آغاز فروش محصولات ایران‌خودرو از امروز (جمعه، ۲۹ فروردین ۱۴۰۴) تخصیص ۵ همت برای تکمیل مطالعات پروژه‌های زیرساختی استان | پیش‌بینی جهش در سهم اعتبار خراسان رضوی از بودجه ۱۴۰۵ مشهد، کانون نام‌های تجاری کشور | «ویژند»، راه میان‌بر برای تقویت تولید و صادرات خراسان رضوی جزئیات پرونده‌های قاچاق کالا در خراسان رضوی | ثبت ۸۹۶ پرونده قاچاق کالا در سال ۱۴۰۳ روند دلار زدایی از اقتصاد کشور با مبادلات ارزی دوجانبه با کشور‌های همسایه قیمت امروز خودرو‌های خارجی و مونتاژی (۲۸ فروردین ۱۴۰۴) نمایشگاه‌داران خودرو قیمت خودرو‌های داخلی را اعلام کردند (۲۸ فروردین ۱۴۰۴) تداوم تزریق ۲۹۰ همتی بانک مرکزی در بازار باز بررسی دردسر جدید مستأجران با نزدیک‌شدن به فصل جابه‌جایی افت قیمت طلا در مشهد | سکه ۲ میلیون تومان ریزش کرد (۲۸ فروردین ۱۴۰۴) شعار سال، سواد رسانه‌ای و راهکار‌های استراتژیک قیمت امروز دلار، طلا، سکه و ارز دیجیتال (۲۸ فروردین ۱۴۰۴) | افت قیمت دلار در آستانه دومین جلسه مذاکرات قیمت طلای جهانی امروز (۲۸ فروردین ۱۴۰۴) | سقوط دلار جهانی و پرواز طلا به مرز ۳۳۰۰ دلار منتظر عرضه انبوه نوبرانه‌ها از ۲۰ روز دیگر در مشهد باشید | کاهش قیمت ملون از هفته آینده اولویت‌های شعار سال ۱۴۰۴ در خراسان رضوی جنجال خانه‌های خالی در ایران | قانونی که اجرا نشد دستورالعمل وام ودیعه مسکن مستأجران ابلاغ شد (۲۸ فروردین ۱۴۰۴) | ثبت‌نام فقط در سامانه «تم» حجم دلار خانگی چقدر است؟ (۲۸ فروردین ۱۴۰۴) نرخ اقلام میوه و صیفی‌جات در میادین تره‌بار مشهد چقدر است؟ (۲۸ فروردین ۱۴۰۴) + جدول تمرکز قدرت در پایتخت شکسته می‌شود | تفویض اختیارات محلی به استانداری خراسان رضوی، روی میز رئیس‌جمهور تا اطلاع ثانوی، کل تجارت ایران و افغانستان به واحد «ریال» خواهد بود عوارض ویژه صادرات زعفران «صفر» شد | ایجاد نمایندگی جدید صندوق ضمانت توسعه صادرات در خراسان رضوی پیش بینی قیمت ارز و دلار (پنجشنبه ۲۸ فروردین ۱۴۰۴) پیش بینی قیمت طلا و سکه (پنجشنبه ۲۸ فروردین ۱۴۰۴) افزایش گمرکات خراسان رضوی به ۷ پایانه | تعرفه صفر برای ۸۰ درصد از اقلام تجارتی استان با اوراسیا آیین تجلیل از صادرکنندگان نمونه خراسان رضوی برگزار شد | ۳۰ کشور جهان، مشتری اقلام صادراتی خراسان رضوی + فیلم تعرفه گمرکی واردات موبایل در سال ۱۴۰۴ اعلام شد+جزئیات پزشکیان: باید تفکر سیستمی و توانمندی کار تیمی را به دانش‌آموزان آموزش دهیم علت عدم شماره‌گذاری محصولات ایران خودرو در سال ۱۴۰۴ چیست؟
سرخط خبرها

بررسی جزئیات فساد ۳ میلیارد دلاری | چای با طعمی تلخ‌تر از زهر

  • کد خبر: ۱۹۸۵۰۴
  • ۱۴ آذر ۱۴۰۲ - ۱۳:۰۳
بررسی جزئیات فساد ۳ میلیارد دلاری | چای با طعمی تلخ‌تر از زهر
پرونده رانت‌خواری ۳ میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلاری واردات چای شرکت چای دبش این روز‌ها بر روی میز دستگاه قضا قرار دارد؛ پرونده‌ای که طبق آمار بزرگ‌ترین فساد اقتصادی در تاریخ کشور نام گرفته است.

به گزارش شهرآرانیوز، فروردین امسال بود که رئیس دبیرخانه ستاد هماهنگی مبارزه با مفاسد اقتصادی از معرفی متخلفان پرونده واردات چای به دستگاه قضا به رسانه‌ها خبر داد؛ خبری که در آن زمان چندان در رسانه‌ها بازتاب پیدا نکرد.

اما به تازگی با انتشار رقم رانت بزرگ ۳ میلیارد دلاری در این پرونده، روز به روز ابعاد جدیدتری از این پرونده نمایان می‌شود.

