رئیس جمهور دستور اصلاح و اجرای الگوی کشت سراسری را صادر کرد توزیع گسترده برنج ۵۶ تا ۷۰ هزار تومانی تنظیم بازار در فروشگاه‌های زنجیره‌ای آغاز شد (۲۶ تیر ۱۴۰۴) قیمت امروز خودرو‌های خارجی و مونتاژی (۲۶ تیر ۱۴۰۴) | افت ۵ تا ۸۰ میلیونی قیمت‌ها قیمت خودرو‌های داخلی بدون نوسان (۲۶ تیر ۱۴۰۴) | رانا پلاس ۷۷۹ میلیون تومان افزایش قیمت نفت تحت تاثیر داده‌های مثبت چین و تعدیل تنش‌های تجاری (۲۶ تیر ۱۴۰۴) بررسی قیمت پرفروش‌ترین موبایل‌های شیائومی (۲۶ تیر ۱۴۰۴) + جدول ۷۸ درصد ‌صادرات‌ ایران به ‌اوراسیا با تعرفه صفر انجام می‌شود ضرورت اجرای پروژه‌های فشارافزایی در میدان گازی پارس جنوبی | بزرگ‌ترین قرارداد نفت ایران معطل مصوبه صدور بیش از ۲ میلیون فقره چک الکترونیک افت حدود ۰.۵ درصدی قیمت دینار (۲۶ تیر ۱۴۰۴) | دینار عراق امروز چند؟ قیمت امروز دلار، طلا، سکه و ارز دیجیتال (۲۶ تیر ۱۴۰۴) | دلار افت کرد فعالیت فرودگاه‌های کشور ۲۴ساعته شد و به روال قبل بازگشت (۲۶ تیر ۱۴۰۴) هر کیلو شقه گوسفندی چند؟ (۲۶ تیر ۱۴۰۴) + جدول قیمت شرط خودکفایی در گوشت قرمز طی ۳ سال آینده چیست؟ افت قیمت طلا در مشهد در آخرین روز کاری هفته (۲۶ تیر ۱۴۰۴) یارانه نقدی دهک‌های اول تا سوم واریز شد (۲۶ تیر ۱۴۰۴) زمان عرضه اوراق اختیار فروش تبعی اعلام شد + جزئیات برنامه قطعی برق مناطق برگزاری کنکور در مشهد و خراسان رضوی لغو شد (۲۶ تیر ۱۴۰۴) قیمت نفت خام سنگین ایران افزایش یافت (۲۶ تیر ۱۴۰۴) قیمت طلا در بازار جهانی امروز (۲۶ تیرماه ۱۴۰۴) اعلام شد | طلای جهانی از پرواز با دلار جا ماند قیمت امروز میوه و تره‌بار در مشهد (۲۶ تیر ۱۴۰۴) | کاهو و کلم از ۱۰ تا ۱۵ هزار تومان فروش اجباری بلیت دوطرفه اربعین ممنوع است | پروازهای چارتر‌ی حذف شدند خودرو دیگر برای دلالان نمی‌صرفد | کاهش فاصله قیمت کارخانه و بازار خودرو بازگشایی فرودگاه بین‌المللی اصفهان پس از ۳۴ روز وقفه (۲۶ تیر ۱۴۰۴) ورود ۵ فروند هواپیمای پهن پیکر بویینگ ۷۷۷ به کشور بیانیه حزب الله در محکومیت حمله رژیم صهیونیستی به سوریه| حزب‌الله: صهیونیست‌ها تنها زبان زور را می‌فهمند برگزاری مزایده واگذاری فضا‌های زیر پل عابر پیاده و محل استقرار کافه‌ون‌ها در مشهد پیش بینی قیمت دلار و طلا (پنجشنبه ۲۶ تیر ۱۴۰۴) کاهش تعرفه واردات خودرو + جدول (۲۵ تیر ۱۴۰۴)
سرخط خبرها

دلارزدایی، گام اول توسعه تجارت با همسایگان

  • کد خبر: ۲۳۱۹۷۴
  • ۱۶ خرداد ۱۴۰۳ - ۱۰:۲۸
دلارزدایی، گام اول توسعه تجارت با همسایگان
در این گزارش نقش تجارت با ریال در افزایش صادرات خراسان رضوی به افغانستان و آسیای میانه را بررسی کرده‌ایم.

سرورهادیان | شهرآرانیوز؛  دلارزدایی یکی از راهکار‌های بانک مرکزی ایران برای کم‌اثرکردن تحریم‌ها و ایجاد راهی عملیاتی برای بهره‌بردن اقتصاد از ارز‌های دیگر است، اما شاید عده‌ای معتقد باشند، دلارزدایی تنها در دستور سیاست‌گذاران اقتصادی ایران است، اما حقیقت آن است که دلارزدایی، امروز تبدیل به رویه بین‌المللی کشور‌های زیادی شده است که یکی از دلایل آن کاهش ارزش دلار در بازار جهانی است.

در سال‌های اخیر تلاش گسترده‌ای از سوی چین، روسیه و ترکیه و حتی اتحادیه اروپا صورت گرفته تا سیطره دلار بر اقتصاد جهانی دست‌خوش کاهش شود. در دیگر سو تلاش برای پایان حاکمیت پترودلار‌ها یا دلار‌های نفتی نیز در جریان است. همین امر ثابت می‌کند که آنچه مقامات اقتصادی ایران برای رهایی از سیطره دلار در دستورکار قرار داده‌اند، درحقیقت تلاشی در ابعاد جهانی است.

دلارزدایی از روابط تجاری با آسیای میانه و افغانستان

رئیس کمیسیون توسعه صادرات اتاق بازرگانی، صنایع و معادن و کشاورزی خراسان رضوی درباره دلارزدایی از روابط تجاری با افغانستان و آسیای میانه می‌گوید: روابط تجاری خراسان رضوی با افغانستان و آسیای میانه بیشتر ریالی انجام می‌شود. به‌ویژه اینکه به دلیل تحریم‌ها در عمل روابط بانکی با این کشور‌ها نداریم از این رو یکی از بهترین راهکار‌ها برای توسعه تجارت با این کشور‌ها دلارزدایی است. حسین محمدیان می‌افزاید: قاعدتا در بلندمدت دلارزدایی از تجارت با همسایگان باعث تقویت پول ملی‌مان می‌شود کاری که اکنون کشور‌های بزرگ و توسعه‌یافته می‌کنند. ما نیز باید به این سمت حرکت کنیم، به‌عنوان‌مثال با چین با یوان و با امارات با درهم تجارت داشته باشیم.

 وی با اشاره به نشستی که سال گذشته فعالان اقتصادی خراسان رضوی با رئیس بانک مرکزی در مشهد داشتند، بیان می‌کند: در آن جلسه ریال برون‌مرزی یا ارز آف‌شور مطرح شد و قول داده شد که تا پایان سال ۱۴۰۲ این موضوع عملیاتی شود. متأسفانه باوجود قولی که آقای فرزین داده بود تاکنون این مسئله محقق نشده است.

رئیس کمیسیون توسعه صادرات اتاق بازرگانی، صنایع و معادن و کشاورزی خراسان رضوی ادامه می‌دهد: آخرین قولی که برای تجارت ریالی خراسان رضوی داده شد، این بود که ریال آف‌شور طی شش تا هفت ماه آینده نهایی می‌شود، اما در بحث تجارت با افغانستان مقرر شد دونفر از معاونان بانک مرکزی به افغانستان فرستاده شوند تا اطلاعاتی از آن کشور گرفته شود و دوباره جلسه‌ای با ما گذاشته شود و راجع‌به تجارت با افغانستان با ما مشورت شود. این درحالی است که تا امروز همچنان منتظر تماس اعلام گزارش آنها از افغانستان هستیم.

 محمدیان درباره تأثیرات منفی اصرار بر دلاری‌بودن صادرات می‌گوید: در کشور می‌گوییم تولیدکننده‌ای که صادرکننده هم هست کالا‌هایی را که در داخل با ارز آزاد تولید می‌کند باید بعد از صادرات به نرخ کمتر از بازار آزاد در اختیار دولت قرار دهد. این مسئله در عمل به معنی ضرر تولیدکننده و صادرکننده است. این روش و سیاست‌گذاری به هیچ وجه منطقی نیست و بار‌ها در مباحث مختلف، فعالان اقتصادی اعتراض کرده اند.

الزامات دلارزدایی 

رئیس اتحادیه صادرکنندگان خراسان رضوی هم درباره دلارزدایی از تجارت ایران می‌گوید: صادرات استان به افغانستان به صورت ریال است، زیرا طرف‌های افغانستانی‌مان تجار و سرمایه‌گذارانی هستند که وارد ایران می‌شوند، خرید می‌کنند و کارت می‌کشند و می‌روند. از این رو دلارزدایی از روابط تجاری می‌تواند بسترساز افزایش تجارت با افغانستان را فراهم کند. 

کاظم شیردل درباره راه‌اندازی ریال آف‌شور برای کاهش وابستگی به دلار می‌گوید: این‌کار مستلزم این است که یک‌سری هماهنگی‌های زیرساختی و برنامه‌ریزی‌هایی انجام شود تا پولی که وارد می‌شود، سرمنشأ آن مشخص باشد تا مشکلی ایجاد نشود. وی‌ می‌افزاید: اگر بتوانیم به دلیل مشکلاتی که در حوزه مبادلات ارزی با یورو و دلار داریم، معاملاتمان را به سمت ریال ببریم، به طور قطع آورده خوبی خواهد داشت و از طرفی بر روی ارزش پول کشورمان نیز تأثیرگذار خواهد بود، اما به شرط آنکه سازوکار و ضمانت اجرایی داشته باشیم که بتوانیم در کشور‌های هدفمان معامله را به صورت ریالی انجام دهیم. 

وی بیان می‌کند: انعقاد قرارداد‌های دو یا چند جانبه با کشور‌های هدف تجاری برای داشتن روابط تجاری بدون دلار سبب تسهیل در صادرات کشور و بازگشت ارز به کشور می‌شود که این اقدام در اقتصاد بسیار مؤثر خواهد بود و فشار این ابزار (دلار) کاهش خواهد یافت. هر چه بتوانیم پیمان‌های دو یا چند جانبه با کشور‌های طرف تجاری خود منعقد کنیم، تقاضا برای دلار در مبادلات تجاری کاهش پیدا می‌کند و این کاهش تقاضا سبب ایجاد تغییراتی می‌شود. با پیمان‌های دو یا چند جانبه می‌توانیم علاوه بر استفاده از ظرفیت‌های تجاری از ظرفیت پولی خود هم مطلوب‌تر و صحیح‌تر استفاده کنیم. 

شیردل ادامه می‌دهد: پیمان‌های دو یا چند جانبه منجر به توسعه و رشد اقتصادی می‌شود، مورد دیگر اینکه زمانی که این پیمان‌ها شکل می‌گیرد کاهش فشار‌های ارزی واردشده به کشور را شاهد خواهیم بود.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->