جمعیت نبوده ایم. البته از یک سو باتوجه به تورم در بخش مسکن و کاهش قدرت اقتصادی مردم و از سوی دیگر، رکودی که در سال‌های گذشته در بخش ساخت وساز شاهد آن بودیم، رشد اندک مالکیت دور از انتظار هم نبود.

حالا مقایسه آمار کشور و مشهد در سال ۱۳۹۵ نشان می‌دهد که نسبت مالکیت در این شهر در مقایسه با کشور، حدود ۲۲ درصد کمتر است. اینکه مالک شدن در این شرایط سخت است به کنار، افزایش نجومی هزینه اجاره خانه نیز گره کوری شده بر مشکلات اقتصادی مردم؛ تا جایی که رهبر معظم انقلاب در دیدار با رئیس جمهور و اعضای هیئت دولت بر اهمیت رسیدگی به موضوع مسکن و در اولویت قرار دادن آن با توجه به قیمت‌های سرسام آور خانه و اجاره خانه تأکید کردند و همین بهانه‌ای شد تا بار دیگر به بررسی وضعیت اجاره نشینی در مشهد بپردازیم.

۶۳۳ هزار خانواده خانه به دوش

مشهد با جمعیت ۳ میلیون و ٦١٩ هزار نفری (برآورد مرکز آمار در سال ۱۴۰۰) دومین کلان شهر پرجمعیت کشور است و اگر بعد خانوار را (تعداد اعضای خانواده) ۳.۲ در نظر بگیریم، حدود یک میلیون و ۱۳۱ هزار خانواده در این شهر ساکن هستند و با توجه به آمار اجاره نشینی، از این تعداد، حدود ۶۳۳ هزار و ۳۶۰ خانواده مستأجرند.

یکی از موارد شایان توجه در اینفوگرافی جمعیتی مشهد این است که در مناطق ضعیف، تعداد اجاره نشین‌ها بیشتر از کسانی است که در ملک شخصی خود ساکن هستند و در مناطق برخوردار برعکس؛ مثلا نسبت مالکیت در منطقه یک (محلاتی مانند احمدآباد، سجاد، فلسطین، ملاصدرا و...) که جزو مناطق برخوردار مشهد به حساب می‌آید، ۵۴.۳ درصد، اما همین نسبت در منطقه ۵ (محلاتی مانند نیزه، کال قره خان، سرخس و...) ۳۹.۶ درصد است. البته بیشتر میزان اجاره نشینی مربوط به منطقه ثامن است که این موضوع مربوط به نزدیکی محلات و خیابان‌های این منطقه به بارگاه منور رضوی و تعداد زیاد منازلی است که به مسافران اجاره داده می‌شود.

اگر منطقه ثامن را کنار بگذاریم، شاید بتوان این اعداد و ارقام را این طور معنی کرد که دهک‌های پایین جامعه حتی در مناطق ضعیف نیز صاحبخانه نیستند. همچنین باتوجه به افزایش هنگفت اجاره در سال‌های اخیر به ویژه در سال جاری، نقل مکان به محله‌ای ارزان تر، اولین راهکاری است که به ذهن مستأجران می‌رسد.
اگر بخواهیم عدد مشخصی برای اجاره بها در مناطق مختلف مشهد در نظر بگیریم، کار دشوار می‌شود. چرا؟

چون از متراژ و سال ساخت بگیرید تا امکاناتی مانند آسانسور و پارکینگ، تعداد طبقات و... متغیر‌های اثرگذار در میزان اجاره بها هستند. همچنین این روز‌ها تعیین اجاره مسکن آن قدر سلیقه‌ای شده که قابل پیش بینی نیست. با این حال پرس وجو‌های ما نشان می‌دهد که اجاره یک خانه با متوسط متراژ ۸۰ تا ۹۰ متر و با شرایطی متوسط در محله‌ای مانند عبدالمطلب، حداقل حدود ۶ میلیون تومان است.

