به گزارش شهرآنیوز؛ قرار است تا ساعاتی دیگر نشست دوحه ۳ به میزبانی سازمان ملل متحد در هتل «رتز کارلتون» دوحه قطر برگزار شود.
نمایندگان ویژه ۲۲ کشور جهان در امور افغانستان و ۸ سازمان بینالمللی که در حوزه افغانستان فعالیت دارند میهمانان خانم رزماری دی کارلو، معاون دبیرکل سازمان ملل در امور سیاسی و صلح سازمان ملل خواهند بود.
حسن کاظمی قمی، نماینده ویژه رئیس جمهور ایران در امور افغانستان که به نمایندگی از جمهوری اسلامی ایران در این نشست حضور دارد، صبح امروز با انتشار پستی در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی ایکس، هدف از این سفر را تبیین مواضع، انتقال نگرانیهای تهران درباره افغانستان و توضیح سیاستهای انسان دوستانه ج. ا. ایران در زمینه اتباع حاضر در کشور به مقامات سازمان ملل و کشورهای شرکت کننده در نشست عنوان کرد.
نماینده ویژه ایران برای افغانستان همچنین ضمن تشریح اهداف حضور در دوحه افزود: شرایط پیچیده و خطیر افغانستان و منطقه نیازمند رایزنیهای همه جانبه با تمامی طرفها است.
او در ادامه نوشته است که به امید اینکه مذاکرات پیش رو به کاهش درد و رنج مردم شریف افغانستان منجر شود و صلح، ثبات، امنیت، توسعه پایدار و حکومتی مبتنی بر اراده آزاد مردم بدون دخالت و سلطه بیگانگان را به ارمغان آورد. اهدافی که متناسب به شرایط داخلی، فضای منطقهای و رقابتهای جهانی در مورد افغانستان تنظیم شده است.
ذبیحالله مجاهد، سخنگوی طالبان که سرپرستی هیات این گروه را در دوحه برعهده دارد، به نمایندگی از کابل و قندهار به دوحه رفته است.
طالبان در حالی به نشست سوم دعوت شدهاند که در دو نشست قبلی به دوحه دعوت نشده بودند.
حضور طالبان و چگونگی آن انتقادات زیادی از سازمان ملل متحد را به همراه داشته است.
منتقدان میگویند که باید نمایندگانی از جامعه مدنی، زنان افغانستان و مخالفان طالبان به دوحه ۳ دعوت میشدند.
مقامات طالبان در چند روز گذشته بارها اعلام کردند که در خصوص موضوعاتی مانند زنان و مسائل داخلی افغانستان مذاکره نخواهند کرد. اما به طور صریح از مذاکره در خصوص رفع تحریمها و مسائل بانکی در دوحه ۳ صحبت کردند.
طبق اعلام برنامه دوحه ۳ قرار است، موضوعات گوناگون از جمله مسائل مالی و بانکی، موادمخدر، کشت جایگزین و سرمایهگذاریهای خصوصی در افغانستان در این نشست مورد بحث قرار گیرد.
سازمان ملل متحد هدف از برگزاری این نشست را ادغام افغانستان در جامعه جهانی به شکلی منسجمتر، هدفمندتر و هماهنگتر عنوان کرده و به نظر می رسد برخلاف دو دوحه قبلی سعی شده که موضوعاتی مطرح شود که طالبان بهانهای برای عدم حضور در آن نداشته باشند.
اما در مقابل، طالبان از نشست دوحه توقع رفع تحریمها را دارد.
ذبیحالله مجاهد، سخنگوی طالبان که رهبری هیات کابل در نشست سومین دوحه را بهعهده دارد، پیش از حضور در نشست دوحه گفت: موضوعات داخلی افغانستان مرتبط به کشور است نه مرتبط با سازمان ملل و این موضوعات در نشست دوحه مطرح نخواهد شد.
او افزود که در این نشست موضوعات اقتصادی، محدودیتهای بانکی و دستاوردهای هیئت حاکمه افغانستان به بحث گذاشته میشود.
سازمان ملل که ابداع کننده نشست دوحه است، میگوید که بابت وضعیت زندگی افغانستانیها، نگران است و راهحلی که در نظر گرفته نشستن بر سر میز مذاکره با طالبان است.
به دلیل نوع برگزاری نشست دوحه ۳ و عدم حضور نهادها و نگاههای مختلف از افغانستان نقدهای جدی به این نشست مطرح شده، با این حال به نظر میرسد سازمان ملل و کشورهای حاضر به دنبال ایجاد یک کانال جدی ارتباطی با طالبان هستند.
نشست دوحه در روزهای ۱۰ و ۱۱ تیرماه برگزار میشود.