تکتم جاوید | شهرآرانیوز؛ غیبتهای مداوم دانش آموزان از مدرسه، کودکان از مهدکودک و بزرگ سالان از محل کار، نگرانی از شیوع بیماری را افزایش داده و اولین تردیدها هم ابتلا به کروناست که عدهای را برای گرفتن تست پی سی آر راهی آزمایشگاه و تعدادی را پس از سرفههای فراوان برای گرفتن اسکن ریه، راهی مراکز درمانی میکند.
اما دکتر محمد پهلوان، مدیر روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، شرایط این روزهای مهرماه را مانند سالهای گذشته طبیعی میداند، افزایش ابتلا به کرونا یا شیوع آن را رد میکند و میگوید: بیماری شایع این روزها آنفلوانزاست و تعداد مبتلایان به کرونا افزایش نیافته است. شیوع این بیماری معمولا از ابتدای مهر و زمان بازگشایی مدارس تا آبان است؛ به همین دلیل به شهروندان توصیه میشود، واکسن آنفلوانزا را زودتر تزریق کنند.
وی به تعداد ۶۷ بیمار بستری در بخشهای کرونایی اشاره میکند و ادامه میدهد: این افراد در مجموعه مراکز درمانی تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد و با شرایط مشکوک و قطعی کرونایی بستری شده اند؛ ۱۶ بیمار کرونایی هم در حال حاضر در بخش مراقبتهای ویژه بستری هستند. با همه این موارد، خدا را شکر همچون روزهای گذشته، هیچ موردی از فوت بر اثر ابتلا به کرونا گزارش نشده است و مشهد در شرایط آبی کرونا به سر میبرد. البته افراد بسیاری با علائم مشابه به درمانگاهها مراجعه میکنند.
دیگر نگرانی شهروندان بیمار، یافتن داروست که پهلوان، کمبود در این حوزه را تأیید میکند و با این جمله که «این مشکل، مقطعی و به دلیل افزایش تجویز دارو ازسوی پزشکان است» میگوید: هم اکنون مشکل تأمین برخی داروها با تمهیداتی برطرف شده، اما بعضی دیگر، تولیدشان در کشور کاهش پیدا کرده است. به طور کلی، در زمان شیوع یک بیماری، به دلیل افزایش ناگهانی و تجویز چند ده برابری برخی داروها، میزان تولید و توزیع دچار مشکل خواهد شد. به گفته وی، رفع کاستیها درزمینه دارو، چون در سطح ملی رخ داده است، زمان بر خواهد بود، ولی نگران کننده نیست.
مدیر روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی مشهد روش انتقال بیماری آنفلوانزا را مانند کرونا تنفسی اعلام کرده و مهمترین روش پیشگیری از آن را رعایت فاصله، استفاده از ماسک در مکانهای عمومی و شستن دستها اعلام میکند.
رئیس کمیته رسانه و اطلاع رسانی کووید ۱۹ دانشگاه علوم پزشکی مشهد درباره دستورالعملهای بهداشتی پیشگیری از بیماریهای فصلی در مدارس و مجتمعهای آموزشی بیان میکند: همه اقدامات پیشگیرانه بیماری کرونا برای آنفلوانزا نیز صدق میکند و باید رعایت شود. اتاقهای بدون تهویه به سرعت باعث ابتلای سایر افراد میشود. تأکید ما استفاده از ماسک در مکانهای سربسته و شلوغ است که در کاهش این نوع بیماریهای فصلی مؤثر است.
پهلوان یادآور میشود: با مشاهده اولین نشانههای بیماری در خود و فرزندتان از مراجعه به محل کار و فرستادن فرزند به مدرسه خودداری کنید تا انتقال دهنده زنجیره بیماری نباشید. دوره انتقال قطعی بیماری پنج روز است و ممکن است تا هفت روز هم ادامه پیدا کند و لازم است تا برطرف شدن علائم، پروتکلهای بهداشتی را رعایت کنید.