ماجرای کیف‌زنی از بانوان در اتوبوس‌های شهری! جنایت خونین در خانه سبز تصادف مرگبار پراید و سمند در اصفهان هفت مصدوم و یک کشته برجای گذاشت ماجرای تیراندازی در اطراف دانشگاه سوهانک تهران چیست؟ کارگروه اضطرار کاهش آلودگی هوا هشدار خودمراقبتی برای شهروندان مشهد را تمدید کرد (۷ آبان ۱۴۰۴) | ادامه ممنوعیت هرگونه فعالیت ورزشی در فضای روباز پیش‌بینی هواشناسی تا فروردین ۱۴۰۵ | زمستانی کم‌برف، بهاری نرمال در راه است طرح سرشماری گونه‌های نادر حیات وحش آغاز شد عوارض مصرف گُل در نوجوانان: از بی‌انگیزگی تا آسیب‌های مغزی | زنگ خطری که  جدی گرفته نمی شود گلایه مردم از نبود پزشکان متخصص سلامت در برخی از درمانگاه های مشهد| درمانگاه های خالی از متخصص! آغاز فاز صفر اجرای برنامه پزشکی خانواده در ۴ شهرستان | هدف‌گذاری پوشش یکپارچه شهر و روستا واکسیناسیون ۶۰ هزار قلاده سگ صاحبدار علیه هاری در خراسان رضوی صدور هشدار سطح زرد هواشناسی در خراسان رضوی در پی پیش‌بینی کاهش ۱۰ درجه‌ای دما (۷ آبان ۱۴۰۴) ایران در آستانه سالمندی جمعیت و چالش بزرگ نظام بیمه‌ای صدور هشدار هواشناسی سطح نارنجی در پی پیش‌بینی تشدید فعالیت سامانه بارشی در روز‌های آینده (۷ آبان ۱۴۰۴) چرا فشار خون در فصل سرد بالا می‌رود؟ ادعای معاون وزیر آموزش و پرورش: اجباری‌شدن پیش‌دبستانی، آمار تکرار پایه را کاهش می‌دهد پیش‌بینی هواشناسی مشهد و خراسان رضوی امروز (چهارشنبه، ۷ آبان ۱۴۰۴) | احتمال رگبار‌های پراکنده باران در برخی نقاط استان، از فردا معاون وزیر آموزش و پرورش خبر داد: افزایش شمار هنرستان‌های دخترانه عشایر | دوره‌های تربیت معلم همچنان ادامه دارد تکالیف وزارت علوم در حوزه حمایت از هوش مصنوعی مشخص شد نتایج متقاضیان رشته‌های بورسیه نوبت دوم کنکور ۱۴۰۴ اعلام شد (۷ آبان ۱۴۰۴) نقش والدین در استفاده صحیح فرزندان از گوشی‌های همراه چیست؟ | نشانه‌های اعتیاد به اینترنت در نوجوانان + راهکار‌ها ۸۳۰ تن انواع فرآورده خام دامی غیربهداشتی در خراسان رضوی توقیف شد (۷ آبان ۱۴۰۴) هشدار درباره تخلفات مالی در بیمارستان‌ها | پورسانت‌گیری و درآمدهای صوری در مراکز درمانی باید متوقف شود مأموریت موفق اورژانس ۱۱۵ فریمان در تسهیل زایمان مادر باردار داخل آمبولانس (۷ آبان ۱۴۰۴) چطور یک آلرژی خطرناک در کودکان را کاهش دهیم؟ دارو‌های امپرازول و پنتوپرازول را خودسرانه مصرف نکنید کشف ۱۲ تن برنج ایرانی احتکارشده در یکی از شهرستان‌های خراسان رضوی (۷ آبان ۱۴۰۴) خودمراقبتی، کلید سالمندی سالم و پویاست معاون پلیس آگاهی فراجا: از اردیبهشت تاکنون، بیش از ۶ هزار و ۳۰۰ حساب بانکی کلاهبرداران مسدود شده است (۷ آبان ۱۴۰۴)
سرخط خبرها

سرانه مصرف روغن ایرانی‌­ها چیزی نزدیک به دوبرابر میانگین جهانی است

  • کد خبر: ۱۵۸۳۰۴
  • ۲۲ فروردين ۱۴۰۲ - ۱۲:۳۸
سرانه مصرف روغن ایرانی‌­ها چیزی نزدیک به دوبرابر میانگین جهانی است
بیماری‌های قلبی‌عروقی یکی از سه‌عامل مهم مرگ‌ومیر در کشورمان هستند که رابطه مستقیمی با برخی عادت‌های اشتباه رفتاری ما دارند، مانند کم‌تحرکی و مصرف زیاد روغن و کربوهیدرات‌ها. عادت‌هایی که از چهار، پنج دهه پیش و هم‌زمان با یارانه‌ای‌شدن این موادغذایی در کشورمان شکل گرفتند و حالا به بخشی از سبک زندگی‌مان تبدیل شده‌اند.

معصومه متین‌نژاد | شهرآرانیوز؛ بیماری‌های قلبی‌عروقی یکی از سه‌عامل مهم مرگ‌ومیر در کشورمان هستند که رابطه مستقیمی با برخی عادت‌های اشتباه رفتاری ما دارند، مانند کم‌تحرکی و مصرف زیاد روغن و کربوهیدرات‌ها. عادت‌هایی که از چهار، پنج دهه پیش و هم‌زمان با یارانه‌ای‌شدن این موادغذایی در کشورمان شکل گرفتند و حالا به بخشی از سبک زندگی‌مان تبدیل شده‌اند. سبک زندگی‌ای که به‌جز درد و رنج، هزینه زیادی را هم به نظام سلامت کشورمان تحمیل کرده است و بیشتر ما همچنان بر ادامه‌دادن این راه نادرست اصرار داریم. موضوعی که امروز می‌خواهیم در قالب اینفوگرافی و به‌طور اختصاصی درباره مصرف روغن نگاهی به آن بیندازیم.

بسیار ناچیز
از آنجایی که بخش مهمی از چربی‌های موردنیاز بدن به‌صورت چربی پنهان از طریق غذا دریافت می‌شود، نیاز چندانی به مصرف مستقیم آن‌ها نیست؛ بنابراین مقدار مصرف روزانه مستقیم چربی‌ها و روغن‌ها باید کمتر از یک قاشق غذاخوری باشد.

۹ کالری
روغن‌ها و چربی‌ها به نسبت دیگر گروه‌های غذایی انرژی بیشتری تولید می‌کنند؛ ۹کالری انرژی به‌ازای مصرف هر گرم آن.

۶۰ % تا ۶۵%
۶۰ تا ۶۵درصد تولید، توزیع و مصرف روغن در کشور به‌صورت مایع و بقیه آن نیمه‌جامد است.

منابع دریافتی چربی و روغن

  • اشباع‌شده: مانند روغن‌های حیوانی و گوشت‌های فرآوری شده
  • غیراشباع: مانند ماهی‌های پرچرب و روغن‌های گیاهی
  • چربی‌های ترانس: مانند فست‌فود‌ها و شکلات‌ها

۲۱ کیلوگرم
سرانه مصرف روغن خوراکی در ایران ۲۱کیلوگرم در سال است، در حالی که سرانه جهانی مصرف این ماده خوراکی ۱۲کیلوگرم است.

۱.۵۰۰.۰۰۰ تن
سالیانه در کشور ۱.۵میلیون تن روغن نباتی مصرف می‌شود که باید این مصرف به ۱.۲میلیون تن کاهش یابد. این درحالی‌است که متوسط سرانه مصرف روغن در برخی کشور‌های اروپایی سه تا پنج کیلوگرم است.

یک‌سوم واردات
حدود یک‌سوم ارز ترجیحی واردات کالا‌های اساسی در کشور به واردات روغن و دانه‌های روغنی اختصاص داده می‌شود.

۹۰%
حدود ۹۰درصد روغن خام برای تولید روغن مصرفی کشور از خارج تأمین می‌شود.

یک‌سوم انرژی
هر فرد یک‌سوم انرژی موردنیاز بدنش را باید از طریق روغن‌ها و چربی‌ها تأمین کند.

مهم‌ترین کارکرد چربی‌ها در بدن

  • ترمیم سلول‌ها
  • ساخت انواع هورمون‌ها
  • تأمین انرژی بدن

عوارض مصرف زیاد روغن

  • چاقی و اضافه وزن
  • بیماری‌های قلبی‌عروقی
  • بیماری‌های کبدی
  • سرطان‌ها
  • بیماری‌های گوارشی مانند نفخ، سوءهاضمه و رفلاکس معده

چند راهکار برای کاهش مصرف روغن

  • استفاده از ظرف‌های نچسب و باکیفیت
  • بستن در تابه هنگام سرخ‌کردن موادغذایی یا استفاده از تابه‌های دوطرفه
  • اضافه‌کردن تدریجی روغن به غذا برای سرخ‌کردن
  • پخت غذا به روش بخارپز، آب‌پز و کبابی به‌جای سرخ‌کردنی
  • سرخ‌کردن غذا درون فر با روش روغن‌مالی
  • استفاده از کاغذ یا دستمال‌های جذب‌کننده روغن برای غذا‌های سرخ‌کردنی مانند کتلت

حیوانی یا گیاهی؟

دکتر غلامرضا غیور
متخصص طب‌سنتی

هنوز هم درباره مصرف روغن‌های حیوانی حرف و حدیث زیاد است؛ ولی آنچه مشخص است، این است که نتایج پژوهش‌های مختلف داخلی و خارجی نشان می‌دهد: «برخلاف تصور معمول مصرف چربی‌های اشباع و غیراشباع با خطر ابتلا به سکته قلبی یا مرگ‌ومیر ناشی از بیماری‌های قلبی‌عروقی رابطه مستقیمی ندارد. درحالی‌که مصرف کربوهیدرات‌ها (قند) با خطر زیاد مرگ‌ومیر ناشی از بیماری‌های قلبی‌عروقی همراه است.

همچنین رابطه مستقیمی بین مصرف چربی‌های حیوانی حتی به میزان زیاد، با بیماری‌های قلبی‌عروقی و سکته مغزی وجود ندارد؛ درحالی‌که با کاهش مصرف این نوع چربی‌ها میزان ابتلا به این بیماری‌ها افزایش می‌یابد.»

نکته دیگری که باید به آن توجه کرد، این است که مصرف روغن‌های گیاهی به‌علت انرژی کمی که دارند، سبب شده است تا مردم بیشتر به سمت جایگزین‌های انرژی مانند آرد، آن هم از نوع بدون غلاتش مانند رشته‌فرنگی و ماکارونی یا برنج بدون سبوس بروند. این موضوع هم سبب شده است تا روغن‌های گیاهی در رگ‌ها رسوب بیشتری کنند و احتمال ابتلا به بیماری‌های قلبی و مغزی افزایش چشمگیری یابد. کم‌تحرکی و زندگی ماشینی هم مزید بر علت شده است تا این شرایط تشدید شود و ما هرروز شاهد افزایش آمار این بیماری‌ها و کاهش سن این بیماران در جامعه باشیم.

بی‌تحرکی سم است

واقعیت امر این است؛ کسی که تحرکی نداشته باشد، مصرف هر نوع روغنی به‌ویژه از نوع هیدروژنه برایش سم است. با همه این‌ها، به اعتقاد من، مصرف روغن‌های حیوانی به‌مراتب بهتر از دیگر روغن‌هاست و اگر کسی تحرک و فعالیت کافی هم داشته باشد، این روغن‌ها برای او مفیدتر خواهد بود. طبع روغن‌های حیوانی گرم و‌تر است و می‌تواند سبب کاهش وزن هم بشود، به شرطی که این نوع روغن‌ها را در وعده ناهار مصرف کنیم، چون لازم است که پس از مصرف این روغن‌ها تا چهار ساعت فعال و بیدار بود.

مصرف مداوم روغن‌های حیوانی در افراد بالای چهل سال که تحرکی ندارند، خطرناک است؛ پس تحرک و فعالیت بدنی را جدی بگیرید. همچنین کسانی که مستعد بیماری‌های قلبی‌عروقی هستند؛ مانند کسانی که طبع سردی دارند، باید مصرف روغن‌ها را به‌طور کلی کاهش دهند. یادتان باشد که دربین انواع چربی‌های حیوانی، روغن زرد، روغن شحم و دنبه به ترتیب دارای بیشترین ارزش غذایی هستند و هضمشان هم به همین ترتیب راحت‌تر است.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
آخرین اخبار پربازدیدها چند رسانه ای عکس
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->