معصومه متیننژاد | شهرآرانیوز؛ خودارزیابی، سنجش، آزمون یا امتحان؛ نامش هرچه باشد، فرق چندانی ندارد. آنقدر با خودش استرس و اضطراب بههمراه میآورد و ناخودآگاه دانشآموزان را درگیر میکند که همه دغدغههای سال تحصیلی یکطرف و آن چند روز امتحان، یکطرف. استرسی که همه ما آن را در دوران تحصیلمان تجربه کردهایم و بهقدری دربین دانشآموزان شایع است که بهگفته مشاوران تحصیلی حدود سهچهارم محصلان از ۴۲ تا ۷۲ ساعت پیش از برگزاری یک امتحان آن را تجربه کردهاند و حتی نشانههایی مانند دلدرد و بیاشتهایی را هم نشان دادهاند.
مسئلهای که بخشی از آن به تیپ شخصیتی دانشآموزان و شیوههای درسخواندنشان در طول سال تحصیلی و بخشی هم به شیوههای همراهی خانوادههایشان برمیگردد. ما امروز میخواهیم در این روزهای سخت برگزاری امتحانات پایان سال قدری درباره آن باهم حرف بزنیم.
بیشتر دانشآموزان بهعلت نداشتن تسلط کافی برمنابع درسی، استرس امتحان میگیرند، بهعبارت سادهتر از افتادن پردهای استرس دارند که اطلاعات کم، سهلانگاری و درس نخواندنهایشان را پشت آن پنهان کرده اند. بااینهمه، منشأ استرسهای روز امتحان را باید در سه دسته کلی طبقهبندی کرد.
شما حق دارید که فرزند کوشایی داشته باشید، چون درس خواندن جزو معدود وظایفی است که او دارد و باید برای آن، همه تلاشش را بکند، ولی هرگونه سختگیری بیدلیل و تنبیه برای نگرفتن نمره، سبب اضطراب درونی بیشتر در فرزندتان درباره درس و مدرسه و امتحان میشود.
همچنین معمولا تعریفی که شما از موفقیت برای فرزندانتان دارید با خواسته و تواناییهایی که آنها دارند کاملا متفاوت است، ازاینرو اگر خواستهها و معیارهایتان دور از توان و استعداد آنها باشد، بهجای دستیابی به موفقیت، آنها را بیشتر نگران و پریشان خواهد کرد. بهیاد داشتهباشید مقایسه کردن بچهها باهم نیز آنها را به تلاش بیشتر ترغیب نمیکند و برعکس سبب ناراحتی، فشار روانی و بدبینی بیشتر آنها به یکدیگر میشود؛ بنابراین سعی کنید بهجای داشتن توقع و انتظار بیجا، در کنار امکانات خاصی که در منزل برای تحصیل بچهها ایجاد میکنید، محیطی آرام هم برای تمرکزشان فراهم کنید.
تغذیه ارتباط مستقیمی با سلامت جسمی و روحی ما دارد. حتما درباره خوراکیهایی شنیدهاید که بر کارکرد مغز تأثیرگذارند مانند مغز گردو یا مویز یا خوراکیهایی که با خوردن آنها احساس کسالت و خوابآلودگی میکنید، مانند دوغ و ماست، ازاین رو خیلی مهم است که اطلاعاتتان را دراینباره افزایش دهید و به خوراکیها به عنوان یک محرک قوی و تأثیرگذار بر کارکرد مغز نگاه کنید.
شیر گرم، موز، حبوبات پخته، نان، کاهو، سبزیها و موادغذایی حاوی ویتامینها و املاح مختلف باید در رژیم غذایی این روزهای بچهها گنجانده شوند. همچنین بادام، نخودچی، کشمش، فندق، پسته و گردو را هم که سرشار از منیزیم هستند نباید در تغذیه روزانه فراموش کرد. در میان میوهها نیز سیب، آناناس و خرما به علت داشــتن انواع ویتامینها و مواد قندی طبیعی تأثیر مثبتی بر فعالیتهای مغزی دارند.
قهوه، شکر، شیرینی و گوشتهای فراوری شــده مانند سوسیس، کالباس و نوشابههای کافئیندار بهعلت استرسزا بودن نباید در این روزها مصرف شوند.
همه زمان بچهها را به درس خواندن اختصاص دادن کار اشتباهی است. برعکس شما باید در این روزها کمک کنید که موتور ذهنشان با فعالیتهایی مانند ورزش کردن بهتر بچرخد. انجام ورزشهای سبک مانند پیادهروی، دویدن، دوچرخه سواری و شنا هم به کاهش تنشهای عصبی و استرس بچهها کمک میکند و هم به آنها اهمیت ورزش را یادآور میشود.
داشتن یک خواب مناسب و کافی بیش از هرچیزی میتواند به تقویت حافظه، تثبیت محفوظات مغزی و افزایش قدرت تحلیل و استدلال کمک کند. بنابراین، اجازه ندهید بچهها تا دیروقت بیدار بمانند و درس بخوانند. بیخوابی حتی برروی خلق وخوی آنها هم اثرگذار است و بدحال و کسل و بیحوصلهشان میکند. همچنین از تمرکزشان در وقت امتحان میکاهد. خواب مناسب برای دانشآموزان بین ۸ تا ۱۰ساعت است. پس طوری برنامهریزی کنید که بهجای بیدارخوابی شبانه، صبح، زودتر بیدار شوند و به کارهای عقبافتادهشان رسیدگی کنند.