حالا این مبلغ را بگذارید در مقابل حقوق یک کارگر در سال ۱۴۰۱ که اگر متأهل و دارای دو فرزند باشد (بدون سابقه کار)، ۶ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان است، آن وقت می‌بینید که این کارگر ساده مجبور است به همراه خانواده به حاشیه شهر یا شهر‌های اطراف مشهد مهاجرت کند.

البته قیمت اجاره در محله‌های کم برخوردار نیز برای یک کارگر ساده، اندک نیست؛ مثلا یک آپارتمان ۸۰ متری در محله مهر مادر، ۳ میلیون و ۲۵۰ هزار تومان یا یک واحد ۸۰ متری یک خواب با هشت سال ساخت در شهرک شهید رجایی ۳ میلیون و ۱۰۰ هزار تومان است که این یعنی نیمی از حقوق یک کارگر ساده.

کوچ مشهدی‌ها

محمد سیف الدین، کارشناس بازار مسکن، درباره آخرین وضعیت بازار اجاره مسکن در مشهد به شهرآرا می‌گوید: در حال حاضر، بازار مسکن با بی تعادلی شدید بین عرضه و تقاضا مواجه شده است. همچنین بی ثباتی‌های روی داده در شرایط کلان اقتصادی طی سال‌های گذشته، باعث شده است که نرخ اجاره بها به میزان شایان توجهی افزایش پیدا کند.

از این رو بیشتر خانواده‌های مشهدی به ویژه خانواده‌های دهک‌های پایین درآمدی در تأمین مسکن با مشکل مواجه شده اند، تا جایی که مجبورند بیش از نیمی از درآمد خود را صرف پرداخت اجاره بها کنند. او در ادامه می‌افزاید: با توجه به رصدی که انجام دادیم، در مرداد که یکی از ماه‌های اوج جابه جایی در سال است، بازار اجاره شهر مشهد، چه در تعداد اجاره نامه‌های منعقد شده و چه در بررسی پیشنهاد قیمت ازطرف موجران، با التهاب کمتری در مقایسه با ماه‌های گذشته سپری شد.

سیف الدین در پاسخ به این سؤال که علت این آرامش نسبی چه بوده است، می‌گوید: در این ماه، مستأجران و موجران تا توانستند قرارداد فی مابین خود را با درصد افزایش مورد توافق طرفین، تا یک سال دیگر تمدید کردند. همچنین بعد روانی حاصل از کاهش ریسک‌های غیر اقتصادی به دنبال احتمال توافق برجام که روی ثبات قیمت مسکن تا حدی اثرگذار بوده، در بازار اجاره هم رسوخ کرده است.

در تأیید این عامل می‌توانم به اطلاعات غیررسمی درباره کاهش ۸ درصدی نرخ‌های پیشنهادی رهن و اجاره مسکن در شهر تهران در مرداد ۱۴۰۱ نسبت به ماه گذشته اشاره کنم. او می‌افزاید: ازسوی دیگر، با توجه به جهش شدید اجاره بها که فشار زیادی به خانوار‌ها وارد کرده است، بسیاری از مشهدی‌ها به مناطق اطراف مشهد کوچ کرده اند و به همین دلیل تقاضا در مشهد کمتر شده است. این سه عامل موجب شده است تورم اجاره بهای خانه در مشهد در مرداد، کمتر از گذشته شود.

صحبت‌های این کارشناس مسکن و آمار و ارقام موجود نشان می‌دهد که بار اجاره نشینی بر دوش بیش از نیمی از خانواده‌های مشهدی سنگینی می‌کند و این وضعیت برای دهک‌های پایین درآمدی، کار را آن قدر سخت کرده است که مجبور به کوچ به محلات ضعیف‌تر یا شهر‌های اطراف مشهد شده اند.

بار اجاره‌نشینی بر دوش نیمی از مشهدی‌ها

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->