به گزارش شهرآرانیوز، نگهداری طولانی مدت غذای طبخ شده در فریز، از فاسد شدن آن جلوگیری میکند، اما نباید فراموش کرد ارزش غذایی که با مواد غذایی تازه طبخ و مورد استفاده قرار میگیرند بسیار بیشتر از غذای فریز شده است. در این مطلب در مورد این مضوع مهم توضیح خواهیم داد.
فضای یخچال محلی مناسب برای رشد و تکثیر کپک و باکتری است. برای از بین رفتن برخی باکتریها باید درجه سرمای یخچال را روی ۴ درجه سانتی گراد تنظیم کرد. اما با این وجود برخی از باکتریها میتوانند در دمای پائینتر نیز رشد کنند. دما، مواد مغذی، هوا و رطوبت باعث رشد باکتریها در درون یخچال میباشد. اگر غذایی کپک بزند به راحتی میتواند به مواد غذایی دیگر منتقل شود.
هوای گرم درون یخچال باعث نفوذ تخم حشرات یا تخم انگلها به غذا میشود. از گذاشتن غذای گرم به درون یخچال خودداری کنید، زیرا باعث میشود تا برای خنک نگه داشتن محیط داخل یخچال موتور بیشتر کار کند. اگه برای خنک کردن غذا عجله دارید ابتدا ظرف غذا را درون ظرفی پر از یخ یا آب یخ قرار دهید. برای تمیز کردن داخل یخچال، هر دو هفته یکبار از مواد ضدعفونی کننده استفاده کنید.
گوشت خام نباید بیشتر از یک یا ۲ روز در یخچال نگهداری کرد. مدت زمان نگهداری گوشت پخته نیز نباید بیش از ۴ روز باشد. برای نگهداری گوشت و مرغ باید از کیسه فریزر استفاده کنید. مواد غذایی نگهداری شده در یخچال با سرعت کمتری فاسد میشوند. حتی مواد غذایی فریز شده نیز میتواند در طولانی مدت دچار فساد شوند. این مواد غذایی اگر سمی نشوند باز هم طعم آنها تغییر خواهد کرد.
برای نگهداری مواد غذایی همیشه از ظروف در دار استفاده کنید. در غیر اینصورت علاوه بر خشک شدن و جذب بوی مواد دیگر باعث انتقال آلودگی و جذب رطوبت میگردند که در نتیجه امکان رشد و تکثیر باکتریها را فراهم میکنند.
فریز کردن غذاهای پخته شده در تغییر طعم، بو و کیفیت چاشنیها و ادویه جات به کار برده شده، تاثیر میگذارد؛ بنابراین بهتر است چاشنی غذاهای را پس از خارج کردن غذا از فریزر و به هنگام گرم کردن آن اضافه کنیم. دمای غذاهای پخته شده باید قبل از فریز شدن سرد شود. با قرار دادن ظرف غذا در آب خیلی سرد میتوان دمای آن را کاهش داد. همچنین غذا را به مقدار مورد نیاز در ظروف مختلف بسته بندی و فریز کنید.
گوشت قرمز
تا ۲ روز میتوان از گوشت قرمز درون یخچال نگهداری کرد. گوشت قرمز را میتوان ۴ تا ۱۲ ماه در فریزر سالم نگاه داشت. علاوه بر آن گوشت پخته شده را تا ۴ روز در یخچال و ۲ تا ۶ ماه در فریزر میتوان نگهداری کرد.
گوشتهای چرخ کرده
گوشت چرخ شده گاو، گوسفند و مرغ نیز مانند گوشت خام قرمز میتوان تا دو روز در یخچال و به مدت سه تا چهار ماه در فریزر نگهداری کرد. گوشت چرخ کرده به سرعت در یخچال فاسد میشود و باید در نگهداری آن دقت بیشتری کرد.
بیکن و سوسیس
بیکن در یخچال به مدت یک هفته سالم میماند، اما سوسیس خام باید تا دو روز پس از خرید مصرف شود. البته نگهداری هر دو به مدت ۱ ماه در فریزر ممکن است و برخی از سوسیسها را میتوان به مدت دو ماه در فریزر نگهداری نمود. تا یک هفته در یخچال سالم میماند و میتوانید آن را میل نمایید، اما سوسیس خام باید ظرف دو روز مصرف شود. هر دو را میتوان برای یک ماه به صورت یخ زده در فریزر نگه داری نمود، عمر این غذاها معمولا طولانی است و باید قبل از فاسد شدن میل شوند.
