۹۵ درصد سقط جنین‌ها در ایران غیرقانونی است یلدای برفی در استان‌های غربی | ورود سامانه بارشی به کشور از امروز (۳۰ آذر ۱۴۰۳) گاز و برق ۱۵ هزار ویلای خالی از سکنه مازندران قطع شد خط قرمز‌های تغذیه در شب یلدا | چه میوه هایی را در شب یلدا نخوریم؟ وحدت حوزه و دانشگاه، لازمه پیشرفت جامعه اسلامی است کوتا‌ه‌ترین توصیه‌ها برای بلندترین شب مروری بر تاریخ جشن شب چله از ایران باستان تا به امروز | شب مرگ اهریمن و زایش خورشید تنقلات سالم برای شب‌نشینی یلدا | شب‌چره‌های زمستانی کلاس‌های درس تمام دانشگاه‌ها با دستور وزارت علوم تا پایان ترم اول ۱۴۰۳ مجازی شد + عکس قتل پدر به دلیل رابطه نامتعارف با زن غریبه + عکس اختلال در عملکرد ادارات مشهد؛ از قطعی برق تا سرگردانی ارباب رجوع | خاموشی ها، ادارات را فلج کرده است آسفالت ۱۳ هزار کیلومتر از جاده‌های کشور در هشت ماه نخست سال ۱۴۰۳  دانشگاه فردوسی مشهد تا پایان ترم اول ۱۴۰۳ مجازی شد بهترین روش‌ها برای تسکین سرفه چیست؟ افزایش اختلالات اوتیسم در میان کودکان ایرانی توزیع شیر مدارس در مشهد، معطل ابلاغیه کمبود نقدینگی و تأخیر پرداخت بدهی بیمه‌ها و بیمارستان‌های دولتی زمینه‌ساز کمبود دارو تقسیم بندی جدید در رسیدگی به پرونده‌های قضایی با فعالیت دادگاه‌های صلح جدول جدید واکسیناسیون کودکان منتشر شد یک قطره خون شما برای دورهمی بیماران کافی است اهمیت پژوهش در توسعه همه‌جانبه کشور اکثر جوانان مبتلا به کووید طولانی طی ۲ سال بهبود می‌یابند پیش‌بینی هواشناسی مشهد و خراسان رضوی امروز (پنجشنبه، ۲۹ آذر ۱۴۰۳) و شب یلدا وزیر آموزش و پرورش در مشهد: کمبود معلم نداریم | در آینده‌ای نه چندان دور با بحران نیروی مازاد مواجه می‌شویم + فیلم پویش هایی برای خاطره‌سازی شب چله برای نیازمندان | یلدا، بهانه همدلی ۶۰۰ پرونده قضایی ویژه نوجوانان در رابطه با سلاح سرد در دست بررسی است | بازی خطرناک نوجوانان روی تیغه بران تغییر ساعت آغاز‌به‌کار ادارات و بانک‌های مشهد و خراسان رضوی تا پایان بهمن ۱۴۰۳ آیا مدارس مشهد و خراسان رضوی شنبه (یک دی ۱۴۰۳) تعطیل است؟ پرداخت حقوق بازنشستگان و مستمری بگیران تأمین اجتماعی هنوز ادامه دارد (۲۹ آذر ۱۴۰۳) گازگرفتگی در مشهد ۳۸ نفر را روانه بیمارستان کرد (۲۹ آذر ۱۴۰۳) جزئیات توافق دولت و مجلس در مورد متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان | قانون از همین ماه (آذر ۱۴۰۳) اجرا می‌شود امدادرسانی هلال احمر به ۴ هزار و ۴۶ حادثه‌دیده در جاده‌های خراسان رضوی (۲۹ آذر ۱۴۰۳)
سرخط خبرها

طلا‌های اهدایی مرد به زن هِبه و قابل‌استرداد است

  • کد خبر: ۲۳۴۸۰۰
  • ۳۱ خرداد ۱۴۰۳ - ۱۳:۳۳
طلا‌های اهدایی مرد به زن هِبه و قابل‌استرداد است
از طلا‌هایی که از جانب مرد به زوجه هدیه داده می‌شود، به عنوان «هبه طلا» نام برده می‌شود که قابل‌استرداد است. از لحاظ قانونی، امکان پس‌گرفتن طلا‌ها وجود دارد؛ مگر اینکه براساس برخی دیگر از قوانین، این کار امکان‌پذیر نباشد.

به گزارش شهرآرانیوز، طبق قانون، طلا‌هایی که مرد در دوران نامزدی و زندگی مشترک به همسر خود هدیه می‌دهد، در مالکیت زن است، اما با توجه به اینکه این طلا‌ها تحت عنوان «هبه» شناخته می‌شود، مرد می‌تواند قانوناً هر زمان که بخواهد، درخواست استرداد طلا‌ها را داشته باشد.

دکتر محمد عرفان، یکی از حقوق‌دانان، در توضیح این مطلب گفت: هِبه عقدی در فقه اسلام بوده که به معنی «تملیک مالی به رایگان به دیگری» است. یعنی مال از جانب بخشنده به گیرنده تحویل داده شود و اذن بخشنده لازم است وگرنه اگر پس از ایجاب و قبول گیرنده بدون اجازه بخشنده مال بخشیده‌شده را تصرف کند چنین امری موجب تحقق عقد هبه نمی‌شود. طبق ماده ۷۹۷ قانون مدنی ایران هبه عقدی است که به موجب آن یک نفر مالی را به صورت رایگان به کس دیگری تملیک کند.

هبه زوجین به یکدیگر

این حقوقدان اموالی را که زوجین حین زندگی مشترک و یا دوران نامزدی به یکدیگر می‌دهند را هبه دانست و گفت: در روابط بین مرد و زن است زوجین اموال خود را به یکدیگر بخشیده و در غالب عقد هبه اموالشان را به یکدیگر هبه می‌کنند که این هبه جزو عقود جایز است. زوجی که بخشنده بوده می‌تواند از هبه خود رجوع کرده و آن را پس گیرد و در این در صورتی است که مالی که به نام خودش بوده و مالکیت خودش اهراز شده و سندیت داشته را به همسرش هبه کرده باشد، در این صورت امکان رجوع از هبه را خواهد داشت.

چنانچه مرد مالی را برای همسر خود خریداری کند، با تصور اینکه به او می‌بخشد، فقط امکان دریافت مبلغی که بابت عین مال پرداخت کرده را دارند، نه به نرخ روز بلکه به نرخ همان زمان خریداری عین مال.

منظور هبه طلا به همسر چیست؟

این حقوقدان در ادامه اظهار داشت: زن مالکیت تمامی هدایایی که از جانب شوهر دریافت می‌کند را دارد. اگر یکی از طرفین فوت کند، دیگر امکان بر هم زدن عقد هبه وجود نخواهد داشت. همچنین اگر مردی طلا‌هایی را برای همسر خود خریده باشد، قبل از اینکه به همسر خود هبه کند از دنیا برود، زن هیچ مالکیتی نسبت به طلا‌های خریداری شده ندارد.

طبق ماده ۸۰۳ قانون مدنی امکان رجوع از هبه وجود دارد مگر در موارد زیر:

هبه در قبال عوضی به همسر داده شده باشد.

یعنی زوجه در عوض دریافت طلاجات مبلغ یا کالایی را پرداخت کرده باشد

عین موهبه از ماکیت گیرنده هبه خارج شده باشد.

زوجه طلا‌ها را فروخته باشد و یا به کس دیگری داده باشد و دیگر در مالکیت او نباشد.

تغییری در عین موهوبه انجام شده باشد.

طلا‌ها را تعویض کرده باشد و یا به کالای دیگری تبدیل کرده باشد.

سخن پایانی

موارد قانونی هبه طلا و استرداد آن گفته شد، اما قانون چیزی در خصوص تفاهم زوجین و توافق آنها عنوان نکرده است. از گذشته تا کنون همیشه طلا به عنوان بخشی از سرمایه زوجین تلقی می‌شده و چنانچه هر یک از طرفین به مشکلی بر بخورند، از این سرمایه با مشورت یکدیگر برای رفع مشکلشان استفاده می‌کنند. چه بسا زوجینی که به مشکل بر می‌خورند و نمی‌توانند در کنار هم بر سر این موضوعات به توافق برسند آن زمان می‌توانند از طریق رجوع به چنین قوانینی رفع مشکل کنند.

منبع: ایرنا

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->