به گزارش شهرآرانیوز، چند روز پیش خبر رسید که بالاخره با کوتاهآمدن نسبی دولت، طلافروشها کمی راضی شدهاند و احتمالاً دعوای بزرگ دولت و این صنف بر سر ثبت موجودی طلای آنها فروکش کرده است، اما هنوز هر خبری که مربوط به ماجرای طلا باشد، میتواند توجهها را جلب کند؛ مانند خبری که دیروز درباره میزان مالیاتی که خریداران طلا باید بپردازند، شنیده شد.
این خبر از قول معاون صنایع عمومی وزارت صمت میگفت که خریداران طلا فقط باید مالیات بر اجرت را بپردازند و مالیات دیگری نباید از آنها گرفته شود. بلافاصله این نقلقول در شبکههای اجتماعی پیچید و خیلیها تصور کردند که اشاره او به مالیات بر عایدی سرمایه است، درحالیکه منظور او مالیات بر ارزشافزوده بود؛ یعنی مالیاتی که خریداران طلا موقع خرید از طلافروشی باید بپردازند، اما مالیات بر عایدی سرمایه به زمان فروش طلا مربوط میشود و هنوز تصویب نشده است. اگر هم تصویب بشود، شرایط دیگری دارد.
حالا اگر بخواهیم نقلقول تازه محمدمهدی برادران را درباره مالیات بر ارزشافزوده بررسی کنیم، اینطور میشود که مثلاً اگر شما ۱۰۰ میلیون تومان طلا بخرید و برای این مقدار قرار است ۵درصد اجرت پرداخت کنید، یعنی ۵ میلیون تومان، در این حالت شما باید بر اساس قانون بودجه امسال که مالیات بر ارزشافزوده را ۱۰ درصد در نظر گرفته، ۱۰ درصد از آن ۵ میلیون تومان یعنی ۵۰۰ هزار تومان را بهعنوان مالیات بپردازید. این در حالی است که بعضی از طلافروشها با سوءاستفاده از بیخبری خریداران مالیات را روی کل مبلغ میکشند یا اینکه در حالت بهتر، مالیات را از دستمزد ساخت و اجرت فروش با هم حساب میکنند، در حالیکه مالیات باید فقط برای اجرت فروش در نظر گرفته شود.
از آنجا که اجرت ساخت هم خودش چیزی بین ۱۰ تا ۱۵درصد روی ارزش طلا کشیده میشود اگر خریداران متوجه نباشند ممکن است بیشتر از دو برابر بهعنوان مالیات از آنها گرفته شود.
حالا شما چطور میتوانید از اینکه چنین کلاهی سرتان برود، جلوگیری کنید؟ اول اینکه حواستان به قوانین و معنی آنها باشد و دوم اینکه از این بهبعد برای خرید طلا صورتحساب الکترونیکی درخواست کنید.
اگرچه خیلی از طلافروشها از این کار خودداری میکنند، اما اگر طلافروشی را پیدا کنید که صورتحساب الکترونیکی برایتان صادر کند نهتنها خیالتان از حساب و کتابی که انجام شده راحت است بلکه از یک امتیاز بزرگ هم برخوردار میشوید آنهم اینکه در صورت تصویب قانون مالیات بر عایدی سرمایه، طلایی که خریداری کردهاید معاف از این نوع مالیات خواهد بود.
ضمن اینکه اگر طلافروشی بعد از درخواست مشتری، از صادر کردن صورتحساب الکترونیکی خودداری کند، مشتری میتواند موضوع را به سازمان امور مالیاتی اطلاع دهد و در این صورت فروشنده با جریمههای سنگین روبهرو خواهد شد.
گذشته از خبر معاون وزارت صمت برای خریداران طلا، یک خبر هم سازمان امور مالیاتی مجددا برای طلافروشها داشت. این خبر را نادر بذرافشان رئیس اتحادیه صنف طلا و جواهر اعلام کرد. او گفت که طبق جلسهای ۶ ساعته با سازمان امور مالیاتی و وزارت صمت در روز ۲۵ اردیبهشت قرار شده که در ضوابط مربوط به ثبت موجودی طلافروشها تجدیدنظرهایی صورت بگیرد.
بر این اساس ثبت موجودی و مقدار نگهداری فقط برای سه دسته از اشخاص الزامی است؛ اشخاصی که به قصد تجاری اقدام به ورود کالای مشمول مالیات به کشور میکنند، یعنی واردکنندهها. اشخاصی که با قصد تجاری اقدام به خروج کالای مشمول از کشور میکنند، یعنی صادرکنندهها و تولیدکنندگان گروه کالایی (د) یعنی کسانی که طلای استخراج شده از معادن کشور را پرداخت کرده و آماده ارائه بخش تولید مصنوعات و شمش میکنند. اما اینطور نیست که فروشندههای طلا و جواهر به کلی کاری با سامانه تجارت نداشته باشند بلکه آنها باید تا شش ماه آینده نسبت به ثبت دقیق معاملاتشان در این سامانه اقدام کنند یعنی هرچه خرید و فروش انجام میدهند در این سامانه ثبت کنند.
اینطور که سازمان امور مالیاتی شرط کرده اگر ثبت معاملات بیشتر از ۵۱درصد از اعضای صنف انجام شود، این مهلت شش ماهه تمدید خواهد شد، اما اگر نشود پای ثبت موجودی طلا هم به میان خواهد آمد. متن دقیق شرط هم از این قرار است: «در غیر اینصورت همه فعالین اقتصادی این حوزه فعالیت بهصورت تجاری، ملزم به ثبت اطلاعات موجودی در سامانه جامع تجارت خواهند بود و محدود به سه گروه مذکور نخواهد شد.»
در نهایت هم دوباره برای جمع شدن خیال طلافروشها تاکید شد که ثبت معاملات در سامانه تجارت کافی است و دیگر نیازی به ثبت همان معامله در سامانه مالیاتی وجود ندارد، چون اطلاعات این دو سامانه تجمیع شده و مورد استفاده نهادهای مختلف قرار خواهد گرفت.
منبع: هفت صبح