هوای مشهد همچنان آلوده است (۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۴) نخستین جلسه ستاد برگزاری دیدار ایران و کره شمالی در مشهد برگزار شد درباره یکی از کوچک‌ترین روستا‌های اطراف مشهد قدیم | عطر فراموشی در کوچه‌های «قریه عطار» قلندرشریف: ۹۰ درصد زائران و شهروندان از خدمات شهرداری مشهد رضایت داشته‌اند گزارش ویژه فیفا از دختران فوتسال ایران روابط‌عمومی‌ها؛ بهره‌گیری هنرمندانه از همه ابزار‌ها و شیوه‌های تعامل پیشرفت ۲۸‌ درصدی میان‌گذر جنوبی مشهد نمایشگاه مشهد اینوکس- فاینکس، نقطه عطفی در مسیر جذب سرمایه‌گذاری و تعامل با ارکان بازار مالی احیای تاریخ شهر مشهد، به همت مدیریت شهری کاهش ۴۳ درصدی بارندگی در مشهد نسبت به سال قبل | احتمال جیره‌بندی آب در تابستان دبیر شورای امنیت ملی در دیدار با همتای ارمنی خود: بیگانگان علاقه‌ای به آرامش در منطقه ندارند افزایش ۵ برابری بودجه فرهنگی و ورزشی در مشهد| ۱۱۰ مجموعه ورزشی تا پایان دوره مدیریت شهری احداث می‌شود پیش‌بینی هواشناسی مشهد و خراسان رضوی امروز (یکشنبه، ۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۴) | از فردا هوا گرم می‌شود پزشکیان در مجمع گفت‌وگوی تهران: اسرائیل حقوق انسان‌ها را نادیده گرفته است | غرب پیام سیاست خارجی دولت چهاردهم را نپذیرفت رکوردشکنی شهرداری مشهد در جذب سرمایه و انتشار اوراق مشارکت | تأمین مالی ۱۸ هزار میلیارد تومانی برای پروژه‌های شهری + فیلم خراسان رضوی، میزبان ۱۰ درصد موزه‌های کشور | گزارش شهرآرانیوز از ظرفیت‌ها و چالش‌های موجود در موزه‌های استان هوا آلوده است؛ شهروندان کلانشهر مشهد اصول خودمراقبتی را رعایت کنند (۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۴) از رونق سرمایه‌گذاری تا تحول شرکت توسعه گردشگری| مدیران شهر از راهکار‌های تسهیل زیارت می‌گویند مشهد، شهر ظرفیت‌های چشمگیر در حوزه گردشگری| خبر‌های خوب از تحول در شرکت توسعه گردشگری شهرداری در راه است+فیلم بازگشایی راست‌گرد چهارم پل نوغان مشهد پس از ۲۰ سال انتظار
سرخط خبرها

به‌خاطر مشهد خط‌۸۳۰ را جدی بگیریم!

  • کد خبر: ۱۴۳۶۳۳
  • ۱۵ دی ۱۴۰۱ - ۱۱:۳۰
به‌خاطر مشهد خط‌۸۳۰ را جدی بگیریم!
۸۳۰ یک خط واحد معمولی نیست! یک تور تاریخی درس‌آموز و یک کلاس پر‌عبرت درباره توسعه مشهد است. یک خط هزار‌و‌چند‌ساله!
حسین کمیلی
نویسنده حسین کمیلی

به همه دوست‌داران مشهد پیشنهاد می‌کنم دست‌کم یک‌بار، ابتدا تا انتهای خط ۸۳۰ را طی کنند؛ با چشم باز و جست‌وجوگر و گاه، چشم سر ببندید و با تاریخ همراه شوید. ۸۳۰ یک خط واحد معمولی نیست! یک تور تاریخی درس‌آموز و یک کلاس پر‌عبرت درباره توسعه مشهد است. یک خط هزار‌و‌چند‌ساله!

