به گزارش شهرآرانیوز، حامد کرزی، رییسجمهور پیشین افغانستان به رسانه «کیودو نیوز» ژاپن که امروز سهشنبه ۷ آذر منتشر شد گفته است که درگیری اوضاع را بدتر از امروز خواهد کرد.
کرزی افزوده است: ما خواهان فروپاشی رژیم یا انشعاب آن نیستیم. ما به اندازه کافی (تجربه) آن را در افغانستان داشتهایم. ما خواهان بهبود در سیاست هستیم. ما میخواهیم که همه افغانها برای ساختن آینده گرد هم آیند.
رییسجمهور پیشین افغانستان گفته است که گفتگوهای بینالافغانی باید با حضور همه گروههای قومی هرچه زودتر آغاز شود.
کرزی در بخشی از گفتوگوی خود بیان کرده است که نسبت به احتمال موافقت طالبان برای تقسیم قدرت با سایر جناحها بدبین نیست، زیرا او معتقد است که افغانستان «به اندازهی کافی بزرگ» است که بتواند همهی گروههای خود را جای دهد.
او گفته است: ما باید ترتیبی بدهیم که به موجب آن هر دو طرف، طالبان و دیگر افغانها درک کنند که کشور به اندازه کافی برای همه بزرگ است. منظورم از نظر سیاسی و اقتصادی است.
کرزی در این گفتگو تأکید کرده است که طالبان باید فورا به دختران اجازه آموزش دهند و این میتواند گامی برای تبدیل شدن طالبان به دولت «مشروع» و «به رسمیت شناختهشدن» باشد. طالبان تحصیل دختران بالاتر از صنف ششم و کار زنان را منع کردهاند. بهرغم تأکید کشورها و سازمانهای جهانی، طالبان تاکنون از تصمیمشان عقبنشینی نکردهاند.
با این حال کرزی گفته است که اکثریت طالبان با آموزش دختران موافق هستند.
کرزی با نگاهی به روند ۲۰ سالهی بازسازی و دموکراسیسازی به رهبری ایالات متحده و متحدانش در افغانستان گفته است که از ۲۰۰۱ تا بازگشت طالبان در سال ۲۰۲۱، دستآوردها و اشتباهات زیادی از سوی جامعهی جهانی و افغانها انجام شده است.
او درباره شکست دموکراسی در افغانستان گفته است که مردم عادی این کشور دموکراسی را پذیرفتند، اما این یک سوءمدیریت از سوی دولت وقت و جامعهی جهانی بود که بهگفته او، منجر به فروپاشی دموکراسی شد.
رییسجمهور پیشین همچنین توافق دوحه بین ایالات متحده و طالبان را بزرگترین دلیل فروپاشی دولت قبلی عنوان کرده است.
کرزی در پاسخ به این پرسش که آیا فکر میکند که ایالات متحده به طالبان چراغ سبز نشان داده است تا کشور را با زور تصرف کنند -کاری که این گروه در آگست ۲۰۲۱ انجام دادند- پاسخ داد: «این اتفاق افتاد.»
وی از پرداختن به جزئیات خودداری کرده اما گفته است: تصور این است که روند دوحه برای صلح نبوده است. مردم افغانستان اکنون به این باور دارند.
منبع: اطلاعات روز