آتش به جان طبیعت حفاظت شده ایلام افتاد (۲۷ تیر ۱۴۰۴) شهادت ۳ هم‌وطن در حادثه تیراندازی در خمین (۲۷ تیرماه ۱۴۰۴) دفترچه سؤالات نوبت دوم کنکورهای تجربی، هنر و زبان‌های خارجی ۱۴۰۴ منتشر شد + لینک سوالات واکنش آموزش‌وپرورش به شایعه افشای سوالات آزمون تیزهوشان و نمونه‌ دولتی پرونده کنکورهای دو نوبته بسته شد پایان سرخک و سرخجه در ایران؛ تأیید رسمی تا سال ۲۰۲۳ کنکور ۱۴۰۴ در آرامش برگزار شد | شروع ترم نوورودها به تعویق افتاد ۸ هزار نیروی پلیس راهور برای تأمین ایمنی تردد زائران اربعین ۱۴۰۴ آماده‌باش هستند زلزله ۴.۶ ریشتری شاهرود را لرزاند (۲۷ تیر ۱۴۰۴) آغاز رقابت داوطلبان گروه آزمایشی علوم تجربی در کنکور ۱۴۰۴ راه اندازی ۳۰ اورژانس اجتماعی در کشور | ایجاد بیش از ۵ هزار فرصت شغلی برای جامعه هدف بهزیستی ۶۳ کشته و ۲۹۰ زخمی در سیل مرگبار ایالت پنجاب پاکستان + فیلم (۲۶ تیر ۱۴۰۴) پیگیری برای ثبت جهانی روستای «مارین» (۲۶ تیر ۱۴۰۴) درباره بادکش درمانی که به یکی از رایج ترین روش های درمانی سنتی تبدیل شده است | درمان‌های آرام بخش افزایش اعتبارات حوزه میراث فرهنگی اردبیل (۲۶ تیر ۱۴۰۴) دفترچه سؤالات نوبت دوم کنکور ریاضی و علوم انسانی ۱۴۰۴ منتشر شد + لینک سوالات حق پرستاری مددجویان بهزیستی با اولویت سه دهک اول در حال پیگیری است ویدئو | مسئولیت‌پذیری و اقدام بموقع پرستاران شیرخوارگاه آمنه تهران پیش از بمباران رژیم صهیونیستی سارقان موتورسیکلت‌های تهران دستگیر شدند مستمری‌بگیران زن می‌توانند مستمری همسر خود را نیز دریافت کنند کلاهبرداری که همسر باردارش را روانه زندان کرد پیداشدن پیکرهای بیش از ۶۰ درصد شهدای جنگ ۱۲روزه، توسط نیرو‌های هلال‌احمر واریزی به حساب بازنشستگان صندوق ذخیره فرهنگیان (۲۶ تیر ۱۴۰۴) گرما این بیماری‌ها را تشدید می‌کند ممانعت از پوشش خبری کنکور سراسری ۱۴۰۴ در دانشگاه فردوسی مشهد + فیلم با این صبحانه قند خون خود را پایین بیاورید نقش مادر در تربیت فرزند و اشتباهات رایج مادران ۲ شرور به اتهام درگیری دسته‌جمعی در تهران دستگیر شدند (۲۶ تیر ۱۴۰۴) ابلاغ ۲۴ راهنمای تجویز دارو و پروتکل درمانی
سرخط خبرها

حریم شخصی‌تان را خصوصی نگه‌دارید

  • کد خبر: ۱۳۳۶۰۴
  • ۲۱ آبان ۱۴۰۱ - ۱۰:۰۴
حریم شخصی‌تان را خصوصی نگه‌دارید
با اشتراک گذاشتن اتفاقات شخصی زندگی، دریچه‌ای دوطرفه برای دخالت به روی دیگران باز نکنیم.

معصومه متین‌نژاد | شهرآرانیوز؛ عصبی و برآشفته است و زیرلب غرولند می‌کند: «تقصیر خودمه که بهش رو دادم. می‌دونم بعد از این چه‌کار کنم.» سرش را داخل گوشی‌اش می‌کند و دوباره ادامه می‌دهد: «این‌قدر آی‌کی‌یو داره که بفهمه منظورم کیه.»

