به گزارش شهرآرانیوز، سیدرضا فاطمی امین در بیست و ششمین سالروز ملی صادرات که با حضور آیتالله سیدابراهیم رئیسی رئیسجمهور، محسن رضایی معاون اقتصادی رئیسجمهور، علیرضا پیمانپاک معاون وزیر صمت و رئیس سازمان توسعه تجارت و سایر مسئولان کشوری برگزار شد، با اشاره به اینکه حضور شخص رئیس جمهور نشان دهنده اولویت صادرات برای کشور است گفت: صادرات برای مثبت شدن تراز تجاری کشور بسیار اهمیت دارد.
وی با بیان اینکه کشورهای مختلف صادرات را برای واردات انجام میدهند، خاطرنشان کرد: هر کشوری وارد کننده کالاهایی است که یا در کشور خود ندارد و یا توان تولید آن را ندارد و برای این واردات به پول نیاز دارد؛ بنابراین برای کسب پول مورد نیاز، به سراغ صادرات میروند.
وزیر صمت تصریح کرد: هر کشوری که بتواند صادرات بیشتری داشته باشد وضع بهتری دارد و این به معنای تراز تجاری مثبت است. خوشبختانه اعلام میکنم با روند فعلی تراز تجاری کشور در پایان سال آینده مثبت میشود.
وی تاکید کرد: واردات سال گذشته ۵۲ میلیارد و صادرات غیرنفتی ۴۷ میلیارد دلار بود و امسال در ۶ ماه ابتدایی این اختلاف به ۲ میلیارد دلار رسید و بزودی برای سال آینده این اختلاف از وضعیت منفی خارج و مثبت خواهد شد.
وزیر صمت همچنین به کارکرد دیگر صادرات را افزایش توان قدرت کشور عنوان کرد و افزود: این افزایش قدرت، اما با خام فروشی ایجاد نمیشود، برای مثال صادرات سیمان اعتبار و قدرت برای کشور ندارد، اما فروش تجهیزات پزشکی، داروهای با فناوری بالا و صنایع پیچیده عامل قدرت و اعتبار کشور در سطح بین المللی میشود.
وی با اشاره به اینکه در خصوص هدف صادرات گفت: تا پیش از این هدف ارزآوری بود، اما به مثبت شدن تراز تجاری هدف اصلی تغییر کرده و صادرکننده باید برای ایجاد اعتبار و قدرت ایران در دنیا صادرات انجام دهد.
فاطمیامین تاکید کرد: هدفگذاری رسیدن به ۷۵ میلیارد دلار صادرات غیر نفتی بر همین اساس بود و کیفیت کالای صادراتی اهمیت داشت. در دنیا شاخصی به نام پیچیدگی وجود دارد که مربوط به فناوری ساخت کالا مرتبط میشود، هرچه کالای تولید شده فناوری پیچیده تری داشته باشد، شاخص پیچیدگی هنگام صادرات افزایش مییابد. خوشبختانه این شاخص جهانی که ۱۵ سال پیش برای ما رتبه بالای ۱۰۰ بود، سال قبل به ۶۵ رسید و سال ۱۴۰۴ به زیر ۴۰ خواهد رسید.
وی خاطرنشان کرد: اگر کشوری بتواند کالای پیچیده تولید کند، به معنای این است که دانش مولد دارد. اینکه ما بر دانش بنیان بودن کالاها تاکید میکنیم، منظور مولد بودن آن علم است نه تعداد مقالات منتشر شده و دانشجو و هیأت علمی.
وزیر صمت با اشاره به اینکه دانش مولد خود را در صادرات نشان خواهد داد گفت: در این زمینه دولت نقش حمایتگری و نظارت دارد و برای فراهم کردن زیرساختهای تجارت که همانا ایجاد روابط سیاسی و بین المللی و توسعه زیرساختهای لجستیک و انتقال پول است فراهم کند.
وی تاکید کرد: در حوزه روابط سیاسی اقدامات بزرگی صورت گرفت که نمونه آن توافقنامه تجارت آزاد اوراسیا و پیمان شانگهای بود. اوراسیا ۱۷۰ میلیون جمعیت و بازار ۸۰۰ میلیون دلاری دارد. در خصوص شانگهای هم که اعضای آن یک چهارم خشکی دنیا، ۴۰ درصد جمعیت دنیا، یک سوم رشد اقتصادی را به خود اختصاص داده اند، بزرگترین مصرف و تولید کنندگان دنیا هستند.
فاطمی امین تصریح کرد: مزیت اصلی ما در اوراسیا این است که بزرگترین رقبای تجاری ما در این بازار، عضو پیمان نیستند.
به گفته فاطمی امین، در اجلاس پیمان شانگهای رئیس جمهور پیشنهاد حذف دلار و یورو و جایگزینی پولهای ملی و توسعه زیرساختهای لجستیکی را مطرح کرد که با استقبال اعضا همراه شد.
وزیر صمت با اشاره به مشکلات صادراتی سالهای قبل گفت: امروز ما بازارهای بکر و مغفول مانده مانند آفریقا را زنده کردیم و برخلاف گذشته تجارت خود را به جایی گره نزدیم که دستاوردی نداشته باشد.
وی به رشد اقتصادی واحدهای تولید کشور اشاره کرد و افزود: در ۳ ماه ابتدایی امسال رشد اقتصادی حوزه صنعت ۵.۱ درصد بود در حالیکه شاخص بنگاههای صنعتی داخل بورس با تولید ۵۰ درصد تولیدات کشور در خرداد رشد ۲.۵ درصدی، در تیر ۵.۸ درصدی در مرداد ۶.۷ درصدی و در شهریور ۶.۵ درصدی داشتند که کمنظیر و بیسابقه است.
فاطمیامین همچنین گفت: این رشد اقتصادی بینظیر وظیفه صادرکننده برای صادرات تولیدات را افزایش میدهد. امروز در برخی صنایع ظرفیت تولید بالایی وجود دارد، اما به علت فقدات بازار فروش، تولید صورت نمیگیرد و در این زمینه صادرکنندگان میتوانند تکمیل کننده چرخه رشد اقتصادی شوند.