به گزارش شهرآرانیوز بانکهای خراسان رضوی، سال گذشته را با خروج ۲۸ درصد منابع بانکی از استان به پایان رساندند. این یعنی ۷۲ درصد منابع بانکی را در قالب تسهیلات به هم استانیهای خود پرداخت کردند. حالا سؤال اینجاست که مقایسه دو کفه ترازوی منابع و مصارف، نشان از عملکرد مثبت بانکهای استان در این شاخص دارد یا منفی؟ بستگی دارد که این اعداد را با میانگین ۸۵.۲ درصدی کشور مقایسه کنیم یا با عملکرد ماههای گذشته بانکهای خراسان رضوی در استان.
بدیهی است که در مقایسه با کشور، وضعیت پرداخت تسهیلات در استان تعریفی ندارد و همان طور که بارها گفته ایم بخش بزرگی از سپردههای مردم توسط بانکها خارج میشود. اما در مقایسه با گذشته پس از خطو نشانهای فراوان مسئولان و قول وقرارهای رئیس بانک مرکزی در افزایش پرداخت تسهیلات بانکی در استان این نسبت از حدود ۶۹ درصد در دی ماه به حدود ۷۲ درصد در اسفندماه سال گذشته رسید. البته قرار بود این عدد تا پایان سال گذشته به ۸۵ درصد برسد، هرچند بعید به نظر میرسید و در پایان نیز اتفاق نیفتاد.
مقایسه میزان تسهیلات پرداختی در اسفند ۱۴۰۲ نسبت به اسفند سال ماقبل آن نشان میدهد که این میزان حدود ۲۴ درصد افزایش داشته است. این درحالی است که میزان سپرده گذاری در بانکهای استان حدود ۳۲ درصد افزایش یافته است. حالا همه اینها در مقایسه با تورم سالانه ۴۱ درصدی نشان میدهد که در واقعیت افزایش میزان تسهیلات از تورم عقب مانده و توسط آن بلعیده شده است.
بر اساس گزارش بانک مرکزی، اگر میزان تسهیلات پرداختی را از میزان سپرده گذاری بعد از کسر ذخیره قانونی کم کنیم، مشخص میشود که حدود ۹۴ هزارو ۷۲۴ میلیارد تومان در پایان سال قبل از استان خارج شده است، مبلغی که اگر بخواهیم بزرگی اش را نشان دهیم، حدود دوازده برابر بودجه عمرانی استان در لایحه آلبوم اقتصادی ۱۴۰۳ است. از طرفی زمستان سال گذشته بود که اعلام شد تعداد پروژههای نیمه تمام دارای اولویت استان ۱۶۵ پروژه به ارزش ۲۷ هزار و ۵۸۲ میلیارد تومان است. برای تأکید بر بزرگی منابع خارج شده از استان، میتوان گفت که فقط حدود ۳۰ درصد این منابع برابر با نیاز استان برای تکمیل ۱۶۵ پروژه اولویت دار است.
اگر میخواهید بدانید بانکها سال گذشته چقدر و در چه بخشهایی تسهیلات پرداخت کرده اند، بد نیست به خلاصه جداولی که چندی پیش بانک مرکزی درباره عملکرد تسهیلات پرداختی بانکها منتشر کرده است، نگاهی بیندازید. در سال گذشته ۱۸.۳ درصد وامها سهم مصرف کننده نهایی (خانوار) و باقی آن سهم دیگر بخشها بوده است.
بر اساس این دادهها بخش خدمات گوی سبقت را از دیگر بخشها در جذب تسهیلات بانکی ربوده است. چرا؟ مهمترین دلیل اینکه بخش خدمات برای بانکها در پرداخت تسهیلات جذابیت دارد به کم ریسک بودن و نیاز نداشتن به سرمایه گذاری سنگین بیان شده است.
از طرفی در سالهای اخیر باتوجه به مشکلات حوزه صنعت و تجارت بخش خدمات بیشتر مورد استقبال قرار گرفته است. هرچند بخش صنعت و معدن دومین بخش در دریافت تسهیلات بود، اما این موضوع با توجه به تورم و افزایش هزینههای تولید و از سوی دیگر نیاز به تأمین سرمایه در گردش دور از انتظار نیست. همچنین در این میان مسکن و ساختمان باوجود مشکلات مردم در حوزه تأمین مسکن، کمترین میزان را به خود اختصاص داده است. این نشان میدهد که وامهای مسکن با توجه به میزان اقساط و شرایط دریافت آن مورد استقبال نبوده است.
بررسی جدولی که به طور تفکیکی هدف از دریافت تسهیلات را مشخص کرده نشان میدهد که بیشترین سهم مربوط به تأمین سرمایه در گردش بوده که نشان میدهد بخش تولید بیش از همه بخشها دست به گریبان تسهیلات برای ادامه حیات خود شده است. از دیگر نکات مهم در این جدول سهم اندک وامهای قرض الحسنه به ویژه در حوزه اشتغال است.