این غر زدن‌ها بیست دقیقه‌ای ادامه پیدا می‌کند. مجبور می‌شوم، علت این همه بی‌قراری را بپرسم. داستان از این قرار است که دوست مشترکی پایش را از خط قرمز‌های او رد کرده و به درون زندگی خصوصی‌اش سرک کشیده است. موضوعی که او را تا سرحد جنون عصبانی کرده‌است.

قصد ندارم آتش خشمش را با به‌رُخ کشیدن اشتباه‌های خودش شعله‌ور کنم، برای همین سکوت می‌کنم، ولی خوب می‌دانم قصه از کجا آب می‌خورد. او از آن دسته آدم‌هایی است که، آب هم که می‌خورد آن را استوری می‌کند و با دیگران به اشتراک می‌گذارد.

کمتر کسی است که نداند او چرا از همسر قبلی‌اش جدا شده و چگونه با همسر فعلی‌اش ازدواج کرده‌است. این نوع رفتار‌ها این روز‌ها عادت خیلی‌ها شده است و آدم نمی‌فهمد حساب این افراد با خودشان و دیگران چندچند است! آیا می‌خواهند دیگران درباره اتفاق‌های زندگی‌شان نظر بدهند یا ندهند؟ آیا این رفتارهایشان نشانه‌ای از راحتی و صمیمیت با دیگران است یا نوعی جلب‌توجه است؟ موضوعی که ما هم آن را با الهام اعلمی‌دوست، روان‌شناس بالینی، درمیان گذاشتیم و شما درادامه چکیده‌ای از آن را می‌خوانید.

حریم شخصی‌تان را خصوصی نگه‌دارید

محدوده ممنوعه حریم

پیش از اینکه درباره حدومرز حریم خصوصی باهم صحبت کنیم، اجازه بدهید تعریفی از این محدوده ممنوعه داشته‌باشیم. حریم خصوصی محدوده امنی است که آدم‌ها ترجیح می‌دهند آن را اختصاصی برای خودشان نگه‌دارند و کسی در آن سرک نکشد. محدوده‌ای که در آن بازخواست نمی‌شوند و کسی هم حق ندارد بدون رضایت آن‌ها وارد شود یا کسب اطلاع کند.

حدومرز حریم خصوصی

حریم خصوصی برای هر فردی متفاوت از دیگری تعریف می‌شود، برای نمونه محدوده ممنوعه برای ورود به زندگی افراد درون‌گرا بسیار بیشتر از افراد برون‌گراست. همچنین این مسئله از موضوع‌های دیگری مانند فرهنگ، قومیت و مذهب هم متأثر می‌شود، یعنی حریم شخصی برای افراد مذهبی بسته‌تر از افراد غیرمذهبی است. پس در ارتباطاتی که داریم باید به این مسائل هم توجه خاصی داشته‌باشیم.

سدی به‌نام تجربه شخصی

گذشته از ویژگی‌های فردی و فرهنگی و مذهبی که حریم خصوصی افراد را مشخص می‌کنند، تجربه‌های شخصی هم در تعیین این موضوع تأثیرگذارند. برای نمونه افرادی که احساس صمیمیت زیادی با دیگران دارند تا زمانی که این صمیمیت برایشان آسیب و دردسری ایجاد نکند، محدوده حریم خصوصی خود را بازتر و شامل موضوع‌های بیشتری می‌کنند و به‌محض اینکه قضاوت شوند یا از آن آسیبی ببینند، آن را محدود و می‌بندند.

حریمی متناسب با دیگران

حریم خصوصی برای همه فضای امن روانی و احساس آرامش ایجاد می‌کند، چون ما نمی‌توانیم همه ویژگی‌ها و اسراری را که داریم برای همه به‌طور کامل بازگو کنیم، برای نمونه همه ما در زندگی داشته‌هایی داریم که باید برای همیشه بین خودمان و خدایمان بماند. چیز‌هایی که نمی‌خواهیم حتی نزدیک‌ترین افراد به ما هم درباره آن‌ها چیزی بدانند یا تا زمان مشخصی از آن مطلع شوند، بنابراین محدوده حریم خصوصی متناسب با افراد و موضوع‌ها مشخص می‌شود.

