جاودانی | شهرآرانیوز؛ ترک تحصیل دانش آموزان یکی از معضلاتی است که میتوان آن را آفتی بزرگ برای ساختار جامعه دانست؛ زیرا توسعه و پیشرفت هر جامعهای در گرو وجود نیروی انسانی توانمند، آگاه و اندیشمند است و این مهم جز با طی کردن پلههای علم و دانش ازسوی آینده سازان جامعه میسر نخواهد شد. براساس شواهد، یکی از معمولترین علل ترک تحصیل دانش آموزان، فقر اقتصادی است و کودکان و نوجوانان بسیاری هستند که به دلیل فقر و تنگدستی خانوادههای خود به ناچار نان آور خانه شده اند و به جای اینکه هزینهای بر هزینههای خانواده خود بیفزایند، با درآمدی هر چند اندک، کمک حال آنان خواهند شد.
غلامرضا حسنی، استاد جامعه شناسی دانشگاه فردوسی مشهد، پدیده ترک تحصیل را در میان پسران نسبت به دختران بیشتر میداند و در این زمینه بیان میکند: علت این وضعیت آن است که بازخورد نظام آموزشی در زمینه اشتغال برای پسران منفی است؛ به همین دلیل پسران به سمت فعالیت اقتصادی و اشتغال میروند که ترک تحصیل را به همراه دارد. استادیار دانشگاه فردوسی مشهد، علل ترک تحصیل در مناطق محروم را فقر مالی بیان میکند و در ادامه میگوید: در کشور ما تحصیل هزینه بر است؛ حتی تحصیل در مدارس دولتی برای خانوادهها بار مالی بسیاری به همراه دارد و همین زمینه ترک تحصیل بسیاری از دانش آموزان را فراهم میکند.
وی با بیان اینکه ترک تحصیل پسران موجب افزایش نسبت دختران به پسران در دبیرستان و نیز دانشگاهها شده است، میافزاید: جایگاه پسران در خانواده، تابع وضعیت اشتغال و بازخورد درآمد آن هاست؛ بنابراین حرفه آموزی و اشتغال به کار در اولویت آنان قرار میگیرد، حال آنکه در دوران تحصیل، اساسا آموزش مهارتی وجود ندارد.
این محقق و استاد دانشگاه، اصلاح ساختار آموزشی را یکی از راههای برون رفت از وضعیت فعلی ترک تحصیل دانش آموزان میداند و میگوید: در سطح ساختاری باید برای اصلاح قوانین و مقررات مربوط به نظامهای آموزشی در سطوح مختلف اقدام شود تا مهارت شغلی بین دانش آموزان و دانشجویان افزایش پیدا کند.
غلامرضا حسنی با اشاره به اینکه این آموزشها باید به صورت نیازسنجی از بازار صورت گیرد، ادامه میدهد: راهکارهای بسیاری برای پیشگیری از ترک تحصیل دانش آموزان وجود دارد، از جمله حمایت گروههای مردم نهاد از خانوادهها با هدف افزایش پوشش تحصیلی، ایجاد فضای با نشاط تحصیلی در جامعه، ارائه شیوههای جدید و نو در آموزش، توجه به مهارتهای فردی و توسعه مهارتهای فنی شغلی در کنار تحصیل بسیار مهم است که در کنترل این پدیده نقش مؤثری دارد.
تأثیر ازدواج در ترک تحصیل بیشتر در مناطق روستایی پررنگ است، اما همین که شاهد اندک بودن شمار دانش آموزان پسر در دبیرستانها نسبت به دختران هستیم، نشان از ترک تحصیل بیشتر آنان دارد.
وی میگوید: بررسیها نشان میدهد که سهم دانشجویان دختر در دانشگاهها بیشتر از ۷۰ درصد است. آنچه نگران کننده است، ترک تحصیل پسران در دوران متوسطه و بعد از آن است. متأسفانه طی دودهه اخیر ترک تحصیل، یکی از چالشهای مهم نظام آموزشی کشور بوده است.