تصادف مرگبار در جاده قم کاشان با سه فوتی (۵ اردیبهشت ۱۴۰۴) امضای قرارداد همکاری ایران و روسیه برای تحقیقات سلولی و ژن‌درمانی تصادف تریلی و مینی بوس در خواف با پنج مصدوم (۵ اردیبهشت ۱۴۰۴) لاک‌پشت غول‌پیکر صد ساله‌ برای نخستین‌بار مادر شد + عکس صالحی‌امیری وارد ترکیه شد (۵ اردیبهشت ۱۴۰۴) بازداشت ۸۴ نفر درخصوص فروش سؤالات کنکور ۱۴۰۴ ایران، رتبه سوم جهان در بحران فرونشست زمین | خراسان رضوی، رکورددار این مخاطره در کشور پیش‌بینی هواشناسی مشهد و خراسان رضوی امروز (جمعه، ۵ اردیبهشت ۱۴۰۴) | دمای مشهد به ۳۶ درجه می‌رسد وزیر علوم: افزایش ظرفیت پذیرش در کنکور نداریم | برای همه داوطلبان صندلی خالی وجود دارد اسامی فراورده‌های بهداشتی غیرمجاز در حوزه مراقبت از مو و بدن اعلام شد شمارش معکوس برای جبران کمبود «پنتاوالان» | پیگیری شهرآرانیوز از وضعیت کمبود واکسن پنج‌گانه نوزادان توزیع شیر مدارس در سال تحصیلی جدید قطعی شد| شش همت اعتبار برای حدود ۸ میلیون دانش‌آموز کشور مرگ یک جوان بر اثر حمله پلنگ در تربت حیدریه توضیحات سازمان سنجش درباره آزمون اختصاصی پذیرش دانشجو - معلم انتقال یک ایرانی از زندان چین به کشور پس از ۱۸ سال وقوع بارش‌های رگباری همراه با وزش باد در خراسان رضوی از امروز (۴ اردیبهشت ۱۴۰۴) حجاج ایرانی از بحث تنش‌زا و همراه‌داشتن مواد اسیدی و دارو‌های پودرشده پرهیز کنند مشاهده لاشه دو توله پلنگ ایرانی در پارک ملی خَبر کرمان بازداشت ۴ نفر از عوامل پخش برنامه تفرقه‌افکنانه در صداوسیما، با دستور قضایی از «هرمز» تا «کوچه»؛ تکرار یک تراژدی توریستی؟ توضیحات رئیس مرکز اطلاع‌رسانی وزارت آموزش و پرورش در خصوص نگرانی از پلیسی شدن محیط مدارس جزئیات زورگیری از دانشجویان خواجه نصیرالدین طوسی آزادی ۸۲۹ نفر از زندانیان جرائم غیرعمد در سال ۱۴۰۳ | فقط ۷۲۰ زندانی بدهکار دیگر در زندان‌های استان باقی مانده‌اند فراخوان چهارم جذب نخبگان در دستگاه‌های اجرایی از شهریورماه ۱۴۰۴ رهایی نوجوان ۱۶ساله از چنگ گروگان‌گیران در عملیات پلیس (۳ اردیبهشت ۱۴۰۴) تصادف زنجیره‌ای در محور ملک‌آباد - مشهد؛ انتقال ۱۱ مصدوم به بیمارستان (۳ اردیبهشت ۱۴۰۴) ماجرای مرگ همزمان ۶ نفر در خانه باغی در ارومیه + فیلم و علت فوت هشدار سطح زرد هواشناسی در خراسان رضوی در پی پیش‌بینی افزایش دما (چهارشنبه، ۳ اردیبهشت ۱۴۰۴) رفع توقیف گواهینامه رانندگان متخلف نوروز ۱۴۰۴ در خراسان رضوی
سرخط خبرها

جنگ‌انگاری مقابله با کرونا

  • کد خبر: ۲۰۴۳۰
  • ۲۰ اسفند ۱۳۹۸ - ۰۹:۱۱
جنگ‌انگاری مقابله با کرونا
سید احمد فاطمی‌نژاد استادیار روابط بین‌الملل دانشگاه فردوسی مشهد
طی روز‌های اخیر فضای علمی و رسانه‌ای کشور تحت تأثیر شیوع ویروس کرونا و تلاش‌های دولتی و غیردولتی برای مقابله با آن بوده است. با توجه به شدت تأثیر این واقعه بر زندگی روزمره مردم، سیاست‌گذاران و اصحاب رسانه کشورمان تلاش کرده‌اند که به هر نحو ممکن افکار عمومی را درباره شیوع کرونا حساس کنند تا همراهی آن‌ها در مقابله با این بیماری را جلب کنند. بنابراین، یکی از راهکار‌های دغدغه‌مندان و فعالان این حوزه، استفاده از ادبیات حماسی و نظامی در توصیف این شرایط بوده است. برای مثال می‌توان به نمونه‌های زیر اشاره کرد:
الف) به کرات شنیده می‌شود که باید تلاش کنیم که در جنگ با کرونا غالب شویم.
ب) مسئولان مختلف اعلام می‌کنند که اکنون در وضعیت قرمز جنگی هستیم.
ج) در فضا‌های مختلف عمومی و رسانه‌ای اعلام می‌شود که کادر درمانی و پزشکان در خط مقدم مبارزه با کرونا هستند.
د) برابرسازی و تشبیه پرستاران و پزشکان در شرایط حاضر با رزمندگان زمان جنگ تحمیلی تبدیل به رویه عادی این روز‌ها در فضای مجازی کشور شده است.
ه) شاعران و ادیبان مشغول داستان‌سرایی و شاعری حماسی در توصیف وضعیت جاری هستند.
و) عمل گندزدایی و ضدعفونی خیابان‌ها و معابر به‌عنوان «عملیات سرکوب کرونا» تعریف می‌شود و ...
همه این موارد که احتمالا برای بیشتر شما کاملا آشنا و طبیعی است، در جلب افکار عمومی و برانگیختن حساسیت مردم حتما تأثیرگذار است، اما باید هم‌زمان در نظر داشته باشیم که این رویه کلامی ما را وارد فضای گفتمانی خاصی می‌کند که شاید مدیریت آن دشوار باشد. به عبارت دیگر، جنگ‌انگاری مقابله با کرونا ابعاد مختلفی دارد. بخشی از آن به تهاجم و دفاع در این جنگ برمی‌گردد که تحریک احساسات عمومی در آن مفید است. در این قسمت، کادر درمانی و افراد فعال در مقابله با شیوع کرونا به‌عنوان مدافعان میهن و حامیان کیان کشور به تصویر کشیده شده‌اند. این بخش کاملا مفید است و می‌تواند همراهی مردم و انگیزه کادر درمانی را در پی داشته باشد.
بخش دوم به پیامد‌های این جنگ برمی‌گردد که می‌تواند یأس‌آور باشد. این از نکاتی است که به جد باید مد نظر قرار گیرد. وقتی از ادبیات جنگی برای توصیف مقابله با کرونا استفاده می‌شود، قربانیان این فرایند نیز به قربانیان یا شهدای جنگی بدل می‌شوند. این قربانیان حتی می‌توانند عامل همدلی باشند، اما موضوع مرگ آن‌ها از سوی دیگر، یأس و ناامیدی در پی دارد. به‌ویژه با توجه به اینکه آمار قربانیان کرونا در ایران نسبت به تعداد بیماران در سطح جهان از همه کشور‌های دیگر وخیم‌تر است. بخش سوم به تفسیر دیگران از رزمندگان و فرماندهان این جنگ مرتبط می‌شود که احتمالا کینه‌توزی در پی خواهد داشت. این روز‌ها یکی از پست‌های پرتکرار در فضای مجازی، پستی است که به تفاوت کرونای مردم عادی و کرونای مسئولان اشاره دارد. در گفتمان جنگ‌انگارانه از موضوع کرونا، مسئولان و مردم عادی به‌ترتیب می‌توانند نمایانگر فرماندهان و سربازان باشند؛ فرماندهانی که سنخیتی با سربازان خود ندارند و شکافی عمیق بین آن‌ها وجود دارد. این شکاف می‌تواند هم در زمان مقابله با کرونا و هم پس از آن خطرناک باشد.
درمجموع به نظر می‌رسد بهتر است فعالان رسانه‌ای در هر سطحی مراقب معنای کلمات، مفهوم ترکیب آن‌ها، تفسیر کلام منعقدشده و پیامد گفتمان برساخته خود باشند. در شرایط حاضر و درحالی‌که کشور مشغول مقابله با ویروس کروناست، استفاده فزاینده از ادبیات جنگی و نظامی می‌تواند پیامد‌های ناخوانده نیز داشته باشد.
گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->