به گزارش شهرآرانیوز، در تریبون مردمی این هفته و به درخواست شهروندان محله نیزه، منطقه ۵ شهرداری مشهد وعده قرارمان است. در مسیر ورود به این محله از چند کوچه گذر میکنیم که بوی نامطبوع رهاسازی فاضلاب آن به مشام میرسد. وضعیت نامطلوب بهداشت در اینجا نیاز به توصیف ندارد. قرار است در انتهای خیابان گلبو در همسایگی زمینهای کشاورزی با مردم بازدید میدانی و چهره به چهره داشته باشیم. این طرف خیابان درست روبه روی جایی که زمینهای سبز کشاورزی قرار دارد، منازل مسکونی یکی پس از دیگری خودنمایی میکنند.
به گفته ساکنان، مشکلات این محله از زمانی بیشتر شده است که جمعیت زیادی از اتباع خارجی به این محله کوچ کردند و در محله ساکن شدند. اما در میان همه مشکلات، معضلات بهداشتی رهاسازی فاضلاب خانگی در معابر، «گلبو» را بدبو کرده است. معضلی که از هر پنج کلمه نقش بسته بر لبان مردم یک کلمه اصلی است. اینجا معضل اصلی نبود اگو نیست، اینجا اگو هست، اما وسع برخی خانوادهها نمیرسد منزلشان را به اگو متصل کنند.
یک عضو شورای اجتماعی محله با بیان اینکه برخی اهالی با وجود احداث سیستم اگو در محله از ایجاد انشعاب آن در منزلشان امتناع میکنند، توضیح میدهد: این مشکل بهداشتی بزرگی برای محله است، به ویژه هنگامی که نزولات آسمانی داریم، وضعیت بدتر میشود. باران با فاضلاب خانگی مخلوط میشود و سراسر کوچههای محله پر از آب کثیف میشود و نمیتوان راحت رفت وآمد کرد.
احمد مولایی میافزاید: در اینجا دست کم بیست سی خانه در هر کوچه به اگو وصل نشده اند و وضعیت نامناسبی برای ساکنان ایجاد شده است.
مدیر یکی از مدارس محله نیز بیان میکند: هزینههای وصل انشعاب اگو به داخل منازل زیاد است و برخی اهالی توان پرداخت این هزینه را ندارند. به عنوان مثال برای اتصال اگو به مدرسه باید هزینه چندده میلیونی پرداخت میکردیم که منصرف شدیم.
زهرا خراشادی زاده ادامه میدهد: از مسئولان تقاضا میکنیم که تخفیف یا تسهیلات اتصال به اگو برای اهالی محله نیزه در نظر بگیرند تا این معضل رفع شود.
آقای مولایی، فعال اجتماعی محله، قصد دارد مشکلات دیگری را نیز بر زبان جاری کند، به همین منظور ما را به خیابان آوینی ۴۷ میبرد و میگوید: درختان این کوچه هرس نشده اند و جلو روشنایی تیر چراغ برق را گرفته اند و امنیت شهروندان دچار مشکل شده است. از شهرداری منطقه تقاضا میکنیم به هرس درختان رسیدگی کند. پارک گلشن در خیابان آوینی ۴۳ امکانات خوبی دارد، اما سرویس بهداشتی پارک ساخته شده و نیمه کاره رها شده است و وضعیتی نامناسب دارد.
این عضو شورای اجتماعی محله جدول گذاری کوچه بهشتی ۲۰ را هم نشان میدهد که نصفه نیمه رها شده است و میگوید: در بیشتر چهارراههای محله به ویژه در کوچههای بهشتی ۱۲، ۱۴، ۱۶، ۱۸ و ۲۰ باکس زباله وجود ندارد و اهالی زبالهها را در کوچه رها میکنند.
او همچنین درباره زمین متروکه در خیابان آوینی ۴۳ توضیح میدهد: این زمین متروکه روبه روی پارک گلشن چندین سال است که رها شده و به پاتوقی برای بزهکاری تبدیل شده است.
خراشادی زاده، عضو دیگر شورای اجتماعی، نیز درباره امکانات ورزشی و فرهنگی محله میگوید: محله فضای ورزشی و فرهنگ سرا ندارد و باتوجه به اینکه فصل تابستان در پیش است، این فضاها برای اوقات فراغت جمعیت زیاد نوجوان و جوان محله لازم است.
برای پیگیری اعطای تسهیلاتی برای انشعاب اگو در این محله، مدیر روابط عمومی شرکت آب وفاضلاب مشهد در پاسخ به درخواست مطرح شده شهروندان محله نیزه در بولوار شهید آوینی درباره قسطی کردن هزینه انشعاب فاضلاب، توضیح میدهد: بر اساس آیین نامه عملیاتی شرکتهای آب وفاضلاب، انشعاب آب و انشعاب فاضلاب لازم و ملزوم یکدیگرند و همه مالکان املاک واقع در محدوده طرح جمع آوری و دفع فاضلاب مکلف اند در مدتی که دستگاهها و شرکتهای آب وفاضلاب اخطار میدهند یا اعلان میکنند، تقاضای نصب انشعاب فاضلاب ملکشان را به مرجع مربوط تسلیم و هزینه آن را پرداخت کنند.
