معصومه متیننژاد | شهرآرانیوز؛ شاید بهنظرتان صحبت کردن درباره تغذیه کودکان با شیرخشک دیگر جایگاهی نداشتهباشد و همه مادران از اهمیت تغذیه کودکانشان با شیر مادر اطلاع داشتهباشند، ولی آمارهای رسمی وزارت بهداشت همچنان نشان میدهد که هنوز ۵۳ درصد نوزادان ایرانی بدون شیرمادر تغذیه میشوند.
اگر این نکته را هم نادیده بگیریم که بین تغذیه با شیر مادر و احتمال ابتلا به بسیاری از بیماریها در کودکی و بزرگسالی رابطه مستقیمی وجود دارد، باز هم نمیتوان بهراحتی آثار منفی تغذیه با شیرخشک را انکار کرد. غذایی که بهعلت مضرات زیادی که برای نوزادان دارد از آن با نام «فستفود نوزادی» یاد میشود. مسئله مهمی که هرچه به آن بپردازیم بازهم کم است. ازاینرو، آغاز هفته جهانی شیر مادر را مغتنم میشماریم و یکبار دیگر در قالب آمار و ارقام به اهمیت تغذیه با شیر مادر نگاهی گذرا داریم.
نخستین واکسن
آغوز شیر، حکم نخستین واکسن برای نوزاد را دارد.
۸۲۰.۰۰۰ مرگ
تغذیه نوزادان با شیر مادر تا ۲۳ماهگی میتواند سالیانه از وقوع ۸۲۰هزار مرگ در کودکان کمتر از پنج سال جلوگیری کند.
شیر مادر افراد را در بزرگسالی در برابر دهها بیماری مانند دیابت، پرفشاری خون، سرطانها، پوکی استخوان و بیماریهای قلبی ایمنتر میکند.
۸ تا ۱۲ نوبت
نوزاد تا چهل روزگی بین ۸ تا ۱۲ نوبت باید شیر بخورد.
افسردگی پس از زایمان
افسردگیهای پس از زایمان در بین مادرانی که شیردهی ندارند، بیشتر است.
۴۲ ٪
سه تا چهار ماه تغذیه با شیر مادر میزان ابتلا به بیماریهای آلرژیک همچون آسم و اگزما را تا ۴۲ درصد کاهش میدهد.
۷۲ ٪
تغذیه با شیر مادر میزان بستری شدن بهعلت عفونتهای تنفسی را تا ۷۲ درصد کاهش میدهد.
۶ ماهگی
تغذیه کودک تا شش ماهگی فقط باید با شیر مادر صورت بگیرد.
۶۴۴ تا ۷۵۶ گرم
یک مادر سالم روزانه ۶۴۴ تا ۷۵۶ گرم شیر تولید میکند و برای تولید این مقدار شیر نیاز به ۵۰۰کالری انرژی دارد.
۲۷۰۰ کالری
میزان کالری دریافتی مادران شیرده باید ۲۷۰۰کیلوکالری در روز باشد.
۹۰ ٪
شیر مادر از حدود ۹۰ درصد آب تشکیل شده است.
۴ ٪
لیپیدها تنها حدود ۴ درصد از شیر مادر را تشکیل میدهند، ولی بیش از نیمی از کالری دریافتی کودک از شیر مادر را تأمین میکنند.
شیرخوار در سه مرحله به شیر مادر کمرغبت میشود و مادر باید او را مجددا به شیرخوردن ترغیب کند.
۲۰ تا ۳۰ گرم
کودکی که شیر مادر میخورد در سهماهه نخست باید روزانه ۲۵ تا ۳۰گرم و در سهماهه دوم ۲۰ تا ۲۵گرم وزن اضافه کند.
۱۰ تا ۴۵ دقیقه
فاصله شیردهی نوزاد تا سهماهگی باید ۱۰ تا ۴۵ دقیقه با مرحله بعد فاصله داشته باشد.
۶ مرتبه
میزان شیردهی نوزاد چهارماهه باید تا شش مرتبه در روز باشد.
۵۰ ٪
تغذیه با شیر مادر میزان عفونت گوش میانی را در نوزادان تا ۵۰ درصد کاهش میدهد.
۶۳ ٪
کودکانی که شش ماه از شیر مادر تغذیه کنند، احتمال ابتلا به سرماخوردگیهای بدخیم و عفونتهای گلو تا ۶۳ درصد در آنها کمتر میشود.
جو، تخممرغ، ماهی سالمون، ماست
حبوبات، آواکادو و گوشت بدون چربی
سبزیجات تند، ماهیهایی با امگا ۳ کم، مشروبات الکلی، بادام زمینی، غذاهای تند، کافئین زیاد و غذاهای نفاخ
جو، سبزیجات تازه مانند ریحان، اسفناج و برگ چغندر، سیر، هویج
دانههایی مانند رازیانه، شنبلیله، کنجد سیاه و زیرهسبز