موانع نامرئی حریم شخصی

باوجود اینکه محدوده حریم خصوصی برای همه متفاوت است، می‌توان به‌راحتی متوجه حدوحدود آن شد، برای نمونه وقتی با کسی صحبت می‌کنید و به مانع نامرئی در ارتباطتان برمی‌خورید که سبب رنجش طرف مقابل می‌شود، باید بدانید که به محدوده حریم خصوصی فرد نزدیک شده‌اید و باید متوقف شوید. جواب‌های منفی و سربالا و پیچاندن، نمونه‌ای از موانعی است که صحبتش را کردیم و به شما هشدار ورود به محدوده ممنوعه را می‌دهد.

تعیین‌کننده حریم خصوصی

این خود ما هستیم که محدوده حریم خصوصی‌مان را مشخص می‌کنیم، برای نمونه وقتی عکس یا مطلبی را درباره خودمان در فضای مجازی منتشر می‌کنیم، درحقیقت دریچه دوطرفه‌ای را به سوی دیگران باز کرده‌ایم تا آن‌ها وارد آن شوند. پس باید انتظار هرگونه واکنش و دخالتی را هم از سوی دیگران داشته‌باشیم و از اظهارنظر‌های آن‌ها ناراحت نشویم.

واکنش نشان‌دادن به خاطی

واکنشی که هرکدام از ما به شکسته شدن حریم خصوصی‌مان نشان می‌دهیم، متفاوت از دیگری است و می‌تواند از یک آزرده‌شدن ساده تا طلاق و جدایی باشد. معمولا دیگران از رفتار سرد
یا منفی ما متوجه می‌شوند که وارد حریم خصوصی ما شده‌اند، ولی اگر کسی این محدوده را نادیده بگیرد، لازم است که به او مستقیم تذکر بدهیم. این موضوع حتی درباره همسران هم صادق است.

نگاه دین به حریم افراد

باوجود اینکه عبارت حریم خصوصی در متون دینی وارد نشده‌است، آموزه‌ها و احکام بسیاری درباره آن داریم که ورود به آن را زشت می‌داند و نهی می‌کند، مانند نهی از تجسس و کنجکاوی در امور شخصی دیگران، حفظ آبروی مؤمن، حرمت غیبت‌کردن، نهی از سوءظن به دیگران و استراق سمع و ممنوعیت ورود بدون اجازه به خانه دیگران. ازاین رو، حفظ حریم خصوصی دیگران را باید یک واجب شرعی هم دانست.

حریم خصوصی در خانه

اگر تصور می‌کنید در رابطه نزدیکی مانند دوستان بسیار صمیمی، زن و شوهر‌ها یا والدین و فرزندان، چیزی به اسم حریم خصوصی نباید وجود داشته‌باشد، درست نیست. در این رابطه‌ها محدوده حریم خصوصی بسیار کوچک‌تر است، ولی وجود دارد. خیلی وقت‌ها همین بی‌توجهی به حریم خصوصی سبب دلخوری و مشاجره می‌شود، برای نمونه گذشته همسرتان و مسائل مربوط به خانواده‌اش بخشی از حریم خصوصی اوست که نباید بدون اجازه به آن سرک کشید.

حریم خصوصی در اجتماع

کنجکاوی در ذات همه ما وجود دارد، ولی باید بیاموزیم که بر کنجکاوی خود درباره دیگران غلبه کنیم و به حریم خصوصی آن‌ها احترام بگذاریم، برای نمونه باید یاد بگیریم که در مکان‌های عمومی مانند مترو و اتوبوس به صفحه تلفن همراه دیگران خیره نشویم یا تا پیش از اینکه از ما نظرخواهی کنند، درباره زندگی شخصی شان نظر ندهیم یا بی‌خبر و بی‌اطلاع به خانه کسی نرویم و بدون اجازه او به تلفن همراه‌اش دست نزنیم.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->