رئیس اداره سلامت و محیط زیست شهرداری مشهد: هوای مشهد؛ ناسالم برای گروه‌های حساس است (۳ دی ۱۴۰۳) | برای مقابله با آلودگی هوا باید برنامه‌محور پیش برویم افزایش چشمگیر آلاینده‌ها در مشهد | هوای کلانشهر مشهد امروز هم آلوده است (۳ دی ۱۴۰۳) هشدار خودمراقبتی برای شهروندان کلانشهر مشهد صادر شد | مشهدی‌ها ماسک تنفسی بزنند (۳ دی ۱۴۰۳) «کافه بازی»، «کافه علم» و «کافه کارآفرینی» ویژه دختران مشهدی احداث می‌شود شهردار مشهد: بوستان‌های «بهشت» و «آفتاب» ویژه بانوان به زودی به بهره‌برداری می‌رسد مبدا تعیین مسافت شهر مشهد از سایر شهر‌ها کجاست؟ چهارمین کنفرانس بین‌المللی برنامه‌ریزی و مدیریت شهری در مشهد مقدس برگزار می‌شود نشان مشهدالرضا(ع) باعث رونق فعالیت‌های مردمی و جهادی می‌شود لزوم معرفی مشهد به عنوان دومین کلانشهر مذهبی دنیا روزشماری وقایع انقلاب اسلامی در مشهد، از اول تا چهارم دی‌ماه ۱۳۵۷ (بخش اول) | بیمارستان شاه‌رضا، پایگاه انقلاب مشهد آغاز هفته ملی مشهد با اجرای برنامه‌های ویژه فرهنگی، هنری و گردشگری جذب ۲۱ بانوی آتش‌نشان در مشهد ابلاغ برنامه‌های استقبال از بهار ۱۴۰۴ در مشهد از نیمه دی‌ماه هوای کلانشهر مشهد، همچنان آلوده است (۲ دی ۱۴۰۳) ناصحی: رویداد نشان مشهد الرضا(ع) باید در سطح ملی و بین المللی دیده شود نشان مشهد الرضا(ع)؛ فرصتی برای آشنایی نسل آینده با چهره‌های تاثیرگذار اقتصادی مشهد برگزاری اولین نشست کارگروه زیارت شورای عالی استان‌های کشور اختصاص ۱۳۰ تاکسی ون به تاکسیرانی مشهد (۲۸ اذر ۱۴۰۳) یادگارهای کوهسنگی مشهد در دل سازه‌های شهر حل اختلاف میان وزارت کشور و ایران‌خودرو بر سر ۹۰ تاکسی ون شهرداری مشهد بررسی مشکلات ساخت‌وساز‌های غیرمجاز در محلات حاشیه شهر مشهد | لنگرانداختن بسازوبفروش‌ها در بولوار توس
سرخط خبرها

«عسکریه» مشهد ثبت ملی ماند

  • کد خبر: ۱۷۳۲۸۳
  • ۱۸ تير ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۳
«عسکریه» مشهد ثبت ملی ماند
شورای ملی ثبت به خروج یادگار مرحوم عابدزاده رأی مثبت نداد.

به گزارش شهرآرانیوز با وجود اینکه مدتی پیش، مالک اثر تاریخی «عسکریه» برای خروج این اثر از ثبت ملی درخواست داده بود، در روز‌های اخیر با تشکیل جلسه شورای ملی ثبت، این درخواست رد شد.

بنای «عسکریه» یکی از دوازده بنای یادگار مرحوم علی‌اصغر چراغچی‌باشی‌آستانه، معروف به عابدزاده‌خراسانی است؛ بنا‌هایی که قدمت آن‌ها به سال‌های ۱۳۲۰ تا ۱۳۵۴ برمی‌گردد. عسکریه که زمین آن را سه نفر اهدا کرده بودند، در سال ۱۳۲۸ و پس از «مهدیه» در کوچه مسجد فیل، واقع در پایین‌خیابان مشهد، ساخته شد و به‌عبارتی دومین مدرسه مرحوم عابدزاده و بخشی از تاریخ و هویت مشهد به‌شمار می‌رود. «عسکریه» اگرچه دومین مدرسه مرحوم عابدزاده بود، پس از «مهدیه» و «حسنیه»، سومین بنا از مجموعه عابدزاده است که در اردیبهشت ۱۳۹۹ به ثبت ملی رسید.

درخواست مالک برای خروج از ثبت

بنای عسکریه دراختیار انجمن پیروان قرآن است که به‌عنوان مالک، خواستار خروج این بنا از ثبت ملی شده بود؛ درخواستی که نگرانی‌ها را از احتمال تخریب این بنای تاریخی زیاد می‌کرد، با این حال به‌گفته معاون میراث‌فرهنگی اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خراسان‌رضوی، «در روز‌های اخیر شورای ملی ثبت در همین زمینه جلسه تشکیل داده و رأی خروج از ثبت این اثر تاریخی را رد کرده است».

احسان زهره‌وندی در گفتگو با خبرنگار شهرآرا، با بیان اینکه مالک این بنا برای خروج این اثر از ثبت ملی درخواست داده است، اظهار کرد: به همین دلیل، دیوان عدالت اداری نامه‌ای درباره این موضوع، برای شورای ملی ثبت فرستاد. این شورا نیز با خروج از ثبت «عسکریه» مخالفت کرد.

وی ادامه داد: بنای «عسکریه» دارای ارزش تاریخی و معنوی است، بنابراین امکان خروج آن از ثبت ملی وجود ندارد؛ البته بازسازی بنا مدنظر است و طرح آن را نیز از گذشته مصوب کرده‌ایم، اما متولی بازسازی‌اش نیستیم؛ زیرا مالکیت این اثر با ما نیست.

آمادگی میراث‌فرهنگی برای مشارکت در بازسازی

زهره‌وندی همچنین از آمادگی اداره‌کل میراث‌فرهنگی برای مشارکت در بازسازی این اثر خبر داد و تصریح کرد: در طرح مصوب بنا مشارکت کرده‌ایم و اگر نیاز باشد، کمک مالی را نیز برای این امر در دستورکار قرار می‌دهیم، اما امکان اینکه صفر تا صد اعتبار بازسازی را تأمین کنیم، وجود ندارد.

نام بنای «عسکریه» برگرفته از نام امام حسن‌عسکری (ع) است و پس از حدود هشت سال از ساخت «مهدیه» به‌عنوان یک حسینیه‌مدرسه ساخته‌شده و در دوران فعالیتش علاوه‌بر برگزاری کلاس‌های درس مقطع ابتدایی در آن، این بنا میزبان جلسات قرآن و مراسم مذهبی مانند جشن میلاد ائمه اطهار (ع) و عزاداری آن‌ها نیز بوده است.

به زعم کارشناسان این حوزه، «عسکریه» مانند سایر بنا‌ها و مدارس مرحوم عابدزاده، در شکل‌گیری عقاید سیاسی، مذهبی و هویت‌بخشی به بافت تاریخی که در آن قرار داشته، نقش مهمی داشته است و یکی از دلایلی که مسئولان میراث‌فرهنگی استان به آن به‌عنوان دلیل ثبت این اثر اشاره کرده‌اند، نقش انکارنشدنی آن در تاریخ هویتی و سیاسی مشهد است.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->