تخم مرغ خام را میتوان تا یک ماه در یخچال نگهداری کرد. اما تخم مرغ پخته شده باید تا یک هفته مصرف شود. هرگز تخم مرغ سالم را در فریزرنگهداری نکنید، زیرا سرما حجم آن را زیاد کرده و میشکند. زرده و سفیده تخم مرغ را از پوست خارج کرده وکمی نمک به آن اضافه کنید، پس از هم زدن در فریزر نگهداری کنید. سفیده تخم مرغ بدون زرده را میتوان تا یکسال به صورت منجمد نگهداری کرد.
تخم مرغ سرخ شده و سفیده و زرده تخم مرغ جدا شده از هم را میتوان دو تا چهار روز در یخچال نگه داشت.
۳ تا ۵ روز برای نگهداری سالادهای مختلف مخصوص انواع وعدههای غذایی مانند مرغ، ماهی تن، تخم مرغ و یا سالاد ماکارونی کافی است و نباید در فریزر قرار گیرند.
لبنیات
برای نگهداری غذاهای لبنی مثل شیر، ماست، پنیر و کره، از تاریخ انقضاء درج شده روی بسته بندی آن استفاده کنید. برخی از محصولات لبنی مانند شیر، به مدت دو یا سه هفته و پنیر و شیر سویا تا چند ماه در یخچال سالم میمانند. اما بهتر است شیر و خامه را ۱ تا ۵ روز بعد از حداکثر زمان فروش نگه دارید. مدت زمان نگهداری ماست نیز ۷ تا ۱۰ روز بعد از تولید میباشد. اگر شیر یا ماست بیش از دو ساعت در هوای آزاد نگه داری شوند باید آنها را دور ریخت.
هندوانه
هندوانه تا زمانیکه برش داده نشده باشد باید خارج از یخچال مانند روی پیشخوان قرار داده شود تا بهتر و سالمتر بماند. نگهداری هندوانه در هوای آزاد موجب حفظ میزان زیادی از آنتی اکسیدانهای موجود در آن میشود. هندوانه را پس از برش دادن با لفافهای بپوشانید و سپس درون یخچال قرار دهید تا طعم و مزه سایر مواد غذایی را جذب نکند و تازگی خود را از دست ندهد.
عسل
قرار دادن عسل در یخچال موجب متبلور شدن و سفتی آن میشود. برای داشتن عسلی نرم و روان بهتر است آن را خارج از یخچال نگهداری کنید.
قهوه
بهترین روش نگهداری از قهوه، قرار دادن آن درون یک ظرف در بسته و بدون منافذ است. نگهداری قهوه در یخچال باعث از بین رفتن طعم و بوی آن میشود و با بالا رفتن سرعت تقطیر قهوه موجب خرابی آن میگردد. رطوبت برای پودر و دانههای قهوه مناسب نیست و کاهش کیفیت قهوه را در پی خواهد داشت.
کدو حلوایی
نگهداری کدو حلوایی درون یخچال موجب جذب رطوبت و فساد میشود. محل نگهداری کدو حلوایی باید خشک باشد نه مرطوب، جایی مانند آشپزخانه و زیر زمین محل مناسبی میباشد. برای جلوگیری از نفوذ رطوبت بهتر است قطعهای مقوا زیر آن قرار دهید.
شکلات صبحانه
زمانی که شکلات صبحانه در یخچال نگهداری میشود سفت شده و طعم و مزه آن تغییر پیدا میکند. بهترین مکان برای نگهداری شکلات صبحانه داخل کابینت و یا روی میز آشپزخانه است.
روغن زیتون
محل نگهداری روغن زیتون باید تاریک باشد. به همین دلیل شیشههای حاوی روغن زیتون اغلب به رنگ تیره تولید میشوند. با وجود تاریک بودن یخچال در زمان بسته ماندن، سرما موجب سفت و جامد شدن روغن زیتون میشود همچنین در طعم و مزه روغن زیتون کاملا بکر و خالص نیز تاثیر میگذارد بنابراین بهتر است در داخل محیطی تاریک و بدون نورمانند داخل کابینت نگهداری کنید.
