مهم‌ترین اخبار بورسی کدال امروز (یکشنبه ۲۸ بهمن ۱۴۰۳) پیش بینی قیمت طلا و سکه (دوشنبه ۲۹ بهمن ۱۴۰۳) جزئیات عرضه وانت آریسان دوگانه‌سوز در بورس کالا (۲۸ بهمن ۱۴۰۳) زیان ۱۰ هزار میلیارد تومانی دولت به دلیل قطع گاز پتروشیمی‌ها مصوبه کالابرگ الکترونیکی از سوی معاون اول رئیس‌جمهور ابلاغ شد (۲۸ بهمن ۱۴۰۳) رئیس پارک فاوا خراسان رضوی: نقش شهرداری مشهد در برنامه‌های توسعه زیست‌بوم فناوری بی‌بدیل است پیش بینی بورس (دوشنبه ۲۹ بهمن ۱۴۰۳) | خروج پول از بازار ادامه دارد؟ هر آنچه باید درباره پلی الکترولیت و تجهیزات تزریق آن بدانید! تاکید استاندار خراسان رضوی بر تسهیل صادرات به افغانستان تسهیل مبادلات مرزی ایران و افغانستان با افزایش ساعات کاری گمرک کشف خط لوله ۷۰۰ متری قاچاق سوخت در سواحل قشم (۲۸ بهمن ۱۴۰۳) شهردار مشهد: درآمد اصلی شهر باید از حوزه فناوری و دانش‌بنیان باشد قیمت امروز موبایل‌های سامسونگ (۲۸ بهمن ۱۴۰۳) | از ۶ میلیون تا ۱۱۹ میلیون تومان چالش قنادی‌ها در آستانه ماه رمضان و نوروز ۱۴۰۴ ارزش دلاری بورس در کف ۱۰ ساله بیش از ۱۱۲ میلیون قطعه جوجه‌ریزی در خراسان رضوی ثبت شد جزئیات بسته حمایتی صمت برای کاهش تأثیرات ناترازی انرژی بر بنگاه‌های اقتصادی اعلام شد ۱۰ برابر شدن پس‌انداز؛ تصوری دور اما نزدیک ازدست‌رفتن یک حمایت مهم در بورس | گزارش وضعیت بازار سهام (۲۸ بهمن ۱۴۰۳) روش‌های مقاوم‌سازی ساختمان | کدام گزینه اقتصادی‌تر است؟ ریزش ۲.۵ میلیونی قیمت سکه در مشهد (۲۸ بهمن ۱۴۰۳) | طلا در مشهد گرمی چند؟ قیمت امروز خودرو‌های خارجی (۲۸ بهمن ۱۴۰۳) | تویوتا کرولا ۲ میلیارد و ۶۹۰ میلیون تومان شد لوازم خانگی گران شد (۲۸ بهمن ۱۴۰۳) بررسی قیمت امروز خودرو‌های داخلی (۲۸ بهمن ۱۴۰۳) | افت یک تا ۱۹ میلیونی قیمت‌ها قیمت امروز ارز، طلا، سکه و بیت کوین (۲۸ بهمن ۱۴۰۳) | ریزش قیمت‌ها در بازار ارز و طلا رئیس اتحادیه نانوایان مشهد: تأمین نان بعضی از مناطق مشهد در سال‌های آینده به مشکل خواهد خورد ۱۵ هزار مترمکعب افزایش استحصال سالانه آب با مرمت هر کیلومتر قنات در خراسان رضوی مجوز واردات خودرو از دو گمرک خسروی و پرویزخان صادر شد
سرخط خبرها

مصرف گاز از تولید سبقت گرفت

  • کد خبر: ۱۹۳۵۶۷
  • ۱۸ آبان ۱۴۰۲ - ۱۴:۳۱
مصرف گاز از تولید سبقت گرفت
از سال ۱۳۹۰ تا پایان ۱۴۰۱، سالانه به طور متوسط یک درصد رشد مصرف گاز در کشور بیش از رشد تولید آن بوده، در عین حال سهم ظرفیت ذخیره‌سازی گاز در ایران ۱.۷ درصد است که یک‌ششم میانگین جهانی است.

به گزارش شهرآرانیوز؛ ناترازی به معنای نبود تعادل میان عرضه و تقاضا، در حوزه‌های گوناگون از اجتماعی گرفته تا اقتصادی کاربرد دارد. ناترازی انرژی (آب و برق و گاز و سوخت)، بحث داغ همه ایام سال است، اما با آغاز فصل سرد، «ناترازی گاز» ملموس‌تر و نگران‌کننده‌تر می‌شود.

فعالیت‌هایی که در سال‌های اخیر برای حل معضل «ناترازی انرژی» انجام شده، برای حل این معضل به هیچ‌وجه کافی نبوده است.

شاخص شدت انرژی در کشور ۲ برابر متوسط دنیا و سه تا چهار برابر کشور‌های توسعه‌یافته است و بیم آن می‌رود که این مصرف بی‌رویه انرژی در سال‌های آتی مشکلاتی جدی ایجاد کند.

بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار فرصت صرفه‌جویی در حوزه مصرف انرژی در کشور وجود دارد که معادل ارزش فروش روزانه ۳.۵ میلیون بشکه نفت‌خام در طول یک سال است و اگر تنها ۲۵ درصد آن را بهینه‌سازی کنیم، گامی مهم برداشته‌ایم.

وابسته کردن کشور به گاز به عنوان منبعی تجدیدناپذیر که امکان دارد تا ۲۰ سال آینده ظرفیت تولید آن نصف شود خطا است و در صورت ادامه روند فعلی، کشور به جای صادرات گاز و استفاده از این منبع خداداد برای کسب درآمد‌های ارزی، مجبور به واردات آن می‌شود.

از سال ۱۳۹۰ تا پایان ۱۴۰۱، سالانه به طور متوسط یک درصد رشد مصرف گاز در کشور بیش از رشد تولید آن بوده است.

کارشناسان راهکار کوتاه‌مدت برای رفع مشکل ناترازی گاز را فقط صرفه‌جویی و فرهنگ‌سازی و تغییر الگوی مصرف بخصوص در مناطق پرمصرف می‌دانند.

ضرورت افزایش ظرفیت ذخیره‌سازی گاز کشور

سهم ظرفیت ذخیره‌سازی گاز در ایران ۱.۷ درصد است که یک‌ششم میانگین جهانی است.

در دنیا شاخص تعریف شده برای ذخیره‌سازی گاز، از تقسیم میزان گاز ذخیره‌سازی شده به میزان کل مصرف گاز در طول سال به دست می‌آید که این عدد در دنیا، به صورت متوسط، ۱۱ درصد است؛ یعنی در سایر کشور‌های دنیا، در ماه‌های گرم، گاز را در مخازن زیرزمینی ذخیره و در ماه‌های سرد از این مخازن برداشت می‌کنند تا بتوانند افزایش مصرف در ماه‌های سرد را مدیریت بکنند.

اروپا حدود ۲۳ درصد مصرف گاز خود، ظرفیت ذخیره‌سازی دارد، ظرفیت ذخیره‌سازی گاز در آمریکا و روسیه ۱۷ و ۱۸ درصد و در ایران یک و نیم درصد است؛ یعنی کل میزان ذخیره‌سازی ما که در ۲ میدان سراجه قم و شوریجه اتفاق می‌افتد، به اندازه یک و نیم درصد مصرف گاز در کشور است که هم از نظر امنیت انرژی و هم از نظر ناترازی در زمستان مشکل ایجاد می‌کند.

افزایش بهره‌وری نیروگاه‌های گازی نیز یک ضرورت است؛ زیرا در ۱۶ نیروگاه گازی کشور کمتر از ۲۵ درصد است و بهره‌وری در ۷ نیروگاه سیکل ترکیبی ۴۰ درصد برآورد شده است.

«تغییر الگوی حکمرانی انرژی»؛ ضرورتی انکارناپذیر

مشخص نبودن متولی حوزه بهینه‌سازی، از مشکلاتی است که بر سر راه بهینه‌سازی مصرف انرژی و رفع ناترازی وجود دارد. وزارتخانه‌های نفت و نیرو، خودشان را به صورت سنتی و تاریخی مسئول تولید نفت و گاز و برق می‌دانند و بحث بهینه‌سازی مصرف در این وزارتخانه‌ها به صورت جدی پیگیری نشده است؛ البته دولت سیزدهم این موضوع را در برنامه هفتم دیده است تا بهینه سازی مصرف انرژی جدی‌تر از گذشته اجرایی شود.

کارشناسان معتقدند الگوی حکمرانی انرژی در کشور باید تغییر یابد. آن‌ها پیشنهاد می‌دهند در بخش‌هایی از کشور مثل بوشهر، هرمزگان، بخش جنوبی استان سیستان و بلوچستان، جنوب کرمان و جنوب فارس که دارای آب و هوای گرم و خشک است، به جای استفاده از گاز، از سایر منابع انرژی مثل برق استفاده شود؛ زیرا در زمستان مصرف برق در مقایسه با تابستان بسیار کمتر و تقریباً یک‌سوم است.

کارشناسان تأکید دارند گسترش شبکه گازرسانی در بخش جنوبی کشور و همچنین وابستگی حدود ۷۰ درصدی نیروگاه‌های برق به گاز را نادرست می‌دانند و در مقابل تأسیس نیروگاه‌های پراکنده برق و گسترش تجدیدپذیرها، توسعه نیروگاه‌های پایه‌گازی، تغییر الگوی ساخت نیروگاه برق و حرکت از گاز به سوی استفاده از زغال‌سنگ با توجه به وجود معادن فراوان توسعه‌نیافته زغال‌سنگ را ضروری می‌دانند.

موضوع تبدیل شدن کشور به «هاب انرژی»، تنها در صورتی محقق می‌شود که «بهینه‌سازی مصرف انرژی» جدی گرفته شود و از منابع خدادادی کشور، برای صادرات و تولید ارزش افزوده استفاده شود.

منبع: ایرنا

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->