معصومه متیننژاد | شهرآرانیوز؛ اگر در بین اطرافیانتان کسی این بیماری را نداشته است، بازهم نامش را زیاد شنیدهاید. نوعی بیماری با فراوانی شیوع یکدرصد در افراد بالای پنجاهسال که باید آن را محصول دنیای صنعتی امروز دانست. از پارکینسون میگوییم که میزان شیوع آن در کشورمان از میانگین جهانی آن هم بیشتر است. برای درک ملموستر آنچه میگوییم کافی است گشتی در شبکههای اجتماعی بزنید تا نام تعداد زیادی از هنرمندان و افراد مشهور کشورمان را درکنار این بیماری ببینید.
پارکینسون دومین بیماری تحلیلبرنده مغز پس از آلزایمر است که روزبهروز بر تعداد مبتلایان آن در سراسر جهان افزوده میشود. براساس آمارهای سازمان جهانی بهداشت اکنون بیش از ۱۵ میلیون نفر در دنیا به این بیماری مبتلا هستند. در ایران هم این بیماری در طول بیستسال گذشته رشد فزایندهای داشته است. موضوعی که سبب شده است تا در تقویم جهانی بهداشت، یک روز به منظور اطلاعرسانی درباره این بیماری اختصاص یابد. مناسبتی که ما را هم بر آن داشت تا امروز قدری درباره آن با شما صحبت کنیم.
دومین بیماری شایع عصبی
پارکینسون دومین بیماری شایع عصبی است. اختلالی پیشرونده، مخرب و درازمدت در دستگاه عصبی مرکزی که با تخریب بخش مرکزی مغز سبب اختلالات حرکتی در فرد میشود.
نشانههای بیماری آرام و بهتدریج ظاهر میشود و با پیشرفت بیماری، نشانههای غیرحرکتی نیز بروز میکند.
مرحله اول خفیفترین شکل بیماری است. در این مرحله ممکن است نشانههایی وجود داشته باشد، اما آنقدر شدید نیستند که در کارهای روزمره و سبک کلی زندگی تداخل ایجاد کنند.
در مرحله بعد نشانههای بیماری بیشتر به چشم میآیند، مانند سفتی عضلات در انجام کارها، مشکلاتی در راه رفتن و گاهی مشکلاتی در گفتار.
مرحله میانی پارکینسون یک نقطه عطف در پیشرفت بیماری است که همان نشانههای مرحله۲ است، اما با شدت بیشتر مانند از دست دادن تعادل، کاهش عکسالعمل و کند شدن حرکات.
استقلال فرد برای زندگی گرفته میشود و دیگر توانایی تنها زندگی کردن را ندارد.
اما در پیشرفتهترین مرحله بیماری، فرد در این مرحله به ویلچر احتیاج پیدا میکند و توانایی بهتنهایی ایستادن بدون افتادن را ندارد.
۷۰%
زوال عقل در بین بیماران پارکینسون شایع است و در صورت پیگیری نکردن درمان ۷۵ درصد، بیماران را درگیر میکند.
پیشگیری، نه درمان!
روند بیماری پارکینسون را تاحدودی میتوان به تأخیر انداخت، اما تاکنون هیچ درمان قطعی برای آن یافت نشدهاست.
۱.۴ %
میزان شیوع بیماری پارکینسون در افراد بالای پنجاهسال در کشورمان ۱.۴ درصد است.
۱۰%
علت اصلی ابتلا به پارکینسون شناخته شده نیست، بااینکه ژنتیک نقش دهدرصدی در ابتلا به این بیماری دارد.
لاله سرخ
لاله سرخ بهعنوان نماد و سمبل بیماری پارکینسون در دنیا شناخته میشود.
۵۰ سالگی
میانگین سن مبتلایان به پارکینسون پنجاهسال است.
مردان > زنان
مردان بیش از زنان و ساکنان شهرهای صنعتی بیش از دیگر شهرها به بیماری پارکینسون مبتلا میشوند.
۲۵۰.۰۰۰ بیمار
پیشبینی میشود بیش از ۲۵۰ هزار نفر مبتلا به پارکینسون در کشورمان وجود داشته باشند.
افسردگی
افسردگی، اختلال خلقی شایع در بین بیماران پارکینسون است که در بیشتر آنها، سالها پیش از بروز نشانههای دیگر بیماری خودش را نشان میدهد.