گیاهان معطر
به تصور اغلب افراد نگهداری گیاهان معطر تازه مانند نعناع، جعفری و ریحان و... در یخچال موجب ماندگاری بیشتر میشود. اما این فکر اشتباه است چرا که این نوع گیاهان در یخچال رطوبت را جذب میکنند؛ بنابراین برای نگهداری بهتر، انتهای آنها را با قیچی بچینید و در یک شیشه آب در محلی خشک قرار دهید.
گوجه فرنگی
بسیاری از مردم گوجه فرنگی را در یخچال نگه داری میکنند. این کار علاوه بر اینکه طعم آن را از بین میبرد باعث تجزیه مولکولهای گوجه فرنگی شده و پوست آن را زبر و لکه دار میکند. بهتر است هربار مقدار کمی خریداری کنید تا سریع و تازه مصرف شود و ظرف حاوی گوجه فرنگی را کنار لبه پنجره قرار دهید.
نان
نگهداری نان در یخچال باعث میشود که خشک و بیات شود. بهتر است نان به صورت تازه مصرف گردد و برای نگهداری طولانی مدت، نان را در فریزر قرار دهید.
تن ماهی کنسروشده
محل نگهداری تن ماهی کنسرو شده، انباری و یا کابینت آشپزخانه است. نگهداری در یخچال موجب زنگ زدن و کاهش کیفیت آن میشود. نگهداری در جای خشک موجب ماندگاری تن ماهی تا ۵ سال میشود. در صورت باز شدن درب قوطی، باید تمام محتویات آن را در ظرف دیگری خالی کرده و در یخچال نگهداری کنید، همچنین هرچه زودتر آن را مصرف نمایید.
سیب زمینی
انباری و زیرزمین محلی مناسب برای نگهداری سیب زمینی است. قرار دادن آن در یخچال موجب میشود که نرم و شل شده و نشاسته موجود در آن تجزیه شود.
پیاز
محل نگهداری پیاز سالم در دمای اتاق است. سرما موجب نرمی و وافگی و خرابی آن میشود. پس از برش دادن پیاز باید آن را کاملا خشک کرده و در ظرف در بسته درون یخچال نگهداری کنید، و در مدت کوتاهی آن را مصرف نمایید.
موز
سرمای یخچال از رسیده شدن موز جلوگیری میکند.
سیب
با نگهداری سیب در خارج از یخچال، میتوانید ماندگاری آن را تا چند هفته تضمین کنید. سرما و رطوبت باعث میشود که سیبها سریعتر رسیده شوند. بهتر است سیب را دو تا سه هفته بعد از خرید میل کنید. در غیر اینصورت بعد از گذشت این مدت، برای ماندگاری بیشتر در یخچال نگهداری کنید.
خیارشور
خیارشورهای کنسروی به علت دارا بودن سرکه و نمک نیازی به نگهداری درون یخچال ندارند. قرار دادن آن در یخچال به سلیقه شما بستگی دارد که ترجیح میدهید سرد و خنک سرو کنید یا معمولی با دمای اتاق.
سیر
یخچال باعث میشود که سیر سریعتر رسیده شود. به همین دلیل در طعم و بوی سایر خوراکیهای درون یخچال موثر خواهد بود. سیر برای ماندگاری بیشتر به هوای آزاد نیاز دارد در غیر این صورت میتواند به نواحی فضای سربستهای که در آن قرار دارد نفوذ پیدا کند.
سس کچاپ و سسهای تند
سس کچاپ و سایر سسهای تند نیز نیازی به نگهداری در یخچال ندارند. زیرا ماده اصلی آنها گوجه فرنگی است و در تولید آن سرکه به کار میرود. سرکه نوعی نگهدارنده طبیعی است که نیازی به یخچال ندارد. ممکن است نگه داشتن سسها درون یخچال، طعم و تندی و کیفیت آنها را کاهش دهد.
انواع ادویه
ادویهها نیز از سایر مواد خوراکی مستثنی نیستند. رطوبت و سرما در طعم و بوی ادویهها تاثیر میگذارد و یا از بین میبرد. بهتر است که ادویهها در دمای اتاق نگهداری شوند.