چه کسی مقصر است؟

هرچند برخی از رسانه‌ها از جمله رسانه‌های اصلاح‌طلب انگشت اتهام را به سوی دولت فعلی نشانه گرفته اند، اما بررسی جزئیات این پرونده نشان می‌دهد که این فساد بزرگ اقتصادی در نتیجه رانت ارز ۴۲۰۰تومانی و در سال‌های ۱۳۹۸ تا پایان سال ۱۴۰۱ رخ داده و در مجموع رقمی حدود ۳ میلیارد و ۳۷۰ میلیون دلار از بیت المال برای واردات چای و ماشین آلات پیشرفته آن حیف و میل شده است. به عبارتی ۷۹ درصد ارز نیمایی تخصیص یافته برای واردات چای به این گروه تجاری اختصاص پیدا کرده بود.

بنابر اظهارات رئیس سازمان بازرسی «میزان چای مورد نیاز کشور حدود ۱۰۰ هزار تن در سال است که از این میزان حدود ۷۰ درصد آن وارداتی است. درحالی‌که قریب به صد شرکت تولیدی و بازرگانی، به امر واردات چای مشغول هستند؛ اما عمده واردات توسط یک گروه تجاری خاص صورت می‌گیرد».

آن‌طور که رئیس دبیرخانه ستاد هماهنگی مبارزه با مفاسد اقتصادی گفته است برخی محموله‌های چای وارداتی این شرکت از کیفیت مناسبی برخوردار نبوده که با توجه به اهمیت سلامت غذایی مردم با رصد به‌موقع مراجع نظارتی و همکاری مؤثر دستگاه قضایی از ترخیص آن‌ها جلوگیری شد.

دریافت ارز ترجیحی بدون واردات کالا!

در سال ۱۴۰۱ نیز کل ارز تأمین شده برای واردات چای حدود یک میلیارد و ۳۹۶ میلیون دلار بود که از این میزان یک میلیارد و ۱۰۱ میلیون دلار به این گروه اختصاص پیدا کرده بود.

گروه تجاری مذکور، تاکنون برای یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلار از ارز‌های دریافتی خود، رفع تعهد نداشته و کالایی وارد کشور نکرده است.

علاوه بر مبلغ مورد اشاره (یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلار) مهلت مابقی ارز‌های دریافتی این گروه نیز رو به پایان است و میزان ارز رفع تعهد نشده در حوزه واردات چای برای این شرکت تا عدد نزدیک به ۲ میلیارد دلار قابل افزایش است.

علاوه بر ارز‌های تأمین شده برای واردات چای، بالغ بر یک میلیارد و ۴۷۲ میلیون دلار در سال‌های ۱۳۹۸ تا ۱۴۰۱ به واردات ماشین‌آلات مربوطه به این گروه تجاری تخصیص داده شده که به سرجمع تعهدات این شرکت اضافه می‌شود و با اتمام مهلت قانونی، به میزان تعهدات رفع نشده منقضی شده اضافه خواهد شد.

پیگیری صورت گرفته همچنین نشان می‌دهد که بخشی از ارز‌هایی که توسط این گروه دریافت شده، در بازار آزاد به مبالغ بیشتر فروخته شده است!

رقم ریالی فساد رخ داده چیزی حدود ۱۴۰ هزار میلیارد تومان است که از نظر ریالی، تاکنون چنین چیزی در تاریخ اقتصادی ایران سابقه نداشته است.» نام این گروه صنعتی که در اطلاعیه سازمان بازرسی به آن اشاره‌ای نشده؛ «گروه کشت و صنعت دبش» با برند تجاری «چای دبش» یک بیزینس خانوادگی و موروثی است که توسط خانواده رحیمی اداره می‌شود.

عمده فعالیت این شرکت نیز در اختیار گرفتن باغات چای در کشور‌های آفریقایی به صورت قرارداد سلف و واردات چای تولید شده به ایران است.

گروه کشت و صنعت دبش، برای چای درجه یک هندی ثبت سفارش کرده، اما در عمل چای درجه دو کنیایی (یعنی همان‌جایی که کشت فراسرزمینی انجام می‌دهد) وارد کرده است.

خرید با قیمت ۲ دلار؛ فروش ۱۴ دلار !

اختلاف قیمت این دو نوع چای چیزی حدود ۱۲ دلار در هر کیلو بوده که در تناژ بالا اعداد سرسام‌آوری نصیب مدیران این گروه کرده است. گفته می‌شود که این شرکت با حضور در بازار چای صادراتی ایران همان چای صادراتی را نیز به قیمت ۲ دلار وارد کرده و به قیمت‌های نزدیک به ۱۴ دلار فروخته است.

نکته اصلی اینجاست که سیستمی متشکل از سازمان استاندارد، گمرک و حتی وزارتخانه‌هایی چون جهاد کشاورزی و سازمان غذا و دارو نیز کیفیت چای وارداتی را تایید کرده‌اند.

در روز‌های اخیر نیز خبر بازداشت رحیمی، مدیرعامل گروه کشت و صنعت دبش منتشر شد که از اواخر ماه گذشته با تعیین وثیقه ۵ هزار میلیارد بازداشت و روانه زندان شده است.

امروز سه‌شنبه، ۱۴ آذر ماه نیز مسعود ستایشی، سخنگوی قوه قضائیه در جریان نشست خبری از بازداشت برخی مدیران این پرونده با قرار‌های تأمین خبر داد و گفت: برخی با تأمین‌های متناسب فعلاً آزاد هستند و روند تحقیقات ادامه خواهد یافت و به محض تکمیل تحقیقات و فراهم شدن شرایط قانونی اطلاع‌رسانی بیشتر صورت خواهد گرفت.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->