ابتدای خط ۸۳۰ همان مشرقی است که صبحگاهان، با طلوع خورشید به آن چشم می‌دوختیم و اتفاقا صبح پیدایش مشهد نیز از همان‌جاست؛ جایی که حضرت «شمس‌الشموس (ع)» از مسیر مرو-سرخس به این منطقه قدم نهادند و اینجا شد مشهد، محل شهادت.

خط ۸۳۰ نماد حرکت از گذشته فراموش شده شهر به امروز سردرگم آن است! شاید بسیاری از مردم مشهد، اصلا ندانند که ابتدای خط‌۸۳۰ یا همان قلعه‌خیابان کجاست؛ یا دست‌کم اگر هم چیزی درباره‌اش شنیده‌اند، گذرشان به این محله نیفتاده باشد! حق هم دارند؛ خب آنجا کاری به مشهد امروز ندارد! وقتی از تاریخی‌ترین زمین‌های شهر به جدیدترین زمین‌ها بیایی و آن زمین تاریخی ارزشمند، نماد فراموش‌شدگی و عقب‌نگه‌داشتگی باشد! این یعنی سردرگمی!

شهید بسکابادی- بولوار حر- «حرم» - بولوار فردوسی- امامیه؛ این، خلاصه مسیر خط ۸۳۰ است که بر طاق اتوبوس‌هایش، نوشته شده است، اما همه خوب می‌دانیم که «حرم» را بی‌جهت در وسط نوشته‌اند! چون دیگر، نه در میانه اقتصادی این راه و در نه میانه جغرافیایی آن نیست! شهید بسکابادی- بولوار حر- حرم امام شهید، چه ترتیب دل‌چسبی شده است.

شهید بسکابادی، نیروی بسیجی تربیت‌یافته همان قلعه غیرت است و پدر شهید هم تا همین چند سال قبل که زنده بوده، در همان مشرق زندگی می‌کرده است؛ حر بوده است که از فرزندش، نه‌تنها برج برای خودش نساخته که مسجد و حسینیه‌ای هم وقف محله کرده است. قلعه‌خیابان، قلعه‌ای تمدنی است و نماد رواداری سیره رضوی و امتداد سکونت تاریخی اقوام و ملل مختلف در پایین خیابان. قلعه مهر و مدارا‌ست. اینجا اقوام و مذاهب مختلف، بسلام آمنین گرد هم زندگی می‌کنند.۸۳۰، اما به بافت حرم که می‌رسد، گیج می‌شود! نمی‌فهمد کجاست!

سرمایه‌دار‌ها و دستگاه‌های دارای نفوذ، هر کار دلشان خواسته با حریم حرم کرده‌اند! خطی کشیده‌اند روی گذشته و مستضعفان و خاطرات و همه‌چیز! وقتی با حریم حرم چنین کنند، تکلیف بقیه شهر معلوم است! معلوم است که مسیر ورود امام (ع)، حتما فراموش می‌شود. از اینجای خط به بعد، وزن‌ها حتی به‌هم‌ریخته‌ترند! یک‌جا تفاخر برج‌هاست و یک‌جا حماسه مزون‌ها! برخلاف قلعه خیابان، در این طرف شهر، بخشی از مردم را حذف کرده‌اند! جوری طراحی شده که پول‌دارتر‌ها بیایند؛ ورود همگان ممنوع!

انتهای خط ۸۳۰ امامیه است؛ پرچم مشهد را که امثال بسکابادی‌ها و خیابانی‌ها بالا نگه داشته بودند، امروز به دست بچه‌های قاسم‌آباد و امامیه است؛ قاسمی‌داناها، بختی‌ها، عطایی‌ها، جاودانی‌ها، حریری‌ها و سنجرانی‌ها و....۸۳۰ حرکتی است برای توجه هم‌زمان به سرگشتگی‌های هویتی و شکاف‌های عمیق نابرابری و بی‌عدالتی که آینده مشهد را تهدید می‌کنند.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->