محمود محتشمی میافزاید: شهروندان ساکن در این محله میتوانند برای تعیین تکلیف پرونده به امور مشترکین منطقه۲، واقع در بولوار فاطمیه مراجعه کنند. ضمن اینکه شرکت آب وفاضلاب برای همکاری با مشترکان آماده قسط بندی بدهی است.
اما درباره ایجاد معضلات بهداشتی از سوی برخی شهروندان نیز مدیرگروه سلامت محیط دانشگاه علوم پزشکی مشهد درباره اقدامات بازدارنده دانشگاه علوم پزشکی برای موضوع رهاسازی فاضلاب خانگی، میگوید: مرجع رسیدگی این پروندهها دادگستری است و متخلفان براساس ماده ۶۸۸ قانون مجازات اسلامی تنبیه میشوند.
محمد باباخانی میافزاید: در گذشته یک مجتمع شورای حل اختلاف ویژه تخلفات بهداشتی داشتیم که همه پروندههای تخلفات بهداشتی در این مجتمع رسیدگی میشد. در ابتدا شهرداری به متخلفان اخطار میدهد و اگر شهروندی مشکل را رفع نکند، پرونده را به مرکز بهداشت میفرستند و همکاران ما بررسی میکنند و اگر تخلف محرز شود، پرونده به دادگستری فرستاده میشود.
درباره مسئولیت شهرداری در زمینه رهاسازی فاضلاب خانگی در معابر و کوچههای محله، شهردار منطقه ۵ مشهد توضیح میدهد: این اقدام جرم انگاری شده است و مرکز بهداشت به عنوان دستگاه پیگیر، پروندههای متخلفان را به مرجع قضایی میفرستد.
مجید وحدتی پور بیان میکند: در شورای بهداشت شهرداری که یکی از اعضای آن نماینده مرکز بهداشت است، این موضوعات رسیدگی میشود. شهرداری وظیفه شناسایی و اخطار به خاطیان را دارد و در سال گذشته بیش از هزار اخطاریه دراین زمینه صادر شده است که اکنون ۱۲۰ پرونده در مراجع قضایی درحال رسیدگی است.
شهردار منطقه ۵ مشهد بیان میکند: اگر شهروندان مشاهده کنند که فردی فاضلاب خانگی را با وجود احداث سیستم اگو در کوچه رها میکند، موضوع را به سامانه ۱۳۷ اطلاع دهند تا شهرداری و مرکز بهداشت به آن رسیدگی کنند. در چنین مواردی بعد از نظارت و اخطار مرجع قضایی، حکمی مبنی بر قطع انشعاب آب منزل فرد خاطی صادر میشود. علاوه بر آن، فرد باید جریمه نقدی هم پرداخت کند. این مالکان باید فاضلابشان را به شبکه اگو وصل کنند.
شهردار منطقه ۵ درباره هرس درختان میگوید: شهروندان باید در سامانه gsms.mashhad.ir (سامانه جامع فضای سبز شهرداری مشهد) درخواست هرس درخت را ثبت کنند.
وحدتی پور درباره وضعیت سرویس بهداشتی پارک گلشن توضیح میدهد: سرویس بهداشتی بازپیرایی شده است، اما باتوجه به خشک سالی و مشکلات آبی، باید برای سرویس بهداشتی درخواست اعتبار برای انشعاب آب وفاضلاب ثبت شود تا از طرف سازمان آب برآورد شود، سپس دستور از حوزه اخذ و کار انجام شود.
او درباره جدول گذاری در کوچه بهشتی ۲۲ نیز بیان میکند: جدول گذاری این کوچه در اولویت اعتبار سال ۱۴۰۲ است.
شهردار منطقه ۵ درباره نصب باکس زباله نیز توضیح میدهد: براساس سیاستهای ابلاغی معاونت محیط زیست و خدمات شهری شهرداری مشهد، تعداد مخازن ۱۱۰۰ لیتری گالوانیزه در طی سال باید کاهشی باشد، زیرا این مخازن برای سرجاروی حاصل از تنظیف پاک سازی جانمایی شده است، نه برای پسماندها. از طرفی براساس بازدید میدانی انجام شده در محلهای مدنظر، بیش از پنج مخزن وجود دارد؛ بنابراین شهروندان زباله خانگی شان را رأس ساعت ۲۱ جلو در منازل بگذارند تا جمع آوری به شکل مطلوب انجام شود.
وی درباره وضعیت امکانات ورزشی و فرهنگی محله بیان میکند: در این محله مجموعه ورزشی گلشن در خیابان آوینی ۵۷ و مجموعه ورزشی و تشکی، چمن مصنوعی و سالن شهدای مدافعان حرم برای استفاده و بهره برداری شهروندان موجود است.
شهردار منطقه ۵ درباره زمین خالی واقع در خیابان شهید آوینی۴۳ نبش آوینی۴۳.۳، میگوید: نیروهای خدمات شهری برای پاک سازی این زمین اقدام کردند. شهروندان روزانه حجم زیادی خاک و نخاله به زمینهای رها وارد میکنند که به افزایش بار هزینه بر شهرداری منجر شده است. درعین حال، کد نوسازی زمین مشخص، هزینه سه سرویس با بازوغلتان و پنج ساعت کار لودر صورت جلسه و در پرونده ملک درج میشود.