دمای سردترین قسمت یخچال را بین صفر تا پنج درجه سانتی گراد تنظیم کنید. مواد غذایی را که برای سالم ماندن نیاز به دمای سرد دارند درون یخچال نگه داری کنید. بسته بندی مواد غذایی به سلامت آنها کمک میکند.
روی مواد غذایی خام را بپوشانید یا آنها را بسته بندی کنید.
مواد غذایی مانند غذاهای پخته سرد مانند غذاهای آماده مصرف، انواع پیراشکی، مرغ آماده مصرف، شیر، ماست و پنیر تازه، انواع گوشت پخته، سوسیس و کالباس، سالادهای آماده مانند سالاد سیب زمینی و الویه و غذاهای خانگی مانند انواع خورش و آبگوشت باید در یخچال نگهداری شوند.
پس از باز کردن در قوطی کنسرو، در صورت عدم مصرف باید محتویات آن در ظرف در بسته دیگری نگهداری شوند تا سالم بمانند.
غذاهایی که تاریخ انقضاء آنها تمام شده است را دور بریزید. درجه حرارت محل نگهداری و زمان ماندگاری مواد غذایی را از روی برچسب آنها کنترل کنید.
پر کردن بیش از اندازه مواد غذایی در یخچال مانع از جریان هوای خنک میشود.
اجاق گاز و یا منبع حرارتی دیگر نباید در کنار یخچال قرار بگیرد.
مواد غذایی که احتمال فاسد شدن سریعتری دارند در سردترین قسمت یخچال قرار دهید.
ماندگاری پنیر در یخچال ۶ تا ۱۲ هفته و کره به مدت ۲ هفته است همچنین میتوانید تخم مرغ آب پز سفت را هم در یخچال به مدت ۱ هفته نگهداری کنید. خامه ۳ روز و ماست ۷ تا ۱۰ روز در ظرف در بسته قابلیت نگهداری در یخچال دارند.
قرار دادن مواد غذایی مختلف در یخچال کار آسانی است، ولی گاه افراد وجود برخی از مواد غذایی درون یخچال را فراموش میکنند.
برای اطمینان از سلامت مواد غذایی همیشه نباید به برچسبهای روی آنها که توضیحاتی در خصوص تاریخ مصرف داده است اعتماد کرد. البته برخی از مواد غذایی دارای برچسب نمیباشند.
اغلب مردم پس از باز کردن درب قوطیهای کنسرو نمیتوانند تشخیص بدهند که آیا آنها تازه و قابل مصرف هستند یا خیر.
به همین دلیل باید بدانیم کدام یک از مواد غذایی و خوراکیها اگر در یخچال نگهداری شوند ماندگاری یا طول عمر کمتری دارند و زودتر فاسد میشوند.
درصورتی که مواد غذایی مورد نیاز در تهیه غذا به مدت طولانی در یخچال نگه داری شوند موجب فاسد شدن غذای طبخ شده میگردند و سلامت انسان را به خطر میاندازند.
بطریهای دارای آبمیوه و مخصوص کودکان که در یخچال نگهداری میشوند باید به مدت یک تا سه روز پس از باز شدن مصرف شوند. در طول این مدت نیز باید درون یخچال نگه داری شوند.
گوشت و سبزیجات تازهای که برای بچهها تهیه میشود هم باید بعد از یک تا دو روز نگهداری در درون یخچال، دور ریخته شوند. هرگز غذای کودکان را بیش از سه روز در یخچال نگهداری نکنید.
خطری که گاهی وقتها غذای کودکان را تهدید میکند این است که والدین ممکن است بچههای خود را با شیشه شیر غذا بدهند. با این عمل آب دهان که به شیشه انتقال مییابد میتواند به رشد باکتری، بعد از آنکه که شیشه را مجددا ً به درون یخچال میگذارند کمک کند.
بعد از طبخ غذا، میزان مصرف مورد نیاز خود را جدا کرده و باقیمانده غذا را سریع خنک کنید و درون یخچال بگذارید تا از ماندن طولانی مدت غذا در دمای محیط جلوگیری کرده باشید.
منبع: نمناک