به گزارش شهرآرانیوز، محمدرضا فرزین در جلسه علنی روز سهشنبه مجلس درباره گزارش کمیسیون اقتصادی مجلس نسبت به وضعیت بازار ارز کشور به ارائه گزارشی از اقدامات ویژه انجام شده پرداخت و اظهار داشت: یکی از این اقدامات توقف عرضه اسکناس ارز از طریق صرافیها بود بطوری که اکنون فروش ارز در صرافیها متوقف و منوط به ایجاد حساب ارزی در بانکها شده است و هر فردی که ارز بخواهد، باید حساب بانکی افتتاح و از حساب ارزی برداشت کند.
وی ادامه داد: در خصوص تأمین ارز ابهاماتی ایجاد شده بود در حالی که از ابتدای امسال تاکنون (تا ۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۲) مجموع تخصیص ارز معادل ۱۱ میلیارد و ۸۴۰ میلیون دلار بوده است در حالی که پارسال در مدت مشابه ۱۰ میلیارد و ۴۵۰ میلیون دلار تخصیص ارز دادیم.
رئیس کل بانک مرکزی تاکید کرد: مشکلی که داریم، مسأله تأمین ارز است یعنی این ارز باید توسط صرافیها و بانکها تأمین شود که با تأخیر همراه بوده و مشکل فنی دارد و در حال برطرف کردن آن هستیم.
رئیس کل بانک مرکزی افزود: از ۱۱ میلیاد و ۸۴۰ میلیون دلار تخصیص داده شده در امسال، ۶ میلیارد و ۸۳۶ میلیون دلار آن تأمین شده و به حساب فرد رفته است در حالی که در پارسال ۵ میلیارد دلار تأمین ارز کرده بودیم.
فرزین یادآور شد: پارسال در کل ۱۰ میلیارد دلار بیشتر از سال قبل از آن ارز به متقاضیان دادیم که نشان میدهد تلاش شده تا نیازهای ارزی کشور تأمین شود.
وی به تشکیل کمیته تخصیص و تأمین ارز اشاره کرد که وظیفه آن برآورد منابع ارزی و تعیین سهمیه ارزی برای دستگاههای مختلف بوده است به طوری که به گفته فرزین اکنون مشخص است وزارت صمت تا چه میزان باید ثبت سفارش اخذ کند یا وزارتخانههای بهداشت و جهاد کشاورزی تا چه میزان ارز نیاز دارند.
رئیس کل بانک مرکزی خاطرنشان کرد: تعهد من (به عنوان رئیس کل بانک مرکزی) در فصل بهار و سایر فصول سال به هر دستگاه نیز مشخص است به آنها هم گفته ایم با توجه به نیاز ارزی خود ثبت سفارش کنید و سهمیه هر دست'اه را مشخص و دنبال این باشند که نیازهای خود را تأمین کنند.
فرزین اظهار کرد: در خصوص مسدودسازی ریال نیز باید گفت مسدودسازی را شروع کردیم، چون افراد با حسابهای مختلف بدون اینکه نیاز به ارز داشته باشند ثبت سفارش میکردند لذا اعلام کردیم که ۵ درصد نیازشان را به حساب واریز کنند تا نیاز ارزی آنها را مرتفع کنیم.
وی یادآور شد: در خصوص اعمال فشار به صادرکنندگان باید گفت کمیته بررسی تخلفات پولی و ارزی را در بانک مرکزی ایجاد کرده ایم ۳ نوع تخلف بررسی میشود که شامل «کسانی که ارز صادراتی را بازنگردانده اند»، «تخلفاتی که در پشت سامانه نیما دارند» و «افرادی که ارز از بازار غیر رسمی خرید ارز میکنند»، است.
رئیس کل بانک مرکزی خرید ارز از بازار غیررسمی را «کاملا قاچاق» دانست و گفت: همه شرکتهایی که از بازار غیر رسمی ارز میخرند، مشمول پولشویی میشوند و اگر اثبات شود، در بانک مرکزی هم درباره حسابهای ارزی و ریالی آن تصمیم گیری میشود و هم پرونده آنها به دستگاه قضایی ارجاع داده میشود.