ویدئو| یاد کربلا در شهادت شاهد عاشورا | اجتماع هیئت‌های سنتی در شهادت امام سجاد(ع) ثبت‌نام بیش از ۲۶ هزار زائر اربعین خراسان رضوی در سامانه سماح تا ظهر امروز دوشنبه (۳۰ تیر۱۴۰۴) حضور تولیت آستان قدس رضوی در مراسم عزاداری افغانستانی‌های مقیم مشهد در روز شهادت امام سجاد (ع) مرحله استانی چهل‌وهشتمین دوره مسابقات قرآن کریم در مشهد برگزار می‌شود معارف صحیفه سجادیه بین المللی می‌شود روایت‌هایی ناشنیده درباره شهدایی از قشر عادی جامعه در مستند «لاله خیز» اکران دو نقاشی به مناسبت چهلمین روز جنگ ۱۲ روزه در دیوارنگاره انقلاب تهران حرم مطهر امام رضا(ع) در سوگ امام سجاد(ع) هویت یک شهید پس از ۳۷ سال شناسایی شد توقف در اعزام کاروان‌ها به عتبات از دهم مردادماه ۱۴۰۴+ علت اکران تصاویر شهید دوران و دیگر شهدای خلبان مشهدی در سطح شهر ۶ هزار نفر اسکان روزانه در موکب امام‌رضا(ع) در کربلا | خدمت بی‌وقفه اوقاف خراسان رضوی در ایام اربعین ۱۴۰۴ نحوه خواندن نماز امام سجاد(ع) چگونه است؟ یادی از شهید دکتر مصطفی ساداتی ارمکی و خانواده شهیدش | روضه‌ای که باید از نو خواند جلوه‌های صیانت از دستاوردهای عاشورا در سیره امام سجاد(ع) | خالق حماسه اشک، طراح نرم‌ترین مبارزه تاریخ جزئیات برگزاری برنامه‌های گرامیداشت اربعین شهدای اقتدار ملی تامین امنیت زائران پاکستانی برای ورود به کشورمان و شرکت در اربعین حسینی ۱۴۰۴ برگزاری سومین جشنواره «نورالمبین» با ۱۵ رشته و پنج مرحله در شهرداری مشهد درباره شهید دکتر اصغر هاشمی‌تبار از شهدای هسته‌ای حمله اسرائیل به ایران | شهادت قافیه بیت آخر بود باطن‌ها در آزمون‌های سخت مشخص می‌شود
سرخط خبرها

توهم آزادی یا آزادی سعادتمندانه؟ (۱)

  • کد خبر: ۱۶۰۸۳۳
  • ۰۷ ارديبهشت ۱۴۰۲ - ۱۱:۵۹
توهم آزادی یا آزادی سعادتمندانه؟ (۱)
درباره آزادی، معنایی که مورد وفاق همه هست، این است که انسان حوزه اختیاراتش گسترده‌تر و قدرت انتخاب‌های متنوع تری داشته باشد.

برای اینکه بخواهیم معنا و مفهوم درستی از آزادی فرهنگی را در جمهوری اسلامی مورد کنکاش قرار بدهیم و میزان بودن یا نبودن آن را ارزیابی کنیم، در ابتدا باید بدانیم عناصر این موضوع یعنی هم آزادی مهم هست، هم فرهنگ و هم آزادی فرهنگی.

برای پاسخ به سؤال مذکور، نگاه بنیادین به مفهوم آزادی تعیین کننده است. درباره آزادی، معنایی که مورد وفاق همه هست، این است که انسان حوزه اختیاراتش گسترده‌تر و قدرت انتخاب‌های متنوع تری داشته باشد.

در ارتباطات اجتماعی و انتخاب‌های فرهنگی هم طبیعتا این گونه است؛ منتها نکته اینجاست که این تعریف از آزادی برای اینکه تعریف روشنی را برای آزادی یا سلب آزادی انسان در اختیار قرار دهد، کافی نیست؛ بلکه صرفا یک تعریف انتزاعی از آزادی است، چراکه در زندگی واقعی انسان چیز‌هایی را از دست می‌دهد تا چیز‌های دیگری را به دست بیاورد و به هرحال تزاحم عملی وجود دارد. به طور مثال من وقتی با شما صحبت می‌کنم، طبیعتا فرصت صحبتم با شخص دیگر محدود می‌شود.

پس هر انتخاب انسان باعث می‌شود انتخاب‌های بعدی او سمت و سو و جهت پیدا کند؛ بنابراین در بدو امر به نظر می‌آید انسان آزاد است که توانسته است چنین انتخابی داشته باشد؛ اما وقتی که به صورت واقعی نگاه می‌کنیم، هم انتخاب خود انسان برای انتخاب‌های بعدی او حد مشخص می‌کند و هم انتخاب‌های دیگران برای انتخاب‌های انسان محدوده تعیین می‌کند؛ بنابراین این سؤال مهم می‌شود که انسان برای دست یافتن به آزادی، چه محدودیت‌هایی را باید بپذیرد؟ در هر فرهنگی و در هر نوع زندگی‌ای اعم از یک زندگی الهی و معنوی و یک زندگی پر از فسق و فجور باید این توجه را داشته باشیم که به قیمت به دست آوردن یک نوع آزادی، درواقع نوعی از محدودیت را پذیرفته ایم.

انسان سعادتمند کسی است که می‌داند با استقبال از چه نوع آزادی، چه نوع از محدودیت را می‌پذیرد؟ در واقع این محدودیت از او سلب آزادی نمی‌کند، بلکه محدوده آزادی او را انتخابگرانه جهت می‌دهد.

بر این اساس است که در فرهنگ اسلامی، پیامبر گرامی اسلام (ص) ستوده شده به اینکه اول بنده خداست و بعد پیامبر خدا و این نشان دهنده این است که پیامبر (ص) در مقام نبوت که اشرف کائنات است و اختیار ایشان در عالم وجود با هیچ شخصیت دیگری در عالم اسلام قابل مقایسه نیست و بیشترین انتخاب آزادگی را در عالم هستی دارد، درعین حال بیشترین مقام بندگی و عبودیت را دارد که به این مقام آزادی رسیده است.

درواقع یک توهم آزادی داریم و یک آزادی واقعی و حقیقی و سعادتمندانه که در یادداشت بعدی بیشتر این بحث را خواهم شکافت.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->