در اسلام عزیز ما درکنار مردان بزرگ و الگو، بانوان گرانقدر و تحسینبرانگیز و صاحب فضایل و مناقب نیز دیده میشوند. حضرت فاطمهمعصومه (س) در این میان، ویژگیهای منحصربهفردی داشتند؛ ویژگیهایی که بعد از حضرت فاطمهزهرا (س) در هیچ بانویی وجود نداشته است؛ از فضایل اخلاقی و مقامهای معنوی تا مقامهای علمی و شئون آخرتی؛ چیزی که کتابهای مختلفی برای درک بخشی از آن نوشته شده است.
یکی از مقامها و فضایل حضرت فاطمهمعصومه (س)، شأن علمی ایشان است؛ همان عاملی که امام معصوم را بر آن داشت جملهای را که پیامبر خدا (ص) برای حضرت زهرا (س) گفته بودند، در مورد حضرت فاطمهمعصومه (س) تکرار کند.
در زمان حیات مبارک امام موسیبنجعفر (ع)، پدر گرامی حضرت معصومه (س)، جمعی از علاقهمندان و یاران حضرت که در بیرون از مدینه زندگی میکردند، برای زیارت و عرض ادب و طرح سؤالات خود به مدینه آمدند و به خانه حضرت مشرف شدند. در را که زدند، حضرت معصومه (س) پشت در آمدند و به آن شیعیان گفتند که پدر در خانه نیست. آن شیعیان عرض کردند: «ما از بیرون مدینه برای زیارت امام (ع) و طرح سؤال خدمتشان رسیدهایم».
اینجا بود که حضرت معصومه (س) گفتند: «من سؤالات را ببینم» و بعد هم فرمودند: «فردا بیایید و جواب سؤالات را بگیرید». آنها یک شب در مدینه سر کردند و فردا آمدند در خانه امام درحالیکه هنوز امام به خانه برنگشته بودند، اما پاسخ سؤالات را از حضرت معصومه (س) دریافت کردند. آنها جواب سؤالات را گرفتند و در راه رفتن بهسمت خانههایشان، امام موسیکاظم (ع) را زیارت کردند و از دیدار حضرت خوشحال شدند.
آن وقت ماجرا را برای امام بازگو کردند. امام سؤالات را بههمراه پاسخ آنها گرفتند، مطالعه کردند و دیدند که حضرت معصومه (س) بسیار زیبا و دقیق، جواب سؤالات را دادهاند. آن وقت چشمان امام پر از اشک شد و سهبار پشتسر هم تکرار کردند: «فداها ابوها! فداها ابوها! فداها ابوها!»؛ همان جملهای که حضرت پیامبر (ص) درباره حضرت فاطمه (س) فرموده بودند.
این یکی از شباهتهای فاطمهمعصومه (س) با حضرت زهراست. شباهت دیگر، مقام شفاعت بیبی است که بعد از حضرت زهرا (س) هیچ زن دیگری در این مقام، نزدیکتر به ایشان نیست. امامصادق (ع) میفرمایند: «أَلَا وَ إِنَّ قمَّ الْکوفه الصغِیرَه أَلَا إِن لِلْجنَّه ثَمَانِیه أَبْوَابٍ ثلَاثَه منْهَا إِلَی قُمَّ تُقْبَضُ فِیهَا امْرَأَةٌ مِنْ وُلْدِی اسْمُهَا فَاطِمَه بِنْتُ مُوسَی وَ تُدْخَلُ بِشَفَاعَتِهَا شِیعَتِی الْجَنَّه بِأَجْمَعِهِم: قم، کوفه کوچک ماست. برای بهشت هشت در است که سه در آن بهسوی قم است. زنی در قم وفات میکند که از اولاد من و نامش فاطمه است. در روز قیامت با شفاعت او، تمام شیعیان من وارد بهشت میشوند». (جامعالاحادیثالشیعه، ج۱۲، ص۶۱۷؛ بحارالانوار، ج۵۷، ص ۲۲۸).
یکی دیگر از شواهد عظمت حضرت معصومه (س) و شباهت ایشان با بانوی دوعالم، زیارتنامهای است که امامرضا (ع) در شأن ایشان بیان کردهاند. بعد از حضرت فاطمهزهرا (س)، تنها زیارتی که از امام معصوم برای یک زن نقل شده است، زیارت حضرت معصومه (س) است و هیچیک از بانوان خاندان عصمت و طهارت، زیارت مخصوص از امام ندارند.
فضیلت و شباهت دیگر فاطمهمعصومه (س) با حضرت زهرا (س) در عین اشراف به معارف اهلبیت (ع)، محدثه بودن ایشان است. از ویژگیهای کریمه اهلبیت (س) این بود که جزو روایتکنندگان حدیث بودند. چندین حدیث است که در سند آنها، نام حضرت فاطمه معصومه (س) ذکر شده است. علامهامینی در کتاب شریف «الغدیر» به بعضی از آنها استناد میکند؛ مانند آنکه نقل شده است: «عن فاطمه بنت علی بن موسی الرضا حدثتنی... «من کنت مولاه فعلی مولاه.» (علامهامینی، الغدیر، ج یک، ص ۱۹۶).
از خداوند بزرگ میخواهیم دختران ما را پیرو این بانوی بزرگ اسلام قرار بدهد و شفاعت ایشان را شامل حال همه ما کند